A tökmagolaj és a koleszterin

A népi gyógyászat már régóta ismeri a tökmagolajat, többek között a koleszterincsökkentéssel kapcsolatos pozitív hatásait. Nézzük, hogy hogyan tud segíteni a tökmagolaj és mennyit érdemes fogyasztani belőle!

A magas koleszterinszint az orvosok szerint növeli bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát, ezért is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk rá. Számos tényező befolyásolhatja, köztük a az életkor, a nem és az életmód. A szakemberek már felismerték azt is, hogy szoros összefüggés lehet a magas koleszterinszint és a túlsúly között. Sőt, arra utaló jeleket is találtak, hogy az életkor előrehaladtával a koleszterinszint növekedésének kockázata is megnő.

Tökmagolaj pozitív hatása a népi gyógyászat szerint

A magas koleszterinszint a vérben számos betegség kialakulásáért felelős lehet. Mindenekelőtt a szív- és érrendszeri betegségért, köztük is a szívrohamért és a stroke-ért. Sajnos más betegségek megléte, mint például a cukorbetegség, tovább növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A népi gyógyászat sokat foglalkozik azzal, hogy a tökmagolaj hogyan járulhat hozzá az egészségünk megőrzéséhez. Kiemeli, hogy a tökmagolaj rendszeres fogyasztása segítheti az emésztést, csökkentheti a koleszterinszintet, erősítheti a szívet és az immunrendszert.

A tökmagolaj különösen értékes abból a szempontból, hogy tele van a szervezet számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakkal, amelyek természetes módon csökkenthetik az általános koleszterinszintet és pozitív hatással lehetnek a szív- és érrendszer állapotára.

Milyen tökmagolajat érdemes fogyasztani?

A pozitív hatás érdekében egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tökmagolajat választunk. Ma már a boltok polcain rengeteg féle változatot találhatunk, ezért nagyon nehéz eligazodni és kiválasztani azt, ami számunkra a legmegfelelőbb.

Tapasztalataink alapján a legjobb minőségű tökmagolaj a hidegen sajtolással készült tökmagolaj, ugyanis ez olyan eljárással készül, amely során a magokat nem éri magas hőmérséklet. Mi magunk is abba hiszünk, hogy ez a legkiválóbb készítési mód, ezért saját sajtoló üzemünkben ezzel az eljárással készítjük Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat.

tökmagolaj, hidegen sajtolt tökmagolaj, termelői tökmagolaj, kistermelői tökmagolaj, kistermelői hidegen sajtolt tökmagolaj

Sajnos azonban sok gyártó szeretne nagyobb haszonnal dolgozni, ezért a magokat megpirítják, majd úgy sajtolják ki belőlük az olajat. A hevítés hatására ugyanis egy adott mennyiségű magból nagyobb mennyiségű olajat lehet kisajtolni, azonban ezek a gyártók elfeledkeznek arról, hogy a magas hőmérséklet viszont károsíthatja a tökmag értékes összetevőit.

Ugyancsak vannak olyan gyártók, akik hagyományos eljárással, úgynevezett őrségi, stájer vagy hagyományos tökmagolajat készítenek. Ez az eljárás úgy néz ki, hogy a magokat ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, magas hőmérsékleten lepirítják és ezután sajtolják ki belőle az olajat. Nos, ahogy ön is láthatja, itt is jelen van a magas hőmérséklet, ezért élettani hatás szempontjából ez a fajta tökmagolaj is alulmaradhat a hidegen sajtolt változathoz képest.

Természetesen nem azt mondom, hogy a hőkezelt tökmagolaj nem alkalmas a fogyasztásra, csupán arra szeretném felhívni a figyelmét, hogy a boltok polcain kapható olajak közötti árkülönbség elsősorban a készítés módja miatt alakul ki. Ahogy korábban is írtam, ott, ahol hevítik a magokat, több olajat tudnak kisajtolni egy adott mennyiség magból. Ezért olcsóbban is tudják adni.

Mi ezzel szemben ragaszkodunk ahhoz, kizárólag hidegen sajtolással készítsük Betyáros tökmagolajunkat, mert hiszünk abban, hogy a minőség mindenekelőtt való.

Amennyiben szeretné megkóstolni olajunkat, kérem nézzen körül webáruházunkban, vagy hívjon bennünket bizalommal! Szívesen válaszolunk a kérdéseire, ha még bizonytalan, hogy önnek milyen tökmagolaj a legmegfelelőbb!

Hidegen sajtolt kistermelői tökmagolaj

2 gondolat erről: „A tökmagolaj és a koleszterin

  1. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen kiszerelésben van az olaj, és mi az ára. Nyaki érműtétem volt, és koleszterincsökkentő gyógyszert írtak fel, fel tudom -e váltani a tökmag olajra. Köszönöm válaszát.

    1. Kedves Nagy Károly!

      Tökmagolajaink többféle kiszerelésben kaphatók. Az árakról a webáruházunkban talál részletes tájékoztatót. Webáruház linkje: https://webaruhaz.zahoreczgazdasag.hu/
      Ha kérdése lenne, akkor kérem hívjon nyugodtan telefonon: +36203767705

      Köszönöm az érdeklődését!
      Üdvözlettel:
      Zahoreczné Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük