Az utóbbi években egyre többet hallani arról, hogy mennyire fontos, mit eszünk és hogy mit iszunk. Az olajok világa különösen izgalmas terep lett, hiszen ma már nem csak a hagyományos napraforgóolaj és olívaolaj között válogathatunk, hanem megjelentek olyan értékes alternatívák is, mint például a hidegen sajtolt tökmagolaj.
- De vajon miben más ez az olaj, mint a többi?
- Miért érdemes közelebbről is megismerkedni vele?
- És egyáltalán mit jelent a nevében a „hidegen sajtolt” kifejezés?
Erre kerestem a választ ebben a bejegyzésben!
Mi is az a hidegen sajtolt tökmagolaj?
Amikor a tökmagolajról beszélek mindig a teljes nevét használom – vagyis hidegen sajtolt tökmagolaj. Nemrég egy kedves érdeklődőm meg is kérdezte, hogy miért írom le/mondom ki mindig ezt ilyen hosszan? Miért nem elég, hogy tökmagolaj?
Kíváncsi volt rá, hogy van-e ennek bármilyen oka vagy csak megszokás.
Az igazság az, hogy tudatosan használom így ezt az elnevezést. Mégpedig pontosan azért, mert látom, hogy ma már rengeteg féle olajat, azon belül is rengeteg féle tökmagolajat lehet kapni. És számomra fontos, hogy a miénket meg tudják különböztetni az érdeklődők.
A „hidegen sajtolt” kifejezés ugyanis egy jelentős különbséget jelöl a többi elérhető olajhoz képest.
Amikor elkezdtünk érdeklődni a tökmagolaj iránt, akkor ismerkedtem meg például az őrségi vagy más néven hagyományos, melegen sajtolt tökmagolajjal. Ezt a fajta tökmagolajat rendkívül aromás, pirított ízvilág jellemzi. Amikor egy kicsit utánajártam, hogy hogyan készül, akkor tudtam meg, hogy az Őrségben milyen nagy hagyománya van az ilyen típusú tökmagolaj készítésének.
Az Őrségben olajütésnek hívják azt a folyamatot, amellyel a melegen sajtolt tökmagolajat készítik. Ennek a lényege, hogy a megtisztított magokat megszárítják, ledarálják, majd vízzel és sóval elegyítik. Az így kapott masszát magas hőmérsékleten lepirítják (ez adja a jellegzetes pirított ízvilágot), és csak utána sajtolják ki belőle az olajat.
Bár nagyon értékes hagyománynak tartom, de úgy voltam vele, hogy biztosan van más módja is a tökmagolaj készítésének – mondjuk egy olyan változat, ahol kevésbé sérülnek a tökmag értékes összetevői.
Így ismerkedtem meg a hidegen sajtolással.
A hidegen sajtolás lényege, hogy a megtiszított magokat megszárítjuk, majd egy csigás prés segítségével kisajtoljuk belőlük az olajat. Ebben az esetben nincs darálás, nincs hozzáadott anyag, és ami talán a legfontosabb, hogy nincs hőkezelés sem.
Mikor ezt meghallottam nagyon megörültem – hiszen tudtam, hogy ez az a technológia, amivel mi is szívesen foglalkoznánk. Ahogy utánaolvastam egyből biztossá vált számomra, hogy a hidegen sajtolt olaj élettani hatás szempontjából a legértékesebb olajok közé tartozik, hiszen így tudjuk a legtöbb vitamint és ásványi anyagot megőrizni.
Ezért készül nálunk, a Zahorecz gazdaságban kizárólag hidegen sajtolt tökmagolaj, és ezért használom én is ezt a kifejezést így teljes hosszában.
A többi olajjal szemben: mi a különbség?
1. Feldolgozási mód
Ahogy az előbb is említettem, a legnagyobb különbség az előállítás módjában rejlik.
A legtöbb ipari étolajat (pl. finomított napraforgó- vagy repceolaj) magas hőmérsékleten és vegyszerekkel sajtolják ki, majd szagtalanítják és finomítják. Ez a folyamat bár hatékony, de jelentősen csökkenti a vitamin- és antioxidáns-tartalmat.
Ugyancsak kevésbé értékes élettani hatás szempontjából az előbb említett melegen sajtolt tökmagolaj is, hsizen ott is jelen van a hőkezelés a folyamatban.
Ezzel szemben a hidegen sajtolt tökmagolaj nem megy keresztül finomításon és hőzkezelésen sem, így megőrzi a természetes tápanyagok jó részét: pl. zsírsavakat, E-vitamint, cinket, szelént, valamint úgynevezett fitoszterolokat.
A „hidegen sajtolt” kifejezés nem csupán divatos marketingfogás: azt jelenti, hogy az olaj kinyerése alacsony hőmérsékleten történik, jellemzően 40 °C alatt, így a tökmagban található értékes tápanyagok nem sérülnek. Való igaz, hogy ez az eljárás lassabb, egy adott mennyiségű magból kevesebb olajat lehet kisajtolni, viszont sokkal több értéket őriz meg, mint a hagyományos feldolgozás.
2. Tápanyagtartalom
A feldolgozási módnak köszönhetően a hidegen sajtolt tökmagolajban sokkal több értékes tápanyag őrizhető meg. Ezt ma már a természetgyógyászok is megerősítik. A Természetgyógyász Magazin honlapján arról írnak, hogy a hidegen sajtolt tökmagolaj béta-szitoszterol nevű növényi hormont tartalmaz, amelynek segítségével megelőzhetők a húgyúti bántalmak, és amely védi a prosztatát.
A honlapon megtalálható cikkből megtudhatjuk még, hogy a konyhában is sokoldalú különlegességnek számít, mert sok növényi festékanyagot, C-, D-vitamint és növényi hormonokat tartalmaz.
A hidegen sajtolt tökmagolaj pozitív tulajdonságai közül kiemelhető például:
- az E-vitamintartalma, ami erős antioxidáns, így segíthet a sejtek védelmében
- telítetlen zsírsavtartalma, amelyek pozitív hatással lehetnek a szív- és érrendszerre
- fitoszteroltartalma, melyek természetes módon támogathatják a prosztata egészségét és a koleszterinszint szabályozását
- cink- és szeléntartalma, melyek erősíthetik az immunrendszert, és jótékony hatással lehetnek a bőrre, hajra, körmökre
Nagyon lényeges különbség, hogy a finomított olajokkal szemben ezek az értékes tápanyagok nem vesznek el a feldolgozás során, mert a hidegen sajtolás során nem éri magas hőmérséklet a magokat.
3. Íz és illat
A hidgen sajtolt tökmagolaj karakteres, tökmagra jellemző ízvilággal rendelkezik. Nagyszerűen illik salátákhoz, krémlevesekhez, szendvicskrémekhez vagy akár pirított kenyérre csorgatva. Ezzel szemben sok finomított olaj teljesen semleges ízű, mivel a finomítás során elveszítik természetes aromájukat.
Ha azonban gazdagabb ízvilágra vágyik, akkor érdemes megkóstolnia a hagyományos őrségi tökmagolajat is, mert az a pirítás következtében gazdagabb ízvilágú.
Hol vásárolhat valódi hidegen sajtolt tökmagolajat?
Ha felkeltettem az érdeklődését, és szívesen megkóstolná a valódi hidegen sajtolt tökmagolajat, akkor jó szívvel ajánlom önnek saját sajtoló üzemünkben készült Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat, amelyet az alábbi képre kattintva vásárolhat meg webáruházunkból: