Hidegen sajtolt tökmagolaj fogyasztása

A hidegen sajtolt tökmagolajat évekkel ezelőtt, már a népi gyógyászatban is használták. Számos pozitív hatást tulajdonítottak neki, amit a mai embernek is érdemes megfogadni.

Miért hidegen sajtolt?

Sokszor teszik fel a kérdést: Miért kell hidegen sajtoltnak lennie az olajnak?

Nem kell, de nagyon sok előnye van.

Mit jelent a hidegen sajtolás?

A hidegen sajtolás egy technológia, melyet úgy kell elképzelni, hogy a megtisztított tökmagot egyenesen a présgépbe tesszük, majd kisajtoljuk belőle az olajat.

Nem alkalmazunk magas hőmérsékletet, sem semmilyen adalékanyagot. A végeredmény a színtiszta, természetes hidegen sajtolt tökmagolaj.

Vannak azonban más technológiával előállított olajok is. Az ország nyugati felén, elsősorban az Őrség területén nagy hagyománya van az olajütésnek. Az olajütés lényege, hogy a megtisztított magokat ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, majd magas hőmérsékleten lepirítják. A végén pedig ebből a masszából sajtolják ki az olajat.

Az eredmény egy pörkölt ízvilágot tükröző, melegen sajtolt tökmagolaj lesz.

A kettő között egyértelműen látszik a különbség. A hidegen sajtolt olajnál nem használunk semmilyen adalékanyagot, és nem hevítjük sem a magot sem az olajat.

Milyen előnye van a hidegen sajtolás technológiájának?

Ahogy az előzőekben is említettem, a legnagyobb előnye, hogy a készítés során nem éri hőhatás a tökmagot, vagyis meg tudjuk őrizni azt a sok vitamint és ásványi anyagot, amit tartalmaz.

A hidegen sajtolt tökmagolaj fogyasztása, a készítés jellegének köszönhetően, rendkívül jó hatással lehet egészségünkre. Számos értékes vitamint és ásványi anyagot, valamint értékes telítetlen zsírsavat tartalmaz. 

Ezzel szemben a másik készítési mód során sérülhetnek ezek az értékes összetevők, hiszen ott rendkívül magas hőmérséklet éri a magokat.

Ha Ön egészségének megőrzése céljából szeretné fogyasztani a tökmagolajat, akkor mindenképpen a hidegen sajtolt változtatot javaslom.

Milyen formában érdemes fogyasztani a tökmagolajat?

A hidegen sajtolt tökmagolajat kétféle formában szoktuk javasolni:

  1. Kúraszerű fogyasztás
  2. Ételekhez adagolás

A tökmagolaj kúraszerű fogyasztásának lényege

A kúraszerű fogyasztás azt jelenti, hogy minden reggel, éhgyomorra elfogyaszt 1 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolajat (ez az ajánlott mennyiség felnőtteknek). Természetgyógyászok szerint nagyon jó hatással lehet a prosztata jóindulatú megnagyobbodása által okozott panaszok enyhítésére. 

Azért, hogy Önnek ne kelljen számolgatnia, mi készítettünk egy csomagot, ahol pontosan 1 kúrának megfelelő mennyiségű, hidegen sajtolt, Betyáros tökmagolajat csomagoltunk össze. Kattintson a képre és nézze meg!

                                 Kattintson a képre a csomag megtekintéséhez!

Egy kúra időtartama minimum 3 hónap legyen. Ezalatt az idő alatt minden reggel érdemes meginni az ajánlott napi mennyiséget. Az olaj elfogyasztása után kérem, hogy várjon körülbelül 15 percet, majd ezután fogyassza el a reggelijét.

Amennyiben Ön rendszeresen fogyaszt fekete teát vagy fekete kávét, akkor kérem, hogy az olaj elfogyasztása után először reggelizzen, majd csak ezután igya meg a szokásos kávét/teát.

Ha úgy érzi, hogy nem tudja önmagában lenyelni az olajat, mert nem szereti az ízét vagy az olajos állagát, akkor nyugodtan ihat egy korty innivalót az olajra. Fontos, hogy ez az ital ne legyen citrusféle, hanem inkább egy korty víz legyen.

Amennyiben Ön rendszeresen gyógyszert szed, illetve orvosi kezelés alatt áll, akkor kérem, hogy egyeztessen kezelőorvosával az olaj rendszeres fogyasztásáról.

A tökmagolaj ételekhez adagolva

A hidegen sajtolt tökmagolaj az egyszerű ételeknek is különleges ízvarázst kölcsönöz.

Adagolja:

  • krémlevesekhez feltétként
  • szendvicskrémekbe
  • pástétomokba
  • salátához
  • sült húsok utóízesítésére
  • desszertek ízesítésére

Mivel mi nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a Betyáros tökmagolajunk készítése során ne alkalmazzunk magas hőmérsékletet, ezért kérem, hogy Ön se melegítse már az ételt az olaj hozzáadása után. Például a sült húsokhoz is csak közvetlenül fogyasztás előtt adja hozzá, így biztosíthatja, hogy nem sérülnek az értékes összetevők.

Nézzen körül webáruházunkban, és ismerje meg
saját gazdaságunkban termelt tökmagból készült kínálatunkat!

Hidegen sajtolt kistermelői tökmagolaj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük