Immunerősítés – természetesen!

Bár eddig úgy tűnik, hogy az idei ősz elkényeztet bennünket, fontos, hogy felkészüljünk a hideg időszakra. Mit tehetünk azon kívül, hogy előkeressük a melegebb cipőket és ruhákat? Hát támogathatjuk az immunrendszerünket is! Mutatom, hogy hogyan!

A kisgyerekes szülők jól tudják, hogy az immunrendszert nem elég akkor erősíteni, amikor beköszönt a náthás időszak. A legjobb a nyár végén, de az iskolakezdéskor sem vagyunk még elkésve. Az, akinek már nincs iskoláskorú gyermeke, lehet, hogy már kevésbé figyel erre.

Mai cikkünkkel abban szeretnék segíteni, hogy felhívjam a figyelmet a szervezet erősítésének fontosságára, illetve megmutassam, hogy hogyan tudjuk ezt természetes módon megtenni.

Vajon tényleg szükségünk van immunerősítésre?

Tudom, hogy sok helyen olvashatjuk azt, hogy a szervezetnek nincs szükséges semmi extrára, csupán változatos, egészséges étrendre.

Igen ám, de a mai rohanó világban nagyon nehéz betartani azt, hogy minden nap vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasszunk.

Nem beszélve arról, ha válogatós gyermek van a családban, vagy mi magunk nem szeretünk néhány ételt, ami pedig fontos lenne az immunrendszerünk számára.

Ilyenkor könnyen hiányállapot alakulhat ki és jönnek a betegségek!

Egészséges bélflóra = erős immunrendszer

Én ebben hiszek. Az egészségünk kulcsa az egészséges bélflóra. Hiszen hiába fogyasztunk vitamindús ételeket, hiába eszünk jobbnál jobb étrendkiegészítőket, ha a bélflóránk egyensúlya felborul, akkor nem tudnak felszívódni az értékes tápanyagok.

Éppen ezért a bélflóra rendbetételével érdemes kezdeni az immunerősítést.

A hidegen sajtolt olajok, köztük a hidegen sajtolt tökmagolaj hatékony segítség lehet a számunkra ebben. Érdemes kúraszerűen fogyasztani, ami azt jelenti, hogy 3 hónapon keresztül, minden reggel éhgyomorra elfogyasztunk belőle 1 evőkanálnyi mennyiséget (gyereknek is adható, nekik 1 teáskanálnyi mennyiségre van szükség).

A bélflóra egyensúlyának fenntartásában és visszanyerésében ugyancsak hasznos lehet a sajt, a kefir, a túró és a friss zöldségek fogyasztása is. A legjobb, hogy ezeket az alapanyagokat kiválóan lehet kombinálni a hidegen sajtolt tökmagolajjal, így nem kell választanunk közülük. Reggel egy szendvicskrém túróból és tökmagolajból, plusz friss zöldségek és máris kész a tápláló reggeli.

Friss levegő és mozgás szintén fontos

Ha immunerősítésről beszélünk, akkor ne ragadjunk el a vitaminoknál. A testmozgás és a friss levegő legalább olyan fontos, mint a jó minőségű, vitaminban gazdag étrend.

Ha úgy érezzük, hogy már régen mozogtunk, akkor ne az edzőteremben kezdjünk. Válasszuk ki a számunkra legideálisabb napszakot és minden nap tegyünk egy hosszú sétát. Naponta legalább 20-25 percet töltsünk a friss levegőn még akkor is, ha hűvösebbre fordul az idő. Legfeljebb a séta után jól fog esni egy finom krémleves pár csepp hidegen sajtolt Betyáros tökmagolajjal a tetején! 😉

Minimalizáljuk a stresszt

Sokan nem is gondolnák, de a folyamatos stressz is le tudja gyengíteni az immunrendszerünket. A felgyülemlett feszültséget nem igazán tudjuk napközben levezetni, így az csak gyülemlik, míg a végén megbetegít bennünket.

Próbáljunk ki stresszoldó technikákat, ha úgy érezzük, hogy már nehezen kezeljük a stresszt! Kiváló módszer lehet az előbb már említett séta, egy lazító fürdő, egy masszázs és a relaxáció is.

Ha van rá lehetőségünk, akkor sajátítsuk el a helyes légzés technikáját is, hiszen a stressz hatására sokszor észre sem vesszük, hogy egyenletlenül lélegzünk, ami szintén nem tesz jót. A helyes légzéstechnika megtanulásával akár napközben is enyhíthetjük a feszültséget.

Közös pillanatok, sok nevetés és főzés – ez is erősíti az immunrendszert

Vannak olyan dolgok, amikre nem is gondolnánk. A nevetés, a szeretteinkkel együtt töltött idő mind-mind hozzájárulhat ahhoz, hogy erősödjön az immunrendszerünk.

Nem véletlenül mondják, hogy a nevetés a legjobb orvosság. A nevetéstől ugyanis szaporábbá válik a pulzus és a légzés is, ennek köszönhetően pedig több oxigén jut a test szöveteihez. A rekeszizom mozgása serkenti az immunrendszer motorját jelentő nyirokrendszer keringését, a szervezet endorfinokat, vagyis boldogsághormonkat termel, ez pedig oldja a stresszt, ami szintén jó hatással van az immunrendszerre.

Ha a közös pillanatokat arra használjuk, hogy főzzünk valami finomat, akkor nem csak lelkileg, hanem testileg is megerősödhetünk. Vegyük elő kedvenc receptjeinket, válasszunk hozzá egy igazán finom Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajat és kísérletezgessünk. Nagyszerű közös program! 😊

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük