Bár a hajhullás a férfiak esetében gyakoribb, nem ritka, hogy a hölgyek is szenvednek tőle. Nézzük, hogy milyen természetes gyógymódok léteznek a hajhullás kezelésére, megelőzésére!
A hajhullás sokak számára ijesztő lehet. A hölgyek elsősorban onnan veszik észre, hogy egyre több hajszál marad a hajkeféjükön, a férfiak esetében pedig egyből szembetűnő a változás.
Szakemberek szerint napi 50-150 hajszál hullása normálisnak tekinthető, de ha ennél többet veszel észre, akkor az már jelzés értékű.
Mi állhat a hajhullás hátterében?
Ma már számos modern kezelés létezik, amelytől sokan azt várják, hogy visszanyerik hajkoronájukat. Az egyetlen baj ezekkel a kezelésekkel, hogy nem a kiváltó okot kezelik, így a probléma újra és újra előjöhet.
Mi lehet a hajhullás valódi oka?
A hajhullásnak általában négy fő oka van:
- hajhullásra való hajlam öröklődése
- hormonális változások
- egészségi állapot romlása (pl. gyulladások jelenléte a szervezetben)
- gyógyszerek mellékhatása
Mit tehetünk hajhullás ellen?
Nos van egy jó hírünk! Ha időben lépünk, azaz amikor észrevesszük, hogy az átlagosnál több hajszálunk hullik ki, akkor még több lehetőségünk is van a folyamat megállítására. Szerencsére a szakemberek egyetértenek abban, hogy az életmódbeli változástatásokkal sokat tehetünk a hajhullás kiváltó okainak kezeléséért.
Például egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk, ezért most nézzük meg azt a 7 ételtípust, amelyet érdemes napi étrendünk részévé tenni hajunk természetes védelme érdekében.
-
Bio élelmiszerek
A bio élelmiszerek azért nagyon értékesek, mert nem tartalmaznak vegyszereket. A vegyszerek ugyanis endokrin zavaró anyagokként működhetnek, és megzavarhatják a haj növekedését.
-
Vadon fogott halak
A vadon fogott halak, mint például a lazac, nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelyek csökkentik a szervezetben lévő gyulladásokat, miközben elősegítik haj növekedését és erősebbé teszik a hajszálakat.
-
Zöld tea
A zöld tea elősegíti a méregtelenítést, ezen felül pedig antioxidánsokat tartalmaz, amelyek elősegítik a haj növekedését.
-
Magvak
A chia-, a len- és a kendermag sok rostot és egészséges zsírt tartalmaz, amelyek szintén hozzájárulnak a haj egészségének megőrzésééhez.
-
Csontleves
A csontleves magas fehérje-, kollagén- és aminosav-tartalma miatt tökéletes táplálék az egészséges hajnövekedés serkentéséhez. Nagyon hatékony megoldás lehet, ha bőrös-csontos húsokból készítünk húslevest, amelyet lassú tűzön 12-14 órán keresztül főzünk, majd leszűrjük és minden nap elfogyasztunk belőle 1-2 decilitert. A kész húslevest tartsuk hűtőben, a napi adagot fogyasztás előtt közvetlenül melegítsük meg.
-
Koffein
Bár nem kimondottan élelmiszer, mégis ide soroljuk, mert a koffeinről kimutatták, hogy serkenti a hajnövekedést. Kutatások szerint a koffein stimulálja a hajszálakat, és segíti a haj növekedését azáltal, hogy csillapítja a DHT hatását, amely anyag rendkívüli módon lassítja a hajnövekedést.
A tökmag és a belőle készült tökmagolaj az erős és egészséges hajhoz szükséges cink egyik legkiválóbb természetes forrása. Kutatások kimutatták, hogy a cinkhiány összefüggésben állhat a pajzsmirigy alulműködésével és a hajhullással, ezért a tökmagolaj rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a hajhullás csökkentéséhez.
Hogyan alkalmazzuk a tökmagolajat hajhullás esetén?
A tökmagolajat kétféleképpen alkalmazhatjuk hajunk egészségének megőrzéséért:
- Fogyaszthatjuk belsőleg, kúraszerűen.
- Alkalmazhatjuk külsőleg, hajpakolásként.
A belsőleges fogyasztás esetén mindig kúrákban gondolkodjunk. Ne felejtsük el, hogy a hajhullás sem egyik napról a másikra alakul ki, ezért a haj megerősítése sem így zajlik. Hosszú távban gondolkodjunk, végezzünk egy 3 hónapos kúrát, amely során minden nap elfogyasztunk egy evőkanál tökmagolajat.
A külsőleges használat pedig annyit jelent, hogy hetente 1-2 alkalommal egy kevés tökmagolajat öntsünk a tenyerünkbe, majd masszírozzuk gyengéden a fejbőrbe, hagyjuk hatni és csak egy kis idő elteltével öblítsük le.
Milyen tökmagolajat válasszunk?
A tökmagolajok közül a legértékesebb a hidegen sajtolt tökmagolaj. Ma már nagyon sokféle tökmagolajat találunk a boltok polcain, de ne tévesszen meg bennünket a kínálat sokszínűsége.
Mindig válasszuk a hidegen sajtolt változatot, még akkor is, ha ennek magasabb az ára, mert csak az ilyen technológiával készült tökmagolajtól várhatunk pozitív hatást.
Jogos a kérdés, hogy miért csak a hidegen sajtolt tökmagolaj a jó!?
Nos, ennek oka, hogy kizárólag a hidegen sajtolás során nem éri magas hőmérséklet a tökmagot, ami azért fontos, mert a magas hőmérséklet károsíthatja a tökmag értékes összetevőit, így az olaj élettani hatása is csökkenhet. Az árfekvés pedig azért ilyen különböző, mert azok, akik felhevítik a magokat sajtolás előtt jóval nagyobb mennyiségű olajat képesek kisajtolni egy adott mennyiségű magból, mint mi a hidegen sajtolással. Így ők jóval olcsóbban tudják adni az olajat.
Mi, itt a Zahorecz gazdaságban kizárólag a hidegen sajtolás technológiájával dolgozunk. Így készítjük Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat, amelyet nyugodt szívvel ajánlok az ön figyelmébe.
A Betyáros tökmagolaj tökéletesen alkalmas kúraszerű belső fogyasztásra is, és nyugodtan alkalmazható külsőleg, hajpakolásként is, hiszen semmilyen adalékanyagot vagy káros összetevőt nem tartalmaz, csak magát a 100%-ban tiszta, hidegen sajtolt tökmagolajat.