Az olajos magvak, köztük a tökmag is, sokak fejében tiltólistás a fogyókúra alatt. Nézzük, hogy vajon tényleg így van-e, vagy éppen ellenkezőleg!
Beilleszthető-e a tökmag a diétába?
A szakirodalom azt mondja, hogy a tökmag elősegítheti az egészséges testsúlyszabályozást, ha az egészséges étrend részeként fogyasztjuk. Manapság azonban a legtöbb ember étrendje számos feldolgozott élelmiszerből áll, amelyek szoros összefüggésben vannak az elhízással. Ezek az ételek ugyanis magas kalóriatartalmúak, finomított zsírokban és szénhidrátokban gazdagok, valamint alacsony rosttartalmúak – az ilyen ételek fogyasztása pedig egyenes út az elhízáshoz.
Ma már jól tudjuk, hogy az olajos magvak nagyon egészségesek, rendszeres fogyasztásuk összefüggésbe hozható az alacsony testtömeg-indexszel, az alacsony koleszterinszinttel és sok más pozitív élettani hatással.
Ha csak a tökmagot nézzük, akkor rögtön láthatjuk visszaigazolni az előzőeket, ugyanis a tökmag rostokban, egészséges zsírokban és más alapvető tápanyagokban gazdag, amelyek támogatják az emésztést, növelik a jóllakottság érzését és csökkenthetik a szervezetben lévő gyulladásokat. Ezeknek pedig mind-mind fontos szerepe van a testsúlyszabályozásban.
A tökmag hizlal?
Sokan gondolják ezt, mert azt hiszik, hogy a benne található zsírok károsak a fogyókúra szempontjából. Valójában azonban nem így van. Egy kutatás alapján ugyanis gyulladásgátló hatása lehet, ami csökkentheti az inzulinrezisztenciát és javíthatja a fogyókúra eredményességét.
A tökmagban található leptint más néven jóllakottság hormonként is emlegetik. Ennek a szintje az evés közben emelkedik, és jelzi az agynak, hogy jóllakott és hagyja abba az evést. Persze van, aki ezt a jelzést figyelmen kívül hagyja, így olyankor is eszik, amikor valójában már nem érez éhségérzetet. Az így bevitt többletkalória viszont már súlygyarapodáshoz vezethet.
A tökmag kiváló fehérjeforrás, az egyik legmagasabb fehérjetartalmú mag. A jó minőségű fehérje fogyasztása a kutatások alapján összefügg a teltségérzettel, a jobb étvágyszabályozással és az alacsonyabb kalóriabevitellel. Vagyis, ha jó minőségű fehérjét veszünk magunkhoz, akkor kevesebb mennyiség mellett is jóllakhatunk, így elkerülhetjük a súlygyarapodást, sőt, akár súlyvesztést is tapasztalhatunk.
Tökmag beillesztése a diétába
Számos módja van annak, hogy a tökmagot a mindennapi étrend részévé tegyük. Nézzünk ezek közül néhányat:
- kiváló, egészséges nassolnivaló (elsősorban a natúr, nem sózott változat fogyasztása javasolt)
- hozzáadhatjuk a sütés során a péksüteményekhez (teljes kiőrlésű liszttel együtt még tovább növelhetjük az értékét)
- beletehetjük turmixba
- megpiríthatjuk és hozzáadhatjuk például krémlevesekhez
- gazdagíthatjuk vele a reggeli zabkásánkat
A tökmag értékes összetői
A tökmag számos értékes összetevővel büszkélkedhet, amelyek mind-mind hozzájárulnak az egészéges életmód kialakításához.
Itt van rögtön a cinktartalma. A cink fontos tápanyag, támogatja az immunrendszer és a bélrendszer megfelelő működését, és hozzájárul a bőr, a haj és a köröm egészségének megőrzéséhez.
Magas magnéziumtartalma miatt jótékony hatású lehet a szív- és érrendszerre, valamint támogathatja a csontok egészségének megőrzését.
Ne feledkezzünk meg vastartalmáról sem, 2,4 mg vasat vehetünk magunkhoz, ha 30 g tökmagot fogyasztunk el (ez nagyjából 2 evőkanálnyi mennyiség).
Magas antioxidáns tartalma miatt a tökmag védi a szervezetet az oxidatív stressz sejtkárosító hatásaitól. Így rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a szervezetben lévő gyulladások megelőzéséért és csökkentéséért.
Milyen tökmagot válasszunk?
Jó szívvel ajánlom önnek a saját gazdaságunkban megtermelt héj nélküli olajtökünk magját. A tökszüret után a magokat megtisztítjuk, megválogatjuk és polírozzuk azért, hogy ön kiváló minőségű, szép és egészséges szemeket vásárolhasson.
Nézzen körül webáruházunkban!