Így jelez a test, hogy szüksége van cinkre – és így segíthet ebben a tökmagolaj!

 

A cink egy olyan létfontosságú nyomelem, amelyről ritkán esik szó, mégis rendkívül fontos szerepet játszik immunrendszerünk működésében, a bőr és haj egészségében, valamint a sebgyógyulásban.

A modern étrend azonban sokszor nem biztosít elegendő mennyiségű cinket a szervezet számára. A jó hír az, hogy léteznek természetes, könnyen beépíthető források – ilyen például a hidegen sajtolt tökmagolaj.

Mai blogbejegyzésemben abban szeretnék önnek segíteni, hogy felismerje azokat a jeleket, amelyeket a teste küld, ha cinkhiánnyal küzd, és hogyan segíthet a tökmagolaj rendszeres fogyasztása a természetes pótlásban.

Miért olyan fontos a cink?

A cink több mint 300 enzim működéséhez szükséges a szervezetben. Szerepet játszik a sejtosztódásban, a hormonális egyensúly fenntartásában, a sebgyógyulásban, az immunrendszer működésében, sőt, még a szaglás és ízlelés érzékelésében is.

A cinkhiány különösen gyakori lehet:

  • vegetáriánusoknál, vegánoknál,
  • várandós és szoptató nőknél,
  • idősebb embereknél,
  • emésztési problémákkal élőknél (pl. IBS, Crohn-betegség esetén).

 

Tesztelje magát: Ön is cinkhiányos lehet?

Az alábbi kérdések segíthetnek felismerni, hogy szervezete cinkhiányt jelez.

Minél több kérdésre válaszol igennel, annál nagyobb az esélye, hogy Önnek szüksége van a cink pótlására.

  • Gyakran tapasztal hajhullást vagy hajritkulást?
  • A körmei törékenyek, könnyen berepednek?
  • Lassan gyógyulnak a sebei, horzsolásai?
  • Gyakran megfázik, gyenge az immunrendszere?
  • Érzi, hogy csökkent a szaglása vagy ízérzékelése?
  • Férfiak esetében: csökkent tesztoszteronszint, prosztataproblémák?
  • Nők esetében: menstruációs zavarok, bőrproblémák (pattanások, ekcéma)?

Ha 2-3 kérdésre igennel válaszolt, érdemes elgondolkodnia azon, hogyan gondoskodhatna természetes forrásból a cink beviteléről!

 

A tökmagolaj, mint természetes cinkforrás?

A hidegen sajtolt tökmagolaj nemcsak kulináris élvezet, hanem Birtalan Katalin-természetgyógyász, a Népgyógyászat.com honlapján megjelent cikke alapján egyben kiváló természetes cinkforrás is. A tökmag – és így az abból készült olaj – cinket tartalmaz, amely könnyen felszívódhat a szervezetben.

Miért jobb természetes forrásból pótolni a cinket?

Az egyik legnagyobb előnye, hogy nem terheli meg a gyomrot úgy, mint a szintetikus étrend-kiegészítők.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a természetes formában jelen lévő cink gyakran együtt dolgozik más tápanyagokkal, mint például az E-vitamin, a szelén és az omega-3 zsírsavak. Ezért is jó választás a hidegen sajtolt tökmagolaj, mert gazdag E-vitaminban és telítetlen zsírsavakban.

További előnye, hogy természetes forrásból sokkal nehezebb túladagolni a cinket, míg tabletták formájában ennek nagyobb lehet a veszélye, ha nem megfelelően fogyasztja.

 

Melyik tökmagolajat válassza?

Ma már nagyon sokféle tökmagolaj kapható, ezért szeretnék önnek egy kicsit segíteni a választásban!

A természetgyógyászok azért ajánlják elsősorban a hidegen sajtolt tökmagolajat, mert ennek készítése során nem történik hőkezelés.

Mi is hidegen sajtolással készítjük a Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat – azaz nem pirítjuk a magokat, nem hevítjük az olajat a készítés során. Ez azért fontos, mert így tudjuk megőrizni a tökmag értékes összetevőiből a legtöbbet.

A boltokban azonban többféle elnevezéssel is találkozhat. Mint például melegen sajtolt, hagyományos eljárással készült, őrségi tökmagolaj. Ezek az elnevezések általában arra utalnak, hogy az adott olajat egy másik eljárással, az olajütéssel készítik. Ez azt jelenti, hogy a magokat ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, magas hőmérsékleten lepirítják, majd ebből a masszából kisajtolják az olajat. Az így kapott tökmagolaj is rendkívül ízletes, de élettani hatás szempontjából kevésbé lehet értékes a hőkezelés miatt.

Éppen ezért, ha az élettani hatásai miatt szeretné fogyasztani a tökmagolajat, akkor mindenképpen hidegen sajtolt változatot javaslok. Kóstolja meg saját sajtoló üzemünkben készült Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat! Kattintson ide, és rendelje meg!

 

Cinkbevitel: Hogyan fogyassza a hidegen sajtolt tökmagolajat?

A hidegen sajtolt tökmagolaj rendszeres fogyasztása segíthet a szükséges cinkmennyiség bevitelében, főként, ha más cinkforrásokkal is kombinálja (pl. tökmag, lencse, tojás, diófélék).

Ajánlott adagolás: napi 1 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolaj a felnőttek számára, illetve napi 1 teáskanál a gyerekeknek.

Fogyasztási tippek:

  • Locsolja meg vele a reggeli salátát vagy pirítóst.
  • Keverje natúr joghurtba vagy túróba.
  • Tegye krémlevesek tetejére (de csak tálalás után, ne főzze vele!).
  • Készítsen belőle házi salátaöntetet egy kevés mustárral és mézzel.

Ha azonban tudatosabban szeretne hozzáállni a témához, akkor van lehetősége kúraszerűen is fogyasztani a hidegen sajtolt tökmagolajat. A kúra lényege, hogy reggel, éhgyomorra elfogyaszt egy evőkanál olajat, majd vár 15-20 percet a reggelivel. Egy kúra hossza legyen minimum 3 hónap.

Nem tudja, hogy mennyi tökmagolaj szükséges egy ilyen kúrához? 
Ne aggódjon, segítek! Ezért állítottam össze a kúracsomagjainkat, amiket ide kattintva be is tud szerezni! Így önnek már nem lesz gondja a mennyiségre, csupán arra kell figyelnie, hogy rendszeresen fogyassza!

Fontos, hogy a kúra megkezdése előtt egyeztessen kezelőorvosával, amennyiben valamilyen gyógyszert szed, illetve orvosi kezelés alatt áll!

 

Tárolási tanács: csak így őrizheti meg a cink és egyéb tápanyagok erejét

Ahhoz, hogy a tökmagolaj valóban segíteni tudjon a cink pótlásában, fontos a megfelelő tárolás:

  • Felbontás után tartsa hűtőszekrényben!
  • Mindig sötét színű üvegben vásárolja!
  • Kerülje a hőkezelést – főzni, sütni nem szabad vele!

Ezeket a szabályokat betartva akár egy évig is megőrzheti az olaj a beltartalmi értékeit.

A cinkhiány gyakran alattomosan, apró jelekkel mutatkozik meg – hajhullás, körömproblémák, lassú sebgyógyulás, gyakori fertőzések.
A jó hír az, hogy természetes módon is tehet a cinkpótlásért.  A hidegen sajtolt tökmagolaj nemcsak finom, hanem értékes tápanyagforrás is, amely segíthet szervezetének újra egyensúlyba kerülni.

Ha szeretne 100%-ban természetes, tiszta hidegen sajtolt olajat vásárolni, akkor kattintson az alábbi képre, és rendelje meg webáruházunkból:

betyáros tökmagtermékek, hidegen sajtolt tökmagolaj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük