Tökmaglisztes babka recept – Ezt érdemes megkóstolni!

Ma egy különleges, Betyáros receptet hoztam, ami nem más, mint a tökmaglisztes babka –  természetesen Betyáros tökmagliszttel készítve. A receptet és a videót ezúton is köszönöm Kovács Dórának!

Mutatom is, hogy készül!

Tökmaglisztes málnás babka

Bár a babka eredetileg egy csokis kalács, Dóri gondolt egy merészet és újraalkotta ezt a fantasztikus péksüteményt. És milyen jól tette! Dóri egy másik receptjét is olvashatják itt az oldalunkon, mert ő készítette karácsony előtt a Tökmagos macaronokat. A babka után azt is érdemes megkóstolni! A recept ide kattintva elérhető! 😉

De térjünk vissza a babkára!

A tökmag és a málna tökéletes párosításnak bizonyult. Szerintünk még az eredetivel is felveszi a versenyt! Nézzük, hogy mire van szükségünk az elkészítéséhez!

Tészta hozzávalói:

  • 450 g liszt
  • 100 g Betyáros tökmagliszt
  • 100 g vaj
  • 2 db tojás
  • 2,5 dl tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelék hozzávalói: 

  • málna lekvár
  • tökmag

Szirup hozzávalói:

  • 100 g cukor
  • 1 dl víz

ELKÉSZÍTÉS

A tejhez adjuk hozzá az 1 teáskanál cukrot és melegítsük langyosra a mikróban, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt és tegyük félre 10 percre.

Amíg az élesztő felfut mérjük ki egy nagy tálba a kétfajta lisztet, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliáscukrot. Ezután üssük bele a tojásokat, majd öntsük hozzá az olvasztott vajat és reszeljük bele a citromhéjat.

Körülbelül 10 perc elteltével öntsük egy nagy tálba az élesztős keveréket, majd kézzel vagy géppel keverjük össze. Addig keverjük, amíg egy lágy tésztát kapunk. Ha kész van, akkor szórjunk egy kevés lisztet a tészta tetejére és meleg helyen hagyjuk 1 órát kelni.

Ha letelt az 1 óra, akkor egy alaposan belisztezett felületen  nyújtsuk ki körülbelül 60×40 cm-es téglalapra, kenjük meg a málnalekvárral és szórjuk rá az összetört tökmagot.

Tekerjük fel jó szorosan a tésztát, majd hosszában vágjuk ketté. Ezután csavarjuk össze a két ágat úgy, hogy az elvágott felület mindig felfelé nézzen. Ha kész, akkor szórjuk meg tökmaggal és helyezzük bele a sütőformába. Hagyjuk kelni még 40 percet.

Miközben kel a tésztánk, melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Ha letelt a 40 perc, akkor tegyük a tésztát az előmelegített sütőbe és körülbelül 45-50 perc alatt süssük meg.

Sütés közben készítsük el a cukorszirupot, amit majd ráöntünk a még forró, a frissen megsült babkára.

Segítségképpen Dóri egy videót is készített, hogy még könnyebb legyen elkészíteni! Fogadják szeretettel!

 

Betyáros tökmaglisztünket megtalálják webáruházunkban az alábbi képre kattintva!

Szvitan Csilla

Egy gondolat erről: „Tökmaglisztes babka recept – Ezt érdemes megkóstolni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük