A csodálatos E-vitamin hatásai

Az E-vitamin egy rendkívül fontos vitamin a szervezetünk számára. Erős antioxidáns, számos betegség megelőzésében szerepet játszik, ezen felül pedig védi hajunk és bőrünk egészségét.

Tudta, hogy a hidegen sajtolt tökmagolaj is tartalmaz E-vitamint?

Nézzük, hogy pontosan milyen pozitív élettani hatásokkal is rendelkezik ez a különleges tápanyag!

Mi az az E-vitamin?

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, rendkívül erős antioxidáns hatású, ezért segíthet a szervezetben kialakult gyulladások csökkentésében. Ezek a gyulladások különösen megnövelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, azonban a szakemberek szerint az E-vitaminban gazdag étkezés hozzájárul a megelőzés sikerességéhez.

Mi az E-vitamin szerepe?

Az E-vitamin, a C- és az A-vitaminnal együtt rendkívül fontos a szabadgyökök elleni küzdelemben. A szabadgyökök olyan káros molekulák, amelyek a sejtfalak lerombolásával gyorsítják az öregedést, de ami ennél is súlyosabb, veszélyezteti a szív- és érrendszert, az agyat, az idegrendszert, a bélrendszert, a vesét, a májat és a tüdőt.

A szabadgyökök képződése a mai modern életformának köszönhető. A sok feldolgozott élelmiszer, a bennük található rengeteg adalékanyag, valamint a környezeti tényezők, mint például a dohányfüst vagy a kipufogógázok, a televízió és a számítógép képernyőjének sugárzása, az erős napsugárzás vagy egyes gyógyszerek, mind-mind hozzájárulnak a szabadgyökök sejtkárosító tevékenységéhez.

A szabadgyökök képződésének megelőzéséhez rendkívül fontos, hogy étrendünk gazdag legyen antioxidánsokban. Itt lép kap szerepet a hidegen sajtolt tökmagolaj is, hiszen ez a tiszta, természetes növényi olaj rendkívül gazdag antioxidánsokban.

Az E-vitamin pozitív hatásai a testünkben fellépő oxidatív stressz kapcsán is megmutatkoznak. Hatására lelassulhat az agysejtek túl gyors öregedése, emiatt pedig javulhatnak a kognitív funkciók, mint például az észlelés, a figyelem, az emlékezet, a számolás, a nyelvhasználat, de ide sorolhatjuk a tanulást, a döntéshozatalt, a tervezési feladatokat vagy akár a problémamegoldó képességet is.

Az E-vitaminnak fontos szerepe van az öregedés ütemének lelassításában is. Az öregedés jeleit nem csupán bőrünkön tapasztalhatjuk meg, hanem más szervünkön is, például a szemünkön.  Számos vizsgálatot végeztek, melyek igazolták, hogy az E-vitamin segíthet megelőzni az életkor előrehaladásával együtt járó szürkehályog kialakulását, valamint csökkentheti a 45 év felettiek körében előforduló makula degeneráció kialakulásának esélyét.

A bőrünk is hálás lesz, ha rendszeresen fogyasztunk E-vitaminban gazdag ételeket, az E-vitaminnak ugyanis fontos szerepe van a kollagéntermelésben. Segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát és feszességét, valamint késleltetni a ráncok kialakulását.

Milyen ételek tartalmaznak E-vitamint?

Az E-vitamint sajnos a szervezetünk nem képes önállóan előállítani, mivel azonban a megfelelő működéshez elengedhetetlen, ezért nekünk kell gondoskodni a megfelelő bevitelről.

A hidegen sajtolt növényi olajok kiváló természetes forrásai az E-vitaminnak. Éppen ezért a hidegen sajtolt tökmagolaj mellett a többi növényi olajat is érdemes beilleszteni az étrendünkbe. Nem véletlenül hangsúlyozom ki ennyiszer a „hidegen sajtolt” jelzőt. Ha csak annyit írnék, hogy növényi olaj, akkor egy kalap alá vonnám az összes növényi olajat. Ezt pedig semmiképpen nem szeretném, ugyanis jelentős különbségek vannak növényi olaj és növényi olaj között – elsősorban a gyártási technológiának köszönhetően.

Sokan a boltokban kapható étolajakat értik a növényi olaj kifejezés alatt. Nem is tévednek, hiszen ez az olaj valóban növényi olaj, hiszen jórészt napraforgóból  készül. A gond a gyártási technológiával van. Míg a hidegen sajtolt növényi olajok – köztük a Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunk – teljesen természetes módon készül, addig a bolti étolajokat egy bonyolult vegyi folyamat során állítják elő. 

Mi, a Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj előállítása során, nem használunk adalékanyagot, tartósítószert, és nem alkalmazunk magas hőmérsékletet sem. Ennek a technológiának köszönhetően 100%-ban természetes, tiszta növényi olajat kapunk, és mivel nem hevítjük, pirítjuk a magokat sajtolás közben, ezért meg tudjuk őrizni az adott olajos mag értékes összetevőit is.

A nagyüzemi növényi olajok esetében ez nem mondható el, hiszen ott nem csak magas hőmérsékletet, hanem különböző vegyi anyagokat is bevetnek a nagyobb kihozatal és a hosszabb eltarthatóság érdekében.

Emiatt azt javaslom, hogy ha élettani hatása miatt szeretne növényi olajat fogyasztani, akkor válassza a hidegen sajtolt változatot, mint amilyen a Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunk is.

A hidegen sajtolt tökmagolajon kívül kiváló E-vitaminforrás még a gabonacsíra, a lazac, a máj, a tojás, a brokkoli, a spenót, az avokádó és a kaliforniai paprika.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük