Olajrágás – egy természetes méregtelenítő módszer

Olajat rágni? Ezt lehet?

Igen!

Az olajrágás egy nagyon régi módszer, mely Ázsiából, az ayurvédikus gyógyászatból származik. Elsődleges célja a test méregtelenítése.

Bár első olvasatra furcsának tűnhet, hogy olajat kell rágni, de valójában a módszer rendkívül egyszerű! Mutatom, hogy mire érdemes odafigyelni!

Milyen céllal érdemes olajat rágni?

Nálunk Magyarországon elsősorban a fogászati, szájüregi problémák kapcsán vannak tapasztalatok. Fogínygyulladás, szájsebek és egyéb panaszok ellen ismerik sokan, azonban az ayurvédikus gyógyászatban ennél több mindenre is használják. Nézzük végig, hogy milyen problémák esetén érdemes olajat rágni.

1. Olajrágás rossz lehelet ellen

Az olajrágás segíthet elpusztítani a szájban lévő baktériumokat, ezért hatásos lehet a rossz szájszag ellen.

2. Olajrágás a fogászati és ínyproblémák ellen

Az olajrágást hidegen sajtolt olajjal kell végezni, erről később még részletesen írok. A hidegen sajtolt olajok között van olyan, amely gyulladáscsökkentő összetevőkkel rendelkezik, ezért a vele való olajrágás segíthet a fogínygyulladás és a különböző gyulladásos panaszok leküzdésében.

3. Olajrágás a fehér fogakért

Az olajrágás során nem csak a száj nyálkahártyájára letapadt dolgokat tudja eltávolítani, hanem a fogon lévő lepedéket is. Így a fogak fehérebbek és egészségesebbek lehetnek.

4. Olajrágás a migrén ellen

Sokan küzdenek migrénnel. A természetgyógyászok gyakran mondják, hogy a migrént a szervezetben felgyülemlett méreganyagok okozzák. Az olajrágás segíthet méregteleníteni a szervezetet, így a migrén ellen is hatásos lehet.

5. Olajrágás a májproblémák ellen

A máj kiemelt szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében. De időnként egy kis plusz segítség jól jön, ezért a májproblémák esetén is alkalmazható az olajrágás.

6. Olajrágás az egészséges immunrendszerért

Az szervezet sok mindent elvisel. Stressz, betegség, kialvatlanság és még sorolhatnánk, hogy mi mindennel meg kell birkóznia. Teljesen természetes, ha néha kifárad, meggyengül és fogékonyabb a betegségekre. Az olajrágással, illetve a méregtelenítéssel Ön is segíthet az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásában.

7. Olajrágás a hormonális egyensúly fenntartásáért

Természetgyógyászok sokszor javasolják az olajrágást a női problémák kiegészítő kezeléseként is. A túl sok méreganyag, ami a mindennapok során felgyülemlik, a szervezet egyensúlyának kibillenéséhez vezethet. Emiatt az olajrágás hatékony lehet a PMS, illetve a hormonális problémák kiegészítő kezeléseként.

Olajrágás – így kezdjen hozzá!

Az olajrágást a reggeli rutinba érdemes beilleszteni. Reggelre a száj nyálkahártyáján megtalálhatók azok a méreganyagok, amik az éjszaka folyamán kiválasztásra kerültek.

Itt jön képbe az olajrágás.

A száj nyálkahártyáján lévő méreganyagok jobban oldódnak zsírban, így az olaj zubogtatása segíthet ezek feloldásában. De egy-két szabályt be kell tartani, hogy valóban hatékony legyen.

Olajrágás szabályai

Az olajrágást tehát reggel, rögtön felkelés után kell elvégezni.

Egy evőkanál hidegen sajtolt olajat kell a szájba venni, majd ezt az olajat kell a szájban zubogtatni. Fontos, hogy úgy mozgassa a szájában az olajat, hogy mindenhova eljusson a száj belsejében. A legjobb, ha a fogak között is át tudja préselni.

Az olajrágás egy kicsit időigényes folyamat, érdemes 15-20 percig végezni. 

Nem kell megijedni, ha első alkalommal nem megy annyi ideig, mert előforduhat, hogy kell egy kis idő a hozzászokáshoz.

Az öblögetés közben nagyon fontos, hogy ne nyelje le az olajat!

Nem szabad lenyelni, hiszen akkor az összes méreganyagot visszajuttatja a szervezetébe. Legyen türelmes önmagához, ha eleinte csak 5 percet bír, akkor se adja fel. Akkor is többet tesz a szervezete egészségéért, mintha nem csinálná.

Az olajrágás akkor a legeredményesebb, ha az olaj a végén fehéres színű lesz. Figyelje meg a végén, amikor kiköpi, hogy ilyennek látja-e az olajat. Ha nem, akkor lehet, hogy növelni kell az időtartamot vagy a zubogtatás intenzitását.

Milyen olajjal érdemes olajat rágni?

Az olajrágáshoz elsősorban hidegen sajtolt növényi olajat érdemes használni.

Nagyon fontos, hogy ne finomított olaj legyen, tehát a boltban kapható étolaj nem alkalmas erre a célra. Az is fontos, hogy ne olyan olajat válasszon, ami melegen sajtolt eljárással készül, mert ott magas hőmérsékletet alkalmaznak, ami miatt sérülhetnek az értékes összetevők.

Személy szerint a hidegen sajtolt tökmagolajat ajánlom olajrágás céljából. Értékes telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami a természetgyógyászok szerint segíthet a gyulladásos folyamatok enyhítésében.

Az olajrágás végeztével köpje ki az olajat. Nagyon fontos, hogy ne nyelje le, mert akkor visszajuttatja az összes méreganyagot a szervezetébe.

Ezután alaposan öblítse ki a száját, majd a szokásos módon mosson fogat.

Lehet mellékhatása az olajrágásnak?

Az olajrágás az alternatív gyógymódok közé tartozik. Ezek között az eljárások között gyakori, hogy az első napokban kellemetlen érzés, esetleg a tünetek erősödése mutatkozhat. Nem ritka a fejfájás sem.

A természetgyógyászok elmondása szerint ez egy teljesen normális folyamat, hiszen a szervezet méregtelenítő folyamatai felerősödnek. Azonban ha a tünetek néhány nap után sem enyhülnek, akkor az olajrágást célszerű felfüggeszteni.

Ha kezdetben rossz érzés támad az olajos állagtól, a zubogtatástól vagy az egész folyamattól, akkor érdemes türelmesnek lenni és csak rövid ideig próbálkozni. Ahogy hozzászokik, úgy növelje az időtartamot.

Természetesen itt is, mint minden terápia megkezdése előtt nagyon fontos, hogy amennyiben rendszeres orvosi kezelés alatt áll, illetve rendszeresen gyógyszert szed, akkor az olajárágás megkezdése előtt egyeztessen kezelőorvosával.

Tudjon meg többet a tökmagolajról?
Jótékony hatásokat és felhasználási tippeket gyűjtöttem össze ebben a korábbi bejegyzésben! Kattintson ide és olvassa el!

2 gondolat erről: „Olajrágás – egy természetes méregtelenítő módszer

    1. Üdvözlöm!
      A lényeg, hogy hidegen sajtolt legyen az olaj. Az oliva is jó lehet, de mi azért szoktuk ajánlani a tökmagolajat, mert a természetgyógyászok szerint abban gyulladáscsökkentő összetevők is vannak, így különösen jótékony lehet a fogínyre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük