Rétes és sajtos tallér betyáros tökmaggal

A régi időkben a rétessütés hagyományosan az ünnepi időszakra esett, de úgy gondolom, hogy még nem késtünk el vele!

A mai bejegyzésünkben egy egyedülálló betyáros tökmagos rétes receptjét hoztam el önöknek. Nem kell aggódni, a részletes leírás és a képes segítségnyújtásnak köszönhetően bárki elkészítheti. A betyáros tökmag és tökmagolaj pedig webáruházunkban beszerezhető!

A túrós-mákos, az almás vagy a káposztás rétes úgy gondolom, hogy nem kell senkinek sem bemutatni. Mi azonban valami újdonságon törtük a fejünket.

Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a betyáros termékek közül mindenképpen szerettünk volna felhasználni valamit. Végül nem is csak egy termékünket használtuk fel, hanem rögtön kettőt: a betyáros tökmagot és természetesen a Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajat.

Nézzük, hogy mi sült ki belőle!

Betyáros tökmagos túrós rétes

A jól bevált rétestésztán nem változtattunk:

30 dkg sima liszt
1 egész tojás
1 dkg vaj
1 kávéskanál ecet
2 dl víz
csipetnyi só

Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos vízben elkevert egész tojást, az ecetet és az olvasztott vajat apránként a lisztbe öntjük és késsel tésztává dolgozzuk.

A tésztát addig verjük, csapkodjuk a gyúródeszkához, ujjainkkal a magasba húzzuk, amíg a kezdetben ragadós tészta már se a kezünkhöz, se a deszkához nem ragad (kb. 20 perc). A tészta fényes és sima legyen.

Az így kidolgozott tésztából cipót formálunk, liszttel megszórt gyúródeszkára tesszük, forró lábassal letakarjuk és fél óra hosszat pihentetjük. Az asztalra tiszta abroszt terítünk és meglisztezzük. A pihentetett tésztát lisztezett rétesabroszra tesszük és sodrófával könnyedén kinyújtjuk. Kezünket bekenjük olvasztott vajjal, hogy a tészta ne tapadjon hozzá, azután kezünk fejével óvatosan, teljesen vékonyra húzzuk a tésztát az egész asztalon. A kinyújtott rétestészta vastagabb szélét levagdossuk és a rétestésztát kicsit száradni hagyjuk. Azután olvasztott vajjal meglocsoljuk és tetszés szerint töltjük.

Az tészta adott volt, viszont a tölteléken sokat gondolkodtunk. Szerettünk valami újat kipróbálni, valami olyat, ami illik a tökmaghoz. Anyósommal végül egy túrós-tökmagos töltelék mellett döntöttünk, ami azt hiszen nagyon jó választásnak bizonyult.

Túrós-tökmagos töltelék

20 dkg túró
ízlés szerint só, örölt bors
3 evőkanál tökmagkrém
1 evőkanál tejföl
1 kis méretű tojás
1 evőkanál tökmagliszt és  kb. 1 evőkanál pirított tökmag összetörve

A réteslapot zsír helyett tökmagolajjal locsoltuk.

A végeredmény önmagáért beszél! Nézzék meg önök is a készítés képeit, és ha van kedvük, akkor készítsék el önök is!
Tökmagot, tökmaglisztet és tökmagolajat pedig keressék nálunk személyesen Kondoroson a Zahorecz gazdaságban vagy webáruházunkban!

Még egy kis plusz meglepetéssel is készültem!

Az alábbi videón anyósom készíti a tökmagos-túrós rétes tésztáját. Ma már nagyon ritka, hogy otthon ilyet készítenek az asszonyok, így külön öröm számomra, hogy megörökíthettem és most meg is oszthatom önökkel!

Fogadják szeretettel a tökéletes rétestészta készítésének fortélyait!

A másik recept, amit meg szeretnék osztani önökkel, szintén egy tökmagos finomság. Ezt azonban nem mi készítettük, hanem egy kedves ismerősünk, de ebből sem hiányozhatnak a betyáros termékek. 

Szabados Antalné, vagy ahogy ahogy  a cookpad.com oldalon szerepel Juditmama rengeteg finomságot készít. Most a sajtos tallérját szerette volna egy kicsit különlegessé tenni, amelyhez hosszú időn keresztül kereste a tökéletes tökmagot. Amikor megkóstolta a Betyáros tökmagunkat, úgy érezte, hogy megtalálta azt, amit keresett. Olvassák el, hogy mivel vezeti fel oldalán a receptet:

„Bővítettem a sajtos tallér repertoáromat, méghozzá mindenféle magok hozzáadásával, melyben a tökmagé a főszerep. Mindenki megkedvelte, szinte állandóan ezt kérik tőlem. Ennek örülök is, mert a tökmag számos jótékony hatását ismerve, tudom, hogy egészséges rágcsálni valóval kényeztethetem a szeretteimet. Hónapokon keresztül kerestem a tökmagot, sokfélét kipróbáltam, mire eljutottam a betyárosig, ami mellett le is horgonyoztam. Van már tökmag lisztem is, tökmag krémem is ebből a márkából. Ez a recept már a tökmag mellett, tökmag lisztet is tartalmaz. Szívből ajánlom kipróbálásra!”

Jöjjön hát Juditmama sajtos tallérjának a receptje!

Sajtos tallér betyáros tökmaggal

Hozzávalók:

  • 70 dkg fehérliszt
  • 5 dkg tökmagliszt
  • 10 dkg betyáros tökmag
  • 5 dkg napraforgómag
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg reszelt trappista sajt
  • 2 db tojás
  • 4-500 g tejföl
  • 3 teáskanál só
  • 1 szűk teáskanál szódabikarbóna

Első lépés a magok pirítása. Serpenyőben, mérsékelt tűzön, türelemmel kavargatva, enyhén megpirítom. Ha kihűlt, aprítógépben darabosra darálom. Kimérem a lisztet, hozzáadom a sót és a szódabikarbónát, és alaposan összekeverem.

Sajtos tallér “betyáros” tökmaggal recept lépés 1 fotoSajtos tallér “betyáros” tökmaggal recept lépés 1 fotoSajtos tallér “betyáros” tökmaggal recept lépés 1 foto

Rászórom a tökmag lisztet, azzal is jól elkeverem. Kissé szokatlan, zöldes színű lesz tőle a keverék. Ezután a margarinnal elmorzsolom a lisztet, hozzáadom a reszelt sajtot és a felaprított magokat. Hmmm! Csodálatos illata lesz tőle. A tejföl 2/3-át és a tojásokat is a tésztához adom, és kézzel összegyúrom úgy, hogy közben a megfelelő állag eléréséig, kanállal adagolok hozzá még a tejfölből.

Sajtos tallér “betyáros” tökmaggal recept lépés 2 fotoSajtos tallér “betyáros” tökmaggal recept lépés 2 fotoSajtos tallér “betyáros” tökmaggal recept lépés 2 foto

Mikor már nem ragadós, könnyen kezelhető lesz a tésztám, kisebb golyókat gömbölyítek a kezeimmel, és a tallér sütőmben szépre sütöm őket. Nekem mindig másnap ízlik a legjobban, de ez nem tántorít el attól, hogy sütés közben el ne ropogtassak néhány, kihűlt darabot. Csak mert annyira finom!

Sokan kérdezik, hogy milyen eszközt használok a tallérok készítéséhez. Ezen az oldalon található kekszsütő tökéletes a tallérok elkészítéséhez. 

Sajtos tallér “betyáros” tökmaggal recept lépés 3 fotoSajtos tallér “betyáros” tökmaggal recept lépés 3 fotoSajtos tallér “betyáros” tökmaggal recept lépés 3 foto

Juditmama további receptjei és finomságai a cookpad.com oldalon ide kattintva érhetők el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük