Gyulladt, aknés bőr kezelése házilag

Az aknét gyakran a kamaszkor bőrbetegségeként tartják számon, azonban nem ritka a 20-30-as éveikben járó fiatalok között sem, sőt olyan is előfordulhat, hogy 40 éves kor körül jelentkezik.

Mi az akne?

Az akne egy viszonylag gyakori bőrbetegség, amely során a pórusok eltömődnek és pattanások alakulnak ki. Az akne esetében ritkán beszélhetünk súlyos következményekről, a problémát általában a bőrön lévő pattanások miatti stressz, kellemetlen közérzet jelenti, amely nagyban befolyásolja az érintettek életminőségét.

Az akne jellemzően az arcon alakul ki, de nem ritka a nyakon, a háton, a vállakon vagy a mellkason sem.

Mi okozhatja az aknét?

Szakemberek szerint alapvetően három ok vezethet akne kialakulásához:

  • a faggyú túltermelése,
  • az elhalt hámsejtek nem megfelelő hámlása, emiatt a bőr szőrtüszőinek irritációja,
  • illetve a baktériumok elszaporodása.

Mit tehetünk, ha bőrünk gyulladt, aknés?

Gyulladt, aknés bőr esetén a hidegen sajtolt olajokat, elsősorban a hidegen sajtolt tökmagolajat is segítségül hívhatjuk, hiszen rengeteg értékes összetevője van.

A hidegen sajtolt tökmagolaj tartalmaz:

  • linolénsavat (omega-3 zsírsavak közé tartozik)
  • linolsavat (omaga-6 zsírsavak közé tartozik)
  • tokoferolt, más néven E-vitamin
  • szterint
  • C-vitamint
  • karotinoidot (értékes antioxidáns)
  • cinket
  • magnéziumot
  • káliumot

A hidegen sajtolt tökmagolaj erős antioxidáns hatással is rendelkezik, ezért segítségünkre lehet a gyulladáscsökkentésben. Nem csupán belsőleg érdemes fogyasztani, hanem nyugodtan alkalmazhatjuk külsőleg, közvetlenül az arcra kenve is.

Belsőleg történő fogyasztás esetén gondolkodjunk kúraszerű fogyasztásban, ami azt jelenti, hogy minden nap elfogyasztunk egy evőkanálnyi mennyiséget 3 hónapon keresztül. A kúra tetszés szerint megismételhető, természetesen amennyiben rendszeres gyógyszerszedés, illetve orvosi kezelés áll fenn, akkor egyeztetni kell a kezelőorvossal.

A hidegen sajtolt tökmagolaj külsőleg történő alkalmazása nagyon egyszerű. Tisztítsuk meg a bőrünket és a kezünket, majd cseppentsünk néhány csepp hidegen sajtolt tökmagolajat az ujjunkra és vigyük fel a gyulladt bőrfelületre. Hagyjuk hatni, nem szükséges lemosni. Nyugodtan alkalmazható éjszakára is, de akár napközben többször is kezelhetjük vele az érintett felületet.

A témában a szakemberek különböző megfigyeléseket is végeztek, amelyek során arra jutottak, hogy a tökmagolaj külsőleg történő alkalmazása 1-3 hónapon belül látható eredményt hozhat aknés bőr esetén. Érdemes tehát hosszú távon gondolkodni, kitartónak lenni és jó minőségű tökmagolajat választani. A Betyáros tökmagolajat jó szívvel ajánlom önnek ha érintett, mert ez tiszta, mindenféle adalékanyagtól mentes, így nem terheli tovább az amúgy is érzékeny bőrt, hanem természetes módon ápolja.

A hidegen sajtolt tökmagolaj magas telítetlen zsírsavtartalommal rendelkezik, ami miatt a szakemberek úgy gondolják, hogy hozzájárulhat a gyulladások csillapításához. A megfigyelések során mellékhatásokról nem számoltak be, de azért az érzékeny bőrűek kellő elővigyázatossággal használják.

Milyen a jó tökmagolaj? Milyet vásároljunk?

Elsősorban  hidegen sajtolt változatot javaslok, mert ez az a technológia, amely során nem használunk magas hőmérsékletet, így a tökmag értékes összetevői nem sérülnek a sajtolás során.

Mi, a Zahorecz gazdaságban kizárólag hidegen sajtolt tökmagolajat készítünk, amelyet Betyáros tökmagolaj néven ajánlok az ön figyelmébe. 100%-ban saját gazdaságunkban termelt olajtökből, saját sajtoló üzemünkben, kizárólag hidegen sajtolással készül. Ha ezt választja, akkor biztos lehet benne, hogy kiváló minőséget vásárol, amit nyugodt szívvel használhat akár belsőleg, akár külsőleg. Kattintson az alábbi képre, és ismerje meg jobban tökmagolajunkat!

Forrás: https://www.healthline.com/health/pumpkin-seed-oil-acne

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük