Tökmagolaj – Drága? Vagy mégsem?

Miért kerül ennyibe a tökmagolaj? – tették fel néhányan a kérdést egy múltkori rendezvényen. Elmondom, hogy mit feleltem nekik!

Egyre tudatosabbak vagyunk. Egyre több dolognak utánanézünk. Ez jó dolog.

Még pedig azért, mert ha nem így lenne, akkor ön sem lenne most itt, hiszen azzal, hogy most ez a bejegyzést olvassa, informálódni szerete.
Én pedig boldog vagyok, hogy itt van, mert így elmondhatom, hogy

  • mit jelent az ár a tökmagolaj mögött,
  • miért kerül annyiba amennyibe,
  • és miért találhat egyes boltok kínálatában a miénknél jóval alacsonyabb árú termékeket.

Mielőtt tovább olvasna, kérem, hogy fogadja el tőlem, hogy nem szeretnék senki pénztárcájában kotorászni. Csupán azt szeretném, ha mindenki tisztán látna, ha nem vernének át senkit, illetve mindenki tudná, hogy mit kell megnézned akkor, amikor tökmagolajat vásárol!

Nézzük!

Mi befolyásolhatja a tökmagolaj árát?

Véleményem és tapasztalatom szerint az egyik legmeghatározóbb dolog a készítés módja. A készítés módján múlik szinte minden!

Mi, a Betyáros tökmagolajat kizárólag hidegen sajtolással készítjük, de a piacon található olajok közül ez nem mindegyikre igaz.

Nézzük, hogy milyen készítési módok vannak még, illetve hogyan tudja mindez befolyásolni a tökmagolaj árát!

Saját tapasztalatom alapján az alábbi tökmagolaj készítési módokkal találkoztam:

  1. hidegen sajtolás
  2. melegen sajtolás
  3. tökmag pirítása + hidegen sajtolás
  4. különböző olajok összekeverése

Nézzük részletesen, hogy mit is jelentenek ezek pontosan!

1. Hidegen sajtolás

Mi kizárólag ezt a technikát alkalmazzuk, mert hisszük, hogy így nyerhetjük ki a legtermészetesebb és legértékesebb tökmagolajat a héj nélküli tökmagból. Tudnia kell, hogy a hidegen sajtolás során a magokat nem hevítjük, és a sajtolás folyamata során maga az olaj sem melegedhet 40°C fölé.

Számunkra fontos, hogy amit kínálunk, az kiváló minőségű legyen, hiszen arra bíztatunk mindenkit, hogy óvja egészségét a tökmagolaj segítségével. Hogyan tudna hozzájárulni a tökmagolaj szervezetünk megfelelő működéséhez, ha nem a legkiválóbb minőségben készülne, nem igaz?

Hisszük, hogy a hidegen sajtolás képes megőrizni az olajos mag, esetünkben a tökmag, értékes összetevőinek jó részét, így pedig rendszeres fogyasztása pozitív hatással lehet az egészségünkre.

Az egyetlen probléma ezzel az eljárással, hogy mivel nem hevítjük a magokat, így egy adott mennyiségű magból jóval kevesebb olajat tudunk kisajtolni. Vagyis ha kisajtolunk 1 kg tökmagot hidgen sajtolással, akkor sokkal kevesebb olajat nyerünk, mint akkor, ha előtt megpirítanánk a magokat. Kevesebb olajat nyerünk, így ebből sajnos egyenesen következik az is, hogy drágábban tudjuk értékesíteni, mint azok, akik nagyobb kihozatallal tudnak dolgozni.

A hidegen sajtolás tehát = kevesebb mennyiségű, de sokkal jobb minőségű olaj!

2. Melegen sajtolás

A melegen sajtolás technológiája régmúltra nyúlik vissza. Régen olajütésnek is nevezték, főleg a nyugati országrészben, illetve Ausztriában elterjedt ez a technológia.

A melegen sajtolás lényege, hogy a tökmagot ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, majd az így kapott masszát magas hőmérsékleten lepirítják. A lepirított masszából pedig mechanikusan kinyerik az olajat.

A hevítésnek, illetve a hozzáadott anyagoknak köszönhetően ennél az eljárásnál 1 kg tökmagból több olajat tudnak kinyerni, így mivel jobb kihozatallal dolgoznak, olcsóbban is tudják értékesíteni az olajat.

Viszont fontos különbség a hidegen sajtolt olajokhoz képest, hogy a melegen sajtolás során alkalmazott hőkezelés károsíthatja a tökmag értékes összetevőit, a vitaminokat és az ásványi anyagokat, így élettani hatás szempontjából egy kevésbé értékes olaj lesz a végeredmény.

3. Tökmag pirítása + hidegen sajtolás

Sajnos ezt a technológiát többen használják, mint elsőre gondoltam. Ennek a lényege, hogy a magokat felhevítik és úgy rakják bele a hidegen sajtolásra alkalmas gépbe. Bár nem darálják le és nem adnak hozzá sót és vizet, mégis a hőkezelésnek köszönhetően több olajat képesek kinyerni egy adott mennyiségű magból.

De ne felejtsük el, hogy a hőkezelés ebben az esetben is károsíthatja a tökmag értékes összetevőit, így ha az élettani hatás miatt fogyasztjuk, akkor egy sokkal silányabb minőséget kapunk, mint a valódi, bár kicsit drágább hidegen sajtolt olaj esetében.

4. Különböző olajok összekeverése

Ez az a készítési mód, amiről csak indulatosan lehet beszélni, hiszen a fogyasztókkal szemben ez a legnagyobb tiszteletlenség. Sajnos találkozni olyan tökmagolajjal is a boltok polcain, amelyek úgy készülnek, hogy olcsó, bizonytalan minőségű növényi olajokkal hígítják fel a tökmagolajat azért, hogy többet és olcsóbban tudjanak értékesíteni. Azt hiszem ezt nem is kell tovább magyarázni.

A fentiek alapján úgy gondolom, hogy megéri mérlegelni!

Nézzük végig, hogy számunkra mi az elsődleges szempont!

Ha az egészségünk, akkor nem érdemes gondolkodni, mert akkor számunkra a hidegen sajtolt tökmagolaj lehet a legjobb választás. Hiszen ez a legtermészetesebb és legkíméletesebb készítési mód, amellyel megőrizhetjük a tökmag értékes összetevőinek jó részét.

De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mit jelent az, hogy a Betyáros tökmagolaj alapanyagát is helyben, saját gazdaságunkban termeljük!

Mi, a Zahorecz gazdaságban csak olyan tökmagot dolgozunk fel, amelyet mi termeltünk. Számunkra a minőség és a biztonság a legfontosabb, ezért a mi személyünk a garancia arra, hogy a Betyáros tökmagolaj alapanyagául szolgáló tökmag valóban hazai, kiváló minőségű és megbízható tökmag.

Ha Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajat vásárol, akkor:

  • hazai termelő által megdolgozott,
  • hazai termőföldön termelt alapanyagból készült,
  • hazai sajtoló üzemben sajtolt,
  • ellenőrzött,
  • kiváló minőségű és
  • szeretettel készült tökmagolajat vásárol!

Következő bejegyzésünkben arról írok, hogy mire kell odafigyelni a vásárlás során azért, hogy meg tudjuk különböztetni a valódi, hidegen sajtolt tökmagolajat a többitől! 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük