7 étel, amellyel küzdhetünk a hajhullás ellen – A hetedik igazán érdekes!

Bár a hajhullás a férfiak esetében gyakoribb, nem ritka, hogy a hölgyek is szenvednek tőle. Nézzük, hogy milyen természetes gyógymódok léteznek a hajhullás kezelésére, megelőzésére!

A hajhullás sokak számára ijesztő lehet. A hölgyek elsősorban onnan veszik észre, hogy egyre több hajszál marad a hajkeféjükön, a férfiak esetében pedig egyből szembetűnő a változás.

Szakemberek szerint napi 50-150 hajszál hullása normálisnak tekinthető, de ha ennél többet veszel észre, akkor az már jelzés értékű.

Mi állhat a hajhullás hátterében?

Ma már számos modern kezelés létezik, amelytől sokan azt várják, hogy visszanyerik hajkoronájukat. Az egyetlen baj ezekkel a kezelésekkel, hogy nem a kiváltó okot kezelik, így a probléma újra és újra előjöhet.

Mi lehet a hajhullás valódi oka?

A hajhullásnak általában négy fő oka van:

  • hajhullásra való hajlam öröklődése
  • hormonális változások
  • egészségi állapot romlása (pl. gyulladások jelenléte a szervezetben)
  • gyógyszerek mellékhatása

Mit tehetünk hajhullás ellen?

Nos van egy jó hírünk! Ha időben lépünk, azaz amikor észrevesszük, hogy az átlagosnál több hajszálunk hullik ki, akkor még több lehetőségünk is van a folyamat megállítására. Szerencsére a szakemberek egyetértenek abban, hogy az életmódbeli változástatásokkal sokat tehetünk a hajhullás kiváltó okainak kezeléséért.

Például egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk, ezért most nézzük meg azt a 7 ételtípust, amelyet érdemes napi étrendünk részévé tenni hajunk természetes védelme érdekében.

  1. Bio élelmiszerek

A bio élelmiszerek azért nagyon értékesek, mert nem tartalmaznak vegyszereket. A vegyszerek ugyanis endokrin zavaró anyagokként működhetnek, és megzavarhatják a haj növekedését.

  1. Vadon fogott halak

A vadon fogott halak, mint például a lazac, nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelyek csökkentik a szervezetben lévő gyulladásokat, miközben elősegítik haj növekedését és erősebbé teszik a hajszálakat.

  1. Zöld tea

A zöld tea elősegíti a méregtelenítést, ezen felül pedig antioxidánsokat tartalmaz, amelyek elősegítik a haj növekedését.

  1. Magvak

A chia-, a len- és a kendermag sok rostot és egészséges zsírt tartalmaz, amelyek szintén hozzájárulnak a haj egészségének megőrzésééhez.

  1. Csontleves

A csontleves magas fehérje-, kollagén- és aminosav-tartalma miatt tökéletes táplálék az egészséges hajnövekedés serkentéséhez. Nagyon hatékony megoldás lehet, ha bőrös-csontos húsokból készítünk húslevest, amelyet lassú tűzön 12-14 órán keresztül főzünk, majd leszűrjük és minden nap elfogyasztunk belőle 1-2 decilitert. A kész húslevest tartsuk hűtőben, a napi adagot fogyasztás előtt közvetlenül melegítsük meg.

  1. Koffein

Bár nem kimondottan élelmiszer, mégis ide soroljuk, mert a koffeinről kimutatták, hogy serkenti a hajnövekedést. Kutatások szerint a koffein stimulálja a hajszálakat, és segíti a haj növekedését azáltal, hogy csillapítja a DHT hatását, amely anyag rendkívüli módon lassítja a hajnövekedést.

  1. Tökmagolaj

A tökmag és a belőle készült tökmagolaj az erős és egészséges hajhoz szükséges cink egyik legkiválóbb természetes forrása. Kutatások kimutatták, hogy a cinkhiány összefüggésben állhat a pajzsmirigy alulműködésével és a hajhullással, ezért a tökmagolaj rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a hajhullás csökkentéséhez.

Hogyan alkalmazzuk a tökmagolajat hajhullás esetén?

A tökmagolajat kétféleképpen alkalmazhatjuk hajunk egészségének megőrzéséért:

  • Fogyaszthatjuk belsőleg, kúraszerűen.
  • Alkalmazhatjuk külsőleg, hajpakolásként.

A belsőleges fogyasztás esetén mindig kúrákban gondolkodjunk. Ne felejtsük el, hogy a hajhullás sem egyik napról a másikra alakul ki, ezért a haj megerősítése sem így zajlik. Hosszú távban gondolkodjunk, végezzünk egy 3 hónapos kúrát, amely során minden nap elfogyasztunk egy evőkanál tökmagolajat.

A külsőleges használat pedig annyit jelent, hogy hetente 1-2 alkalommal egy kevés tökmagolajat öntsünk a tenyerünkbe, majd masszírozzuk gyengéden a fejbőrbe, hagyjuk hatni és csak egy kis idő elteltével öblítsük le.

Milyen tökmagolajat válasszunk?

A tökmagolajok közül a legértékesebb a hidegen sajtolt tökmagolaj. Ma már nagyon sokféle tökmagolajat találunk a boltok polcain, de ne tévesszen meg bennünket a kínálat sokszínűsége.

Mindig válasszuk a hidegen sajtolt változatot, még akkor is, ha ennek magasabb az ára, mert csak az ilyen technológiával készült tökmagolajtól várhatunk pozitív hatást.

Jogos a kérdés, hogy miért csak a hidegen sajtolt tökmagolaj a jó!?

Nos, ennek oka, hogy kizárólag a hidegen sajtolás során nem éri magas hőmérséklet a tökmagot, ami azért fontos, mert a magas hőmérséklet károsíthatja a tökmag értékes összetevőit, így az olaj élettani hatása is csökkenhet. Az árfekvés pedig azért ilyen különböző, mert azok, akik felhevítik a magokat sajtolás előtt jóval nagyobb mennyiségű olajat képesek kisajtolni egy adott mennyiségű magból, mint mi a hidegen sajtolással. Így ők jóval olcsóbban tudják adni az olajat.

Mi, itt a Zahorecz gazdaságban kizárólag a hidegen sajtolás technológiájával dolgozunk. Így készítjük Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat, amelyet nyugodt szívvel ajánlok az ön figyelmébe.

A Betyáros tökmagolaj tökéletesen alkalmas kúraszerű belső fogyasztásra is, és nyugodtan alkalmazható külsőleg, hajpakolásként is, hiszen semmilyen adalékanyagot vagy káros összetevőt nem tartalmaz, csak magát a 100%-ban tiszta, hidegen sajtolt tökmagolajat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük