5 ok, amiért megéri tökmaglisztet fogyasztani

A tökmagliszt kiváló fehérjeforrás, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ha ez még nem lenne elég, akkor hoztam ma 5 okot, amiért mindenkinek érdemes beilleszteni a napirendjébe!

A fehérje aminosavakból áll. A szakemberek szerint kilenc esszenciális aminosav létezik, amelyeket az emberi szervezet nem tud önállóan előállítani. Emiatt kulcsfontosságú, hogy olyan ételeket is fogyasszunk, amelyek jó minőségű, esszenciális aminosavakat tartalmaznak. A tökmag és a belőle készült tökmagliszt kiváló választás, hiszen mind a kilencet tartalmazza.

Egy 2015-ös tanulmányban a szakemberek leírták, hogy van némi különbség a növényi alapú és az állati eredetű fehérjék fogyasztása között. Azt találták ugyanis, hogy bár az állati eredetű fehérjék vasat, cinket és B12-vitamint is tartalmaznak, fogyasztásukkal mégis több telített zsírsavat viszünk be, mint kellene. A telített zsírsavak túlzott fogyasztása pedig megnövelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Emiatt javasolják a növényi eredetű fehérjék fogyasztásának fontosságát. A tökmagliszt kiváló minőségű, növényi eredetű fehérjeforrás, amely támogatja egészségünket. Nézzük hogyan!

1. Segíthet a jobb alvásban

Sajnos sok ember szenved alvásproblémáktól, illetve annak következményeitől. Egyes vizsgálatok összefüggést találtak a vashiány és az alvásproblémák között, illetve kimutatták, hogy a megfelelő vaspótlással javítható az alvás minősége.

A tökmag vasban gazdag, így a tökmag és a belőle készült tökmagliszt rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a vashiány és így az alvásproblémák megelőzéséért.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a vas felszívódását jelentősen támogatja a C-vitamin, illetve a C-vitamin tartalmazó ételek vasban gazdag ételekkel való együttes fogyasztása.

2. Antioxidáns tartalma miatt számos betegség megelőzésében szerepe lehet

A tökmagliszt rengeteg bioaktív vegyületet és antioxidánst tartalmaz, így jelentős szerepe lehet az immunrendszer erősítésében, illetve számos betegség megelőzésében.

Megtalálhatók benne többek között a fenolsavak, a flavonoidok, a tanninok és tokoferolok (E-vitamin), így rendszeres fogyastásával sokat tehetünk szervezetünk optimális működéséért.

Talán nem ismeretlen az ön számára sem a szabadgyök elnevezés. A szabadgyökök olyan sejtkárosító molekulák, amelyekkel a mindennapjaink során találkozunk. Egy erős immunrendszer könnyedén legyőzi ezeket, azonban ha meggyengül a védelem, akkor a szabadgyökök elkezdik sejtkárosító tevékenységüket, amelynek következtében megnőhet a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Az antioxidánsok azonban képesek felvenni a harcot ezekkel a káros szabadgyökökkel, így például a tökmagliszt fogyasztásával sokat tehetünk a szabadgyökök sejtkárosító hatása ellen.

3. Támogatja a szív egészségét

A tökmag és a belőle készült liszt rengeteg élelmi rostot, valamint telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami a szív egészsége szempontjából rendkívül fontos.

Ezen kívül kálium is van benne, amely szintén fontos a megfelelő szívműködéshez. A kálium ugyanis segíthet megszabadítani a szervezetet a felesleges nátriumtól a vizelet útján és így jótékony hatással lehet a vérnyomásra.

4. Természetes segítség lehet a hajhullás ellen

A megfigyelések alapján azt állítják egyes szakemberek, hogy a tökmag, tökmagliszt és a tökmagolaj pozitívan befolyásolhatja a hajnövekedést, ugyanis ellensúlyozhatja a tesztoszteron lelassult hajnövekedésre gyakorolt hatását.

5. A tökmagliszt a legtöbb diétához passzol

A tökmagliszt viszonylag alacsony szénhidráttartalmú élelmiszer. Nem tartalmazza a nyolc legfontosabb allergén egyikét sem, vagyis tojás-, búza-, hal-, kagyló-, földimogyoró-, dió-, szója és tejmentes.

Ennek köszönhetően a legtöbb diétába könnyedén, korlátozások nélkül beilleszthető.

Hogyan használjuk a tökmaglisztet?

A tökmagliszt nyers, megtisztított tökmag finomra őrlésével készül. Ez a liszt könnyű, a tökmagra jellemző ízű, nagyon jól illik sós és édes ételekhez egyaránt. Mi, a Zahorecz gazdaságban csak olyan tökmaglisztet kínálunk önnek, amely saját gazdaságunkban megtermelt tökmagból készült. Így garantáljuk a kiváló minőséget és azt, hogy amit ön tőlünk vásárol az káros adalékanyagoktól mentes termék.

A tökmagliszt felhasználásával különlegessé tehetjük az általunk készített pékárukat, hiszen nyugodtan belekeverhetjük például egy muffin, palacsinta vagy sütemény tésztájába.

Ezen kívül a tökmagliszt kiváló alapanyaga lehet a salátaönteteknek, turmixoknak, leveseknek, de fogyaszthatjuk joghurttal, müzlivel vagy gyümölcslevekkel együtt is.

tokmagliszt

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük