Prosztata és hólyagproblémák megelőzése tökmagolajjal

Antioxidáns, gyulladáscsökkentő és bizonyos mértékig antibakteriális hatás. A tökmag és a tökmagolaj egyaránt büszkélkedhet ezekkel a tulajdonságokkal. De egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan készítik. Mai bejegyzésünkben szó lesz arról, hogy hogyan hat a tökmagolaj a húgyhólyag és a prosztata egészségére, illetve milyen tökmagolajat érdemes választani, ha élvezni szeretnénk jótékony hatásait.

Hogyan készül a tökmagolaj?

A tökmagolaj többféle eljárással készülhet. Magyarországon a legelterjedtebb a melegen sajtolás és a hidegen sajtolás. A melegen sajtolás lényege, hogy a magokat ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, majd a kapott masszát magas hőmérsékleten lepirítják. Ezután következik a sajtolás.

A hidegen sajtolás során ezzel szemben nem használunk magas hőmérsékletet, valamint adalékanyagokat. A sajtolás folyamat úgy zajlik, hogy a megtisztított és megszárított magokat egy csigás présbe tesszük és kisajtoljuk belőlük az olajat. Tehát nálunk nincs pirítás, só és semmilyen más adalékanyag hozzáadása.

A kettő között az a lényeges különbség, hogy a melegen sajtolás során magas hőmérséklet éri a magokat, így jelentős mennyiségű tápanyagot elveszítenek. Ezzel szemben a hidegen sajtolás, amellyel a Betyáros tökmagolajunk is készül, megőrzi a tökmag értékes összetevőinek nagy részét.

Hogyan segíthet a tökmagolaj?

A tökmagolaj felhasználása hosszú múltra tekint vissza. Már a népi gyógyászatban is sokszor említésre került, hogy jótékony hatással lehet a hólyag és a prosztata működésére. Antioxidáns hatása révén csökkentheti a fájdalmat és javíthatja a vizeletáramlatot.

Ugyancsak gyakran említik a természetgyógyászok a tökmagolajat, mint a prosztata jótékony megnagyobbodásának természetes gyógymódját. A prosztata megnagyobbodása főként az 50 feletti férfiakat érinti és számos kellemetlen tünettel járhat, mint például a gyakori vizelési inger, ami az éjszakai pihenést is megzavarhatja.

Kutatások szerint a tökmagolaj gátolhatja az 5-alfa-reduktázt, vagyis azt az enzimet, amely agresszíven serkenti a prosztata növekedését. Emellett hozzájárulhat a prosztata növekedésének visszafordításához, és így enyhítheti a húgyúti elzáródással járó tüneteket.

Hiperaktív hólyag kezelése tökmagolajjal

A tökmagolaj jótékony hatásait nem csak a prosztata problémákkal kapcsolatban említi a népi gyógyászat, hanem a hiperaktív hólyag szindrómával kapcsolatban is. A hiperaktív hólyag szindróma egy tünetegyüttest jelent, amelyre jellemző a gyakori és a hirtelen jelentkező vizelési inger. Ez akár naponta nyolcnál több alkalmat is jelenthet. Kiváltó oka jelenleg ismeretlen, a probléma lényege, hogy a hólyag izmainak hirtelen görcse vagy a hólyagnyálkahártya fokozott ingerlékenysége miatt viszonylag gyakran jelentkezik sürgető vizelési inger.

Egy 12 hétig tartó vizsgálatban férfiak és nők naponta 10 g tökmagolajat kaptak. A résztvevők jelentős javulást észleltek a húgyhólyag egészségének minden területén, beleértve azt is, hogy milyen gyakran jártak mosdóba. Az érintettek már 6 hét után javulást tapasztaltak.

Mennyi idő alatt várható a tökmagolaj hatása?

A természetgyógyászok türelemre intenek, és azt javasolják a férfiaknak, hogy legyen kitartóak és következetesek a tökmagolaj fogyasztásával kapcsolatban. A tökmagolaj ugyanis nem gyógyszer, vagyis nem várható tőle gyors változás, viszont a rendszeres fogyasztás jótékony hatású lehet. Egyeseknél akár 6 hónapnak is el kell telni ahhoz, hogy a hatás teljes mértékben megmutatkozzon.

Milyen tökmagolajat érdemes fogyasztani?

Ahogy a bejegyzés elején is írtam a legjobb választás a hidegen sajtolt tökmagolaj, mert ez olyan eljárással készül, ahol nem éri magas hőmérséklet a magokat, így sokkal több értékes összetevő marad sértetlen, mint a melegen sajtolt változatnál.

A Betyáros tökmagolajunkat mi is ezzel az eljárással készítjük. Saját földjeinken megtermelt héj nélküli olajtökből, saját sajtoló üzemünkben kizárólag hidegen sajtolást alkalmazunk, mert hisszük, hogy így tudjuk garantálni önnek és családjának a valóban jó minőségű tökmagolajat.

Kattintson az alábbi képre és nézzen körül webáruházunkban, mert üzemünkben nem csak tökmagolajat, hanem további tökmagtermékeket is talál!

betyáros tökmagtermékek, hidegen sajtolt tökmagolaj

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük