Menopauza és a tökmagolaj – Mit mondanak a kutatások?

Számos kutatás vizsgálja, hogy milyen természetes módszerek állnak a hölgyek rendelkezésére, amelyekkel enyhíthetik a menopauza tüneteit. Nézzük, hogy a tökmagolajjal kapcsolatban mit mondanak a vizsgálatok!

Néhány nő szinte észre sem veszi, hogy a menopauza időszakába lépett, míg másokat rendkívüli módon megvisel. A szakemberek úgy látják, hogy a megtapasztalt tünetek súlyossága az ösztrogén és a progeszteron csökkent termelődésével állnak összefüggésben.

Melyek a leggyakoribb tünetek, amelyek menopauzára utalnak?

A tapasztalatok alapján a legtöbben a hőhullámok megjelenését említik, mint első tünetet. A hőhullám egy hirtelen jelentkező hőségérzet, amelynek következtében arcunk, nyakunk és néha még a mellkasunk is kipirulhat. Nem ritka az erős izzadás sem. Ezek a hőhullámok általában rövid ideig tartanak, de erősségük egyénenként eltérő lehet.

Az éjszakai izzadás is a leggyakoribb tünetek közé tartozik, amelyhez akár hidegrázás, szívdobogásérzés is társulhat.

Sokan megemlítik a hüvelyszárazságot is, amely elsősorban az ösztrogén és a progeszteron csökkent termelődése következtében alakulhat ki.

Bár nem csak a menopauza okozhatja, de az érintettek gyakran számolnak be depresszióról és hangulatingadozásokról ebben az időszakban. Nem ritka az sem, hogy a hangulat ingadozása olyan mértékű, hogy egyik percben még a fellegekben érezzük magunkat, a következőben pedig megtapasztaljuk a sötét mélységet.

Természetes segítség menopauza esetére

A menopauza okozta tünetek gyakran életmódbeli változtatásokkal is enyhíthetők. Sokat segíthet, ha abbahagyjuk a dohányzást, megtanulunk néhány hatékony feszültségoldó technikát, rendszeresen mozgunk, valamint változatos, egészséges étrendet választunk.

Ha a tüneteink még nem annyira elviselhetetlenek, hogy gyógyszeres hormonpótlásra van szükség, akkor megpróbálkozhatunk néhány gyógynövénnyel is. De mielőtt önmagunk kezdünk bele egy-egy terápiába, mindig kérjük ki a kezelőorvosunk tanácsát, nehogy a jószándékunk ellenére ártsunk magunknak.

Menopauza esetére hatékony gyógynövény lehet:

  • az orbáncfű, amely feszültségoldó, hangulatjavító hatású, emellett hozzájárulhat a nyugodt éjszakai pihenéshez
  • a vöröshere, amely segíthet helyreállítani az ösztrogénszintet
  • a poloskafű, amely szintén jótékony hatással van a hormonháztartásra, segíthet enyhíteni a stresszt, valamint a hüvelyszárazságot
  • a zsálya, amely a hőhullámok és az izzadás enyhítésében játszhat fontos szerepet

A szakemberek mindezeken felül azt is megvizsgálták, hogy a tökmagolaj vajon jótékony hatású lehet-e a menopauza időszakában lévő hölgyek számára.

Az említett vizsgálatban 35 olyan nő vett részt, akiknél már jelentkeztek a menopauzás tünetek. A csoportot két részre osztották, közülük 14-en olyan csoportba kerültek, ahol placeboként csak búzacsíraolajat, 21-en pedig olyan csoportba, ahol a placebo helyett tökmagolajat kaptak.

A vizsgálati időszak 12 hétig tartott, ezalatt az idő alatt az egyik csoport napi rendszerességgel búzacsíraolajat, míg  a másik tökmagolajat kapott. A kutatók egy 18 pontos kérdőívet töltettek ki a hölgyekkel, melyben részletesen kifaggatták őket a vizsgálat előtti időszakban tapasztalt tüneteikről, majd ugyanezt a kérdőívet kitöltették velük a 12 hetes vizsgálati időszak végén is.

A vizsgálat eredménye az lett, hogy azoknál a hölgyeknél, akik rendszeresen fogyasztottak tökmagolajat:

  • jelentősen javultak a jó koleszterin értékek
  • csökkentek a vérnyomásértékek
  • csillapodtak a hőhullámok, illetve a meglévő hőhullámok intenzitása csökkent
  • csökkentek az ízületi fájdalmakkal kapcsolatos panaszok
  • ritkultak a fejfájással kapcsolatos panaszok

Bár a kutatók a pontosabb hatás érdekében további vizsgálatokat tartanak fontosnak, de emellett a vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy a tökmagolaj pozitív hatással lehet a menopauzás nők életminőségére azáltal, hogy csökkentheti a kellemetlen tüneteket.

Milyen tökmagolajat válasszunk?

Ma már nagyon sok féle tökmagolajat találunk a boltok polcain. Én mégis arra bíztatok mindenkit, hogy legyen nagyon alapos és körültekintő, hiszen a különböző árfekvésű olajok különböző minőségeket takarnak.

A legjobb választás a hidegen sajtolt tökmagolaj, hiszen ez úgy készül, hogy a megtisztított magok egy csigás présbe kerülnek, majd kisajtoljuk belőlük az olajat. Ez a lehető legtermészetesebb és legkíméletesebb módszer. Ezt tapasztalatból mondom, hiszen mi a Zahorecz gazdaságban is a hidegen sajtolás technológiáját használjuk, és így készítjük a Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat.

Miért a hidegen sajtolt olaj a legjobb választás?

Elsősorban azért, mert a hidegen sajtolás során biztosítani tudjuk, hogy a magokat nem éri magas hőmérséklet a sajtolás során. Mindez pedig azért fontos, mert a magas hőmérséklet károsíthatja a tökmag értékes összetevőit, így ha az olajat hevítik, akkor veszít a jótékony hatásából.

Ha valódi, 100%-ban tiszta hidegen sajtolt olajat szeretne fogyasztani, és élvezni szeretné pozitív élettani hatásait vagy csak ételeit gazdagítaná, akkor kattintson az alábbi képre és vásároljon webáruházunkban Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajat!

Az említett kutatás forrása: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21545273/ 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük