Mire jó a tökmagolaj?

Ma már egyre több helyről hallhatjuk, hogy a tökmagolaj milyen jó, milyen egészséges és milyen értékes.

De mégis mire jó a tökmagolaj? Miért olyan értékes?

Ezekre a kérdésekre hoztam hasznos választ a mai blogbejegyzésben!

A leggyakoribb kérdések közé tartozik, amellyel az érdeklődők megtalálnak: mire jó a tökmagolaj?

Nos, a legegyszerűbb válaszom erre mindig ez: arra, hogy elfogyasszuk. 

Ilyenkor jót nevetünk, de tulajdonképpen nem viccelek. A legjobb dolog, amit tehetünk a tökmagolajjal az, hogy elfogyasszuk, mert rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, amelyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy megőrizzük vagy visszanyerjük egészségünket.

Általában kétféle módon szoktam javasolni a tökmagolaj fogyasztását:

  • kúraszerűen
  • ételekhez adagolva

Kúraszerű tökmagolaj-fogyasztás

A kúraszerű fogyasztáson néhányan meglepődnek. Ez ugyanis azt jelenti, hogy 3 hónapon keresztül minden reggel éhgyomorra elfogyasztunk egy evőkanálnyi mennyiséget. Nincs más teendőnk, mert így rengeteg értékes tápanyagot veszünk magunkhoz, köztük vitaminokat, ásványi anyagokat és értékes telítetlen zsírsavakat.

A kúra része még, hogy miután elfogyasztjuk a tökmagolajat, várunk körülbelül 15-20 percet és csak ezután reggelizünk. Tulajdonképpen hagyunk egy kis időt a szervezetünknek arra, hogy a tápanyagok felszívódására koncentrálhasson. Miután ez a kis idő letelt, ezután következhet a reggeli.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy az olaj elfogyasztása után közvetlenül ne fogyasszunk fekete teát, fekete kávét, illetve citrusféléket, mert ezek gátolhatják a tápanyagok felszívódását. Először inkább együnk néhány falatot, majd ezután teázzunk/kávézzunk.

Gyakran kapok olyan kérdést, hogy mit tegyen az, aki nem szereti az olajos állagot, vagy nem bírja önmagában meginni az olajat.

Nos, ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy igyon egy korty tiszta vizet közvetlenül az olaj elfogyasztása után. Jó választás lehet még valamilyen bogyós gyümölcsből készült gyümölcslé is, mint például áfonyalé. De nem egy egész pohárral, hanem csupán egyetlen kortyot javasolok. Csak annyit, ami éppen lemossa az olajos állagot szánkból.

Mikor érdemes kúraszerűen fogyasztani a tökmagolajat?

Fogyaszthatjuk:

  • prosztataproblémák esetén
  • nőknél előforduló gyakori felfázások, fertőzések esetén
  • fogínygyulladások esetén – ilyenkor a legjobb, ha az olaj lenyelése előtt át is öblögetjük a gyulladt fogínyt
  • gyulladásos megbetegedések esetén
  • szív- és érrendszeri problémák esetén
  • nagyobb betegségek, műtétek utáni felépülés támogatására
  • fáradtság, erőtlenség esetén

Fontosnak tartom felhívni a figyelmet arra, hogy mindig egyeztessen a kezelőorvosával a tökmagolaj rendszeres fogyasztásáról, ha valamilyen orvosi kezelés alatt áll, esetleg rendszeresen gyógyszert szed.

Tökmagolaj ételeinkhez adagolva

A hidegen sajtolt tökmagolaj jótékony hatásait akkor is élvezhetjük, ha ételeinkhez adagoljuk őket. Fontos azonban, hogy soha ne melegítse az ételt az olajjal együtt. A hidegen sajtolásnak ugyanis az a legnagyobb értéke, hogy a sajtolás során nem használunk magas hőmérsékletet, hanem a megtisztított magokat közvetlenül a sajtoló gépbe tesszük. Ez azért fontos, mert a magas hőmérséklet károsíthatja az értékes összetevőket. A hidegen sajtolással ezt próbáljuk elkerülni.

A saját gazdaságunkban készült Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj esetében azonban biztos lehet abban, hogy a magokat nem hőkezeltük, így megőrizték értékes összetevőiket. Ezért azt javaslom, hogy ön is csupán utólag adja hozzá ételeihez a tökmagolajat. Jó választás lehet például krémlevesek tetejére csepegtetni közvetlenül fogyasztás előtt, de saláták, szendvicskrémek, pástétomok ízesítésére is használhatja. Sült húsok esetében utóízesítést ajánlok, ami azt jeletni, hogy közvetlenül a fogyasztás előtt locsolja meg a már kész sült húst tökmagolajjal. Különleges ízélményben lesz része.

Ezen felül a hidegen sajtolt tökmagolajat fogyaszthatja még úgy, hogy:

  • pirítósra csepegteti
  • friss pékárut egy kis tál tökmagolajba mártogat
  • turmixhoz adagolja
  • zabkásába teszi (de közvetlenül fogyasztás előtt!)
  • gyümölcsjoghurthoz adja

Igazából a lehetőségeknek csak az ön fantáziája szab határokat. Nyugodtan próbálgassa a megszokott ételeihez vagy akár találjon ki új párosításokat.

Bármelyik megoldást is választja, figyeljen oda arra, hogy kizárólag a hidegen sajtolt tökmagolajtól várhatja a jótékony hatást, hiszen csak az ilyen technológiával készült tökmagolaj nem esik át hőkezelésen, így képes megőrizni a tökmag értékes összetevőit.

Mi, itt a Zahorecz gazdaságban kiemelt figyelmet fordítunk mind a tökmag termesztésére, mind pedig a sajtolás folyamatára. Mivel az olaj alapanyagát adó héj nélküli tökmagot is saját gazdaságunkban termesztjük, ezért személyünk a garancia arra, hogy kiváló minőségű, magyar tökmagból, valódi hidegen sajtolt olajat kínálunk önnek.

Kattintson az alábbi képre és nézzen körül webáruházunkban, ahol már nem csak Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat találja meg, hanem a többi különleges tökmagos termékünket is.

tökmagolaj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük