Olajrágás – egy természetes méregtelenítő módszer

Olajat rágni? Ezt lehet?

Igen!

Az olajrágás egy nagyon régi módszer, mely Ázsiából, az ayurvédikus gyógyászatból származik. Elsődleges célja a test méregtelenítése.

Bár első olvasatra furcsának tűnhet, hogy olajat kell rágni, de valójában a módszer rendkívül egyszerű! Mutatom, hogy mire érdemes odafigyelni!

Milyen céllal érdemes olajat rágni?

Nálunk Magyarországon elsősorban a fogászati, szájüregi problémák kapcsán vannak tapasztalatok. Fogínygyulladás, szájsebek és egyéb panaszok ellen ismerik sokan, azonban az ayurvédikus gyógyászatban ennél több mindenre is használják. Nézzük végig, hogy milyen problémák esetén érdemes olajat rágni. Olajrágás – egy természetes méregtelenítő módszer bővebben…

Hidegen sajtolt tökmagolaj fogyasztása

A hidegen sajtolt tökmagolajat évekkel ezelőtt, már a népi gyógyászatban is használták. Számos pozitív hatást tulajdonítottak neki, amit a mai embernek is érdemes megfogadni.

Miért hidegen sajtolt?

Sokszor teszik fel a kérdést: Miért kell hidegen sajtoltnak lennie az olajnak?

Nem kell, de nagyon sok előnye van.

Mit jelent a hidegen sajtolás?

A hidegen sajtolás egy technológia, melyet úgy kell elképzelni, hogy a megtisztított tökmagot egyenesen a présgépbe tesszük, majd kisajtoljuk belőle az olajat.

Nem alkalmazunk magas hőmérsékletet, sem semmilyen adalékanyagot. A végeredmény a színtiszta, természetes hidegen sajtolt tökmagolaj.

Vannak azonban más technológiával előállított olajok is. Az ország nyugati felén, elsősorban az Őrség területén nagy hagyománya van az olajütésnek. Az olajütés lényege, hogy a megtisztított magokat ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, majd magas hőmérsékleten lepirítják. A végén pedig ebből a masszából sajtolják ki az olajat.

Az eredmény egy pörkölt ízvilágot tükröző, melegen sajtolt tökmagolaj lesz.

A kettő között egyértelműen látszik a különbség. A hidegen sajtolt olajnál nem használunk semmilyen adalékanyagot, és nem hevítjük sem a magot sem az olajat.

Milyen előnye van a hidegen sajtolás technológiájának?

Hidegen sajtolt tökmagolaj fogyasztása bővebben…