Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok családjába tartozik, nélkülözhetetlen a megfelelő növekedéshez és immunműködéshez, valamint a látásunk megőrzéséhez.
Nézzük, hogy mit kell tudnunk róla, és hogyan pótolhatjuk természetes forrásból!
Honnan tudhatjuk, hogy az A-vitamin szintje nem megfelelő szervezetünkben?
Az A-vitamin hiányának kezdetben nincsenek erős tünetei. Ha azonban gyakrabban betegszünk meg és fáradékonyabbnak érezzük magunkat, akkor ez jelezheti az A-vitamin hiányában meggyengült immunrendszert is.
Súlyosabb esetben az A-vitamin hiánya okozhat:
- száraz bőrt
- viszketést
- száraz, fénytelen, töredezett hajat
- bőrön kiemelkedő, fehér, pattanásszerű kiütéseket
Súlyos A-vitamin-hiány esetén a szemünk egészséges is veszélybe kerülhet, ugyanis a hiány következtében farkasvakság alakulhat ki. Ez az az állapot, amikor szürkületben nehezebben látunk, mert szemünk nehezen alkalmazkodik a megváltozott fényviszonyokhoz. Más néven szürkületi vakságnak is nevezik.
A farkasvaksággal egy időben jelentkezhet a szem szárazsága, valamint megnőhet az ezzel összefüggő szembetegségek kockázata is.
Az A-vitamin hiánya következtében megnőhet a fertőzések kialakulásának kockázata is. Nagyobb eséllyel alakulhat ki például felsőlégúti vagy emésztési probléma, de gyermekek esetében számolni kell a növekedési és csontfejlődési zavarokkal is.
A-vitamin pótlása természetes forrásból
Az A-vitamin pótlása nem olyan bonyolult, hiszen egy megfelelő, változatos étrenddel könnyedén biztosíthatjuk szervezetünk számára a megfelelő mennyiségű A-vitamint.
A-vitamint tartalmazó ételek:
- édesburgonya: akár egyetlen darab is képes biztosítani a napi szükséglet többszörösét
- spenót
- káposztafélék, például a fodros kel, kelbimbó, kelkáposzta, fejes káposzta
- sárgarépa
- zellerzöld
- jégsaláta
- brokkoli
- piros húsú kaliforniai paprika és kápia paprika
- tökmag és hidegen sajtolt tökmagolaj
Fontos tudni, hogy az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, ami azt jelenti, hogy az elfogyasztott ételek A-vitamin-tartalma sokkal jobban hasznosul, ha valamilyen zsiradékkal együtt fogyasztjuk. Ezért jó választás például a tökmagolaj, illetve a tökmagolajjal készült saláta. Sokkal egészségesebb, mint a boltban kapható, tartósítószerekkel dúsított salátaöntetek.
Azt is fontos kiemelni, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tökmagolajat fogyasztunk, illetve használunk a salátáink elkészítése során. A vitaminok és ásványi anyagok nagy része hőre érzékeny, ezért nagyon fontos, hogy a tökmagolaj hidegen sajtolt legyen.
A hidegen sajtolás lényege, hogy a megtisztított és megszárított magokat a csigás présbe tesszük és kisajtoljuk belőlük az olajat. Nem használunk magas hőmérsékletet és adalékanyagot, így a végeredmény tiszta, természetes hidegen sajtolt olaj, amely sokkal jobban megőrzi a tökmag értékes összetevőit, mint a hőkezeléssel készült olajok.
Mi, a Zahorecz gazdaságban csak hidegen sajtoljuk a tökmagolajat, ezért jó szívvel ajánlom a figyelmébe a saját készítésű Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat. Kattintson ide nézzen körül webáruházunkban!
Az A-vitamin esetében is felhívják a figyelmet a szakemberek arra, hogy ne lépjük túl az ajánlott napi mennyiséget. Az A-vitamin túladagolása felhalmozódáshoz, mérgezéshez vezethet. Mivel szervezetünk képes tárolni az A-vitamint, ezért nem érdemes egyszerre nagyobb dózisban fogyasztani A-vitamin-tartalmú ételeket vagy étrend-kiegészítőket. Ehelyett koncentráljunk a folyamatos vitaminpótlásra, mert így elkerülhetjük a káros következményeket.
Ha a hidegen sajtolt tökmagolajat választjuk, akkor vegyük figyelembe, hogy az ajánlott fogyasztási mennyiség felnőtteknek napi 1 evőkanál, gyerekeknek pedig napi 1 teáskanál.