5 tipp a tökmagolaj felhasználására

Sokan csodálkozva néznek rám, amikor azt mondom, hogy a tökmagolajat nem csak a salátákra lehet önteni, hanem még számtalan más módon is fel lehet használni.

Ma hoztam 7 olyan tippet, amivel megmutatom, hogy a hidegen sajtolt tökmagolaj milyen sokoldalúan felhasználható.

Nézzük!

1. Fogyasszuk önmagában!

Igen, ez az egyik legegyszerűbb megoldás, hiszen ezt a legkönnyebb megvalósítani. Csak kiváló minőségű, valódi hidegen sajtolt tökmagolaj kell hozzá, más semmi. Ilyen tökmagolajat webáruházunkban is találnak, hiszen a Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat mi magunk készítjük saját sajtoló üzemünkben, ezért a minőségéért személyes garanciát vállalunk.

A tökmagolaj önmagában történő fogyasztásnak a lényege, hogy megpróbáljuk kihasználni azt a sok-sok jótékony hatást, amit ez az apró magokból sajtolt olaj nyújthat számunkra. Többek között segítségünkre lehet a szív- és érrendszer, a prosztata, a húgyutak, a bőr és az agy védelmében.

Ha élettani hatásai miatt, önmagában szeretnénk fogyasztani a hidegen sajtolt tökmagolajat, akkor tegyük ezt reggel, éhgyomorra. A felnőtteknek általában 1 evőkanál, a gyerekeknek 1 teáskanálnyi mennyiség javasolt naponta. Ha valaki rendszeresen gyógyszert szed, akkor mindenképpen egyeztessen a kezelőorvosával a rendszeres fogyasztásról.

Ezt a módszert, mi kúraszerű fogyasztásnak is szoktuk nevezni, mert ahhoz, hogy a hidegen sajtolt tökmagolaj jótékony hatásai érvényesüljenek, fontos, hogy hosszabb időszakokban gondolkodjunk. Érdemes 3 hónapon keresztül minden nap fogyasztani, és így egy kúrában gondolkodni. A kúrák tetszőleges számban ismételhetők, akár szünet nélkül is folytathatók, de mégis hagynánk egy kis szünetet, akkor 1-2 hét elteltével belefoghatunk egy újabb tökmagolaj kúrába.

Fontos, hogy ebben az esetben az olajat reggel éhgyomorra fogyasszuk, majd várjuk 10-15 percet a reggeli kávéval, teával. Ha nem szeretjük az olajos állagot, akkor egy korty vizet nyugodtan igyunk rá. Választhatunk tiszta gyümölcslevet is, de a citrusféléket kerüljük.

2. Adjuk hozzá ételeinkhez!

A hidegen sajtolt tökmagolaj esetében egyetlen fontos dolgot kell megjegyeznünk. Mivel viszonylag alacsony a forráspontja, ezért nem szabad benne hosszú ideig sütni-főzni, mert sérülnek az értékes összetevők. 

Hoztam néhány tippet, a tökmagolaj ételeinkhez való adagolása kapcsán:

  • keverjük bele a reggeli joghurtba, turmixba
  • keverjük bele a zabkásába (de kizárólag csak közvetlenül fogyasztás előtt, amikor már nem olyan meleg)
  • készítsünk szendvicskrémet a felhasználásával – ha biztosra akarunk menni a mennyiséget illetően, akkor készítsük el a szendvicskrémet a szokásos módon, és vegyünk ki belőle annyit, amennyit biztosan elfogyasztunk, és csak ahhoz keverjük hozzá a napi 1 evőkanálnyi/teáskanálnyi mennyiséget
  • locsoljuk meg vele a salátánkat, párolt zöldségköretünket – sokkal egészségesebb a bolti önteteknél, illetve nagyon hasznos lehet a zsírban oldódó vitaminok jobb hasznosulása szempontjából (ha mégis kevésnek találjuk önmagában a salátára, akkor adjunk hozzá natúr joghurtot és friss zöld fűszereket)
  • csepegtessük pirítósra vaj/margarin helyett
  • ízesítsük vele a krémleveseinket – de itt is fontos, hogy csak közvetlenül a fogyasztás előtt cseppentsünk a levesre, hogy ne sérüljenek az értékes alkotóelemek

3. Használjuk arcápolóként!

A hidegen sajtolt tökmagolajat használhatjuk arcápolóként, hiszen értékes antioxidáns tartalma miatt gyulladáscsökkentő hatású lehet. Emiatt, és E-vitamin tartalma miatt nyugtatja és táplálja a bőrt. 

Készíthetünk a felhasználásával arctonikot is, ha a hidegen sajtolt tökmagolajhoz teafa illóolajat cseppentünk. A teafa is gyulladáscsökkentő, valamint fertőtleníti is a bőrt, így akár aknés, pattanásos bőr esetén is jótékony hatású lehet.

A tökmagolaj ugyancsak kiváló sminklemosó is. Cseppentsünk néhány cseppet egy vattakorongra és töröljük át vele a bőrünket. Nem kell félni, markáns színe ellenére sem színezi meg a bőrt.

4. Használjuk hajápolóként!

A hidegen sajtolt tökmagolaj tele van értékes telítetlen zsírsavakkal és E-vitaminnal, ami nem csupán a bőr, hanem a haj egészségét is segít megvédeni. Különösen hatásos lehet a száraz haj esetében. Alkalmazzuk rendszeresen hajpakolásként a száraz hajvégek ápolására, illetve a fejbőre masszírozva elősegíthetjük a hajnövekedést is.

Készíthetünk hajpakolásokat is felhasználásával. Száraz haj esetén egy tojássárgáját keverjünk össze mézzel, majd adjunk hozzá egy kevés hidegen sajtolt tökmagolajat, illetve sört. Ezt masszírozzuk bele a fejbőrbe és a hajszálakba, hagyjuk hatni 15-20 percet, majd a szokásos módon mossunk hajat.

Zsíros haj esetében is hatékony hajpakolást készíthetünk. Ebben az esetben a hidegen sajtolt tökmagolajhoz tojássárgáját, citromlevet és valamilyen alkoholt adjunk (például vodkát). Az arányokat úgy variáljuk, hogy olyan kenhető, de ne túl sűrű masszát kapjunk, amit a fejbőrbe, majd a hajszálakba kell masszírozni. Ezután csavarjuk a hajunkat egy meleg törölközőbe, várjunk 45-50 percet, és a szokásos módon mossuk meg a hajunkat.

5. Használjuk testápolóként!

Első alkalommal talán furcsának tűnhet, mert a valódi hidegen sajtolt tökmagolajnak markáns zöld színe van, de nem kell aggódnunk, nem fogja megszínezni a bőrünket. Nyugodtan használhatjuk önmagában testápolókrém helyett úgy, hogy közvetlenül fürdés/zuhanyzás után a még nedves bőrbe masszírozzuk. Könnyen felszívódik és nem hagy zsíros érzetet maga után.

Ha mégis ódzkodunk a tökmagolaj önmagában való használatától, akkor keverjük fele-fele arányban jó minőségű olívaolajjal.

Ha nem szeretnénk lemondani a kellemes illatokról, akkor használhatunk valódi illóolajat is az olajunkhoz. Válasszunk ízlésünknek, hangulatunknak megfelelően. Este, egy fárasztó nap után például cseppenthetünk bele levendulaolajat, reggel pedig valamilyen frissítő hatású illóolajat. Legyünk azonban óvatosak, mert vannak olyan olajok, mint például a citrusfélék, amik fényérzékenyítő hatásúak lehetnek, ezért használatuk után nem érheti napfény a bőrt. Ha szeretnénk illóolajat is használni, akkor kérjük ki egy aromaterapeuta tanácsát is.

A hidegen sajtolt tökmagolaj masszázsolajként is kiváló. Egy fárasztó nap után masszírozzuk át vele a lábunkat, lábfejünket, vagy akár egész testünket. Itt is alkalmazhatunk illóolajat, a levendula illóolaj például nyugodtan alkalmazható, mert nyugtat, ellazít, segíti a nyugodt pihenést.

Legyünk körültekintőek, és csak valódi, 100%-ban természetes tökmagolajat használjunk ételeinkhez, valamint bőrünk és hajunk ápolására. Annyi méreganyaggal találkozik szervezetünk és bőrünk nap mint nap, ezért segítsük, tehermentesítsük a szervezetünket azzal, hogy adalékanyagmentes, valódi és tiszta hidegen sajtolt tökmagolajat használunk.

Mi, a Zahorecz gazdaságban csak ilyet készítünk. Az alapanyag is saját gazdaságunkból kerülnek ki, így a magok elvetésétől kezdve az olaj sajtolásáig felügyeljük, és személyesen garantáljuk a kifogástalan minőséget.

Kattintson az alábbi képre, és nézzen körül webáruházunkban, ismerje meg Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük