Receptek tökmagolajjal

A hidegen sajtolt tökmagolaj rendkívül egészséges. Egyaránt ajánlott nőknek, férfiaknak, de még gyerekeknek is. Tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint értékes telítetlen zsírsavakkal.

Ma olyan recepteket hoztam önnek, amit otthon is könnyedén elkészíthet, természetesen a 100%-ban tiszta, hidegen sajtolt Betyáros tökmagolajunk felhasználásával.

Az alábbi recepteket én magam is kipróbáltam, ezért jó szívvel ajánlom önnek  is. Mellékelek hozzá képeket is, de ha bármi kérdése lenne, akkor kérem nyugodtan írjon nekem! Szívesen segítek akár a recepttel, akár tökmagolaj vásárlással kapcsolatosan.

Tökmagos pogácsa

Hozzávalók:

  • 70 dkg finomliszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 evőkanál hidegen sajtolt Betyáros tökmagolaj
  • 1/2 dl tej
  • 1/2 doboz tejföl (kicsi)
  • 2 egész tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 1 evőkanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 10 dkg tökmag összetörve
A tetejére 1 tojás és tökmag kerül.
Elkészítése:
A tökmagot szárazon megpirítom és összetöröm. A tésztát dagasztógépbe rakom, alulra a folyadékot, a sót, az olvasztott, langyos vajat, majd rá a lisztet és az összetört tökmagot. Végül pedig hozzáadom a cukrot és az élesztő.
A gépben történő 1,5 órás dagasztás-kelesztés után lisztezett deszkán átgyúrom a tésztát és kb. 2 cm vastagra nyújtom. Tojással lekenem, kiszaggatom, sütőpapírral bélelt tepsibe rakom.
Mindegyik tetejét megszórom tökmaggal.
Ezután még egy fél órát kelesztem, eközben a sütőt légkeveréses fokozatra kapcsolom és 175 fokra előmelegítem (hagyományos módon 200 fokra kell előmelegíteni).
12-15 perc alatt pirosas-barnára sütöm.
Egy másik kedvencem a medvehagymás pogácsa, szintén tökmagolajjal. Mutatom is, hogyan készítheti el.

Medvehagymás pogácsa tökmagolajjal

Tészta hozzávalói:
  • 70 dkg finomliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 1 pohár tejföl vagy kefir
  • 6 dkg cukor (2 teáskanál)
  • 2 teáskanál só
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 dl olaj
  • tetejére tökmag
Krém hozzávalói:
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só ízlés szerint
  • 1 tömlős krémsajt (tejszínes)
  • egy jó csokor medvehagyma apróra vágva
  • tökmagkrém ízlés szerint
Tészta elkészítése:
A lisztet egy tálba szitálom, a tejet 1 teáskanál cukorral meglangyosítom, élesztővel felfuttatom.
A lisztben a sót elkeverem, a liszt mélyedésébe 1 dl olajat öntök, majd beleütöm a tojást, hozzáadom a tejfölt, az 1 teáskanál cukrot, végül pedig a felfuttatott élesztőt.
Kicsit keményebb tésztát dagasztok, amiből 4 cipót formázok és letakarva ½ órát kelni hagyok.
Krém elkészítése:
A margarint, a tömlős sajtot, illetve a medvehagyma apróra vágott levelének a felét a sóval kihabosítom.
Ketté veszem a krémet és a medvehagymát is.
Kinyújtom az egyik lapot, 35-40 cm átmérőjűre és  2-3 mm vastagra.
Megkenem vékonyan a krém felével, rászórom a medvehagymát és ráreszelem a sajt felét. A  második lapot kinyújtva ráteszem, nyújtófával óvatosan rásimítom úgy, hogy összetapadjon.
A második lap tetejét sóval ízesített tökmagkrémmel megkenem.
16 részre vágom és kifliket formázok. Sütőpapírral bélelt tepsire rakom, majd 40 percet pihenni hagyom. Végül megkenem tojással, meghintem tökmaggal és pirosra sütöm.
És a végeredmény:

Kívül-belül tökmagos pogácsa

Hozzávalók:
  • 2 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 db tojás
  • 20 dkg tejföl
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 50 g tökmag
A pogácsa tetejére:
1 db tojás
20 g tökmag
Elkészítése:
A langyos tejhez hozzáadom a cukrot, belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom (minimum 15 percig hagyom).
Egy nagy tálba beleöntöm a lisztet, a sót, az élesztős tejet, a tojást, a tejfölt, az olvasztott vajat és végül az aprított tökmagot. Jól összedolgozom, a tetejét meghintem liszttel, lefedem és 1 órán át pihentetem.
Ha letelt az idő, akkor lisztes felületen kinyújtom, kb. 1,5-2 cm vastagra, majd kiszaggatom, és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezem.
A pogácsák tetejét megkenem egy felvert tojással, és a maradék tökmaggal díszítem.
200 fokon kb. 20-25 percig alatt készre sütöm.
tökmagos pogácsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük