Ez tegye és ezt ne tegye a tökmagolajjal –  Hasznos tippek a felhasználóktól!

A mai napon olyan hasznos tippeket hoztam, amelyeket tökmagolaj-imádó ismerőseimtől hallottam. Remélem, hogy önöknek is hasznos tanácsok következnek!

Nézzük!

1. Soha ne hevítsük a hidegen sajtolt tökmagolajat!

A hidegen sajtolt tökmagolajnak éppen az a legnagyobb értéke, hogy a készítés során nem használunk magas hőmérsékletet. Mi így vigyázunk a tökmagban található értékes vitaminokra és ásványi anyagokra. Ezért, ha önök is szeretnék megóvni a tökmag értékes összetevőit, akkor kérjük, hogy ne hevítsék az olajat, illetve azokat az ételeket se, amelyik hidegen sajtolt tökmagolajat tartalmaznak.

Ha mégis úgy döntene, hogy valamilyen tökmagolajos ételt szeretne sütni-főzni, akkor igyekezzen alacsony hőfokot használni. A legjobb, ha 120 °C-nál magasabb hőmérsékletet nem használ.

Sült húsok esetében például teljesen felesleges a sütés közben hozzáadni a hidegen sajtolt tökmagolajat az ételhez. Ehelyett inkább közvetlenül a fogyasztás előtt locsoljuk meg a kész ételt. Így sokkal jobban élvezhető a hidegen sajtolt tökmagolaj adta ízvilág és megőrizzük az értékes beltartalmat is.

2. Fogyasztás és felhasználás előtt győződjünk meg róla, hogy nem avas-e az olaj!

Az avas tökmagolaj nagyon kellemetlen ízű. Az avasodást az oxidáció okozza, ami különösen gyakori a növényi olajok körében, ugyanis a tökmagolajban található többszörösen telítetlen zsírsavak a hő és a fény hatására könnyen oxidálódnak.

Azért, hogy a Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat megvédjük az avasodástól, mindig sötét, lezárt palackban tároljuk és szállítjuk önöknek. Arra kérjük önöket is, hogy a használat után mindig zárják vissza a palackot, hogy a lehető legkevesebb levegővel érintkezzen az olaj, és ne tárolják a palackot a tűzhely mellett. Ehelyett inkább válasszanak egy hűvös, sötét szekrényt. A hűtőszekrény is jó megoldás lehet, de a fogyasztóink elmondása alapján a hidegen sajtolt tökmagolaj a túl hideg hűtőszekrényben sűrűbb állagúvá válik. Ilyenkor sem kell megijedni, mert a hűtőből kivéve, szobahőmérsékleten pár perc alatt visszanyeri az eredeti állagát.

Gyakran előfordul, hogy a palack száján marad néhány csepp olaj és úgy zárjuk vissza a kupakot. Ezek a cseppek azonban nagyon könnyen oxidálódhatnak, így figyeljünk oda, hogy mielőtt visszazárjuk a palackot töröljük meg az üveg száját. Csak egy egyszerű mozdulat, de így elkerülhető a kellemetlen íz és szag az üveg következő kinyitásakor.

3. Vajon a hidegen sajtolt tökmagolajat lehet párosítani az ecetekkel?

Sokan fogyasztják a hidegen sajtolt növényi olajokat salátaöntetként. Az ínyencek nem csak önmagukban használják fel a tökmagolajat, hanem fűszereket és ecetet is adnak hozzá. Az, hogy a hidegen sajtolt tökmagolajhoz melyik ecet illik leginkább mindenkinek a saját ízlése határozza meg. A legtöbben a visszajelzések alapján azonban az almaecetet vagy a balzsamecetet választják.

4. Így tüntethetjük el a tökmagolajfoltot a ruhákból!

Gondolom nem ismeretlen senki előtt az a helyzet, amikor lecsöppen a fehér terítőre a tökmagolaj, vagy éppen a ruhánkon találunk néhány gyönyörű zöld foltot, igaz?

Nos, a gyakorlott tökmagolajfogyasztók úgy vallják, hogy a folttisztításhoz nem kell más, mint napsugár, mert ezek a foltok könnyen eltávolíthatók az ultraibolya sugárzás, vagyis a napfény hatására. Egyszerűen csak szappan nélkül nedvesítse meg a folt területét egy kis vízzel, majd tegye ki a napra. Hagyja a napon addig, amíg a folt el nem tűnik (általában 3-4 óra elegendő hozzá). Az idő letelte után a szokásos módon mossa ki a ruhát. Én magam még nem próbáltam ezt a módszert, de ha ön igen, akkor megköszönöm, ha megosztja velem a tapasztalatait! 🙂

5. A hidegen sajtolt tökmagolajat nem szükséges hűtőben tárolni!

Ahogy korábban is említettem a hidegen sajtolt tökmagolajat nem szükséges hűtőszekrényben tárolni. Ennek oka, hogy a benne található nagy mennyiségű E-vitamin természetes tartósítószerként működik, így szobahőmérsékleten is sokáig eláll.

A visszajelzések alapján azonban előfordulhat, hogy ha mégis hűtőbe teszi és a hűtő a szokásosnál hidegebb, akkor az olaj besűrűsödik. Ilyenkor szobahőmérsékletre kell tenni és egy kis idő múlva újra folyékony lesz.

Viszont soha ne fagyassza le, mert azzal a hidegen sajtolt tökmagolaj károsodhat.

6. A tökmagolaj felhasználása egyáltalán nem egyoldalú!

Úgy gondolja, hogy csak a salátákhoz lehet felhasználni a hidegen sajtolt tökmagolajat? Nos, ez egyáltalán nem így van! Mutatok néhány fantasztikus ötletet, amit az ismerőseim küldtek el a számomra:

  • hidegen sajtolt tökmagolaj rántottára csepegtetve
  • hidegen sajtolt tökmagolaj krémsajttal szendvicskrémnek elkészítve
  • hidegen sajtolt tökmagolaj kész sültekre locsolva
  • vanília fagyi hidegen sajtolt tökmagolajjal
  • hidegen sajtolt olajok gyümölcsökre locsolva (például banánra)

Nos, remélem, hogy a fenti tippek hasznosak voltak az ön számára is!

A kísérletezgetéshez jó szívvel ajánlom a saját sajtoló üzemünkben készült Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajainkat, amelyek 100%-ban természetesek, tartósítószert és adalékanyagot nem tartalmaznak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük