Tökmagolaj és a stresszkezelés? Hogyan?
A stressz a modern élet szinte elkerülhetetlen része. Akár munkahelyi nyomás, akár a mindennapi feladatok halmozódása okozza, fontos, hogy megtalálja a megfelelő eszközöket a stressz kezelésére.
Az egyik kevésbé ismert, de rendkívül hatékony természetes alternatíva a hidegen sajtolt tökmagolaj.
De vajon hogyan segíthet a stressz csökkentésében?
A tökmag stresszcsökkentő hatása
A tökmag rendkívül gazdag olyan tápanyagokban, amelyek közvetlenül hozzájárulhatnak az idegrendszer egyensúlyának megőrzéséhez.
Ezek közül az alábbiak érdemelnek különös figyelmet:
- Magnézium: a tökmag egyik legfontosabb összetevője, amely segíthet a feszültség csökkentésében és az izmok ellazításában. A magnéziumhiány gyakran okozhat fokozott szorongást és alvászavarokat.
- Telítetlen zsírsavak: ezek az esszenciális zsírsavak szerepet játszathatnak az agyműködés optimalizálásában, csökkenthetik a depresszió és a szorongás tüneteit.
- B-vitaminok: a tökmag B-vitamin-tartalma támogathatja az idegrendszert, segítve a szervezet stresszre adott válaszát.
- Triptofán: ez egy esszenciális aminosav, amely a szerotonin, azaz a „boldogsághormon” termeléséhez szükséges. A magasabb szerotoninszint javíthatja a hangulatot és segítheti a stresszkezelést.
Hogyan érdemes fogyasztani?
A tökmagot önmagában is lehet fogyasztani, hiszen nagyszerű természetes alternatíva az adalékanyagokkal tele tömött nassolnivalók helyett.
Ezen kívül fogyaszthatjuk a belőle készült hidegen sajtolt tökmagolajat is, ami szintén egy nagyon egészséges alapanyag.
Fontos, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tökmagolajat vásárol, mert a piacon sokféle változat megtalálható többféle elnevezéssel. Van például melegen sajtolt, hagyományos eljárással készült, őrségi tökmagolaj. Ezek az elnevezések többségében olyan tökmagolajat rejtenek, amely hőkezeléssel készül.
A hagyományos, őrségi vagy más néven stájer tökmagolajat úgy készítik, hogy a magokat ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, ezt a masszát magas hőmérsékleten lepirítják, és utána sajtolják ki belőle a tökmagolajat. Az eredmény egy pirított ízvilágú, sötét színű tökmagolaj, ami nagyon finom. Ám élettani hatás szempontjából kevésbé értékes, mert a hő hatására sérülhetnek az értékes összetevők.
Ezzel szemben a hidegen sajtolt tökmagolajat úgy készítjük, hogy a magokat közvetlenül beletesszük egy csigás présbe, és kisajtoljuk belőlük az olajat. Ahogy látja nincs magas hőmérséklet és nincs semmilyen hozzáadott anyag sem – csak a 100%-ban tiszta hidegen sajtolt tökmagolaj. Kattintson ide és ismerje meg saját sajtoló üzemünkben készült tökmagolajunkat!
Ezt a kis kitérőt azért tartottam fontosnak beletenni ebbe a bejegyzésbe, mert sok kérdést kapok azzal kapcsolatban, hogy miért van ennyiféle elnevezésű és árú tökmagolaj.
Még annyit hozzátennék az ár szempontjából, hogy a valódi hidegen sajtolt tökmagolaj egy kicsit drágább, mint a melegen sajtolt. Ennek az az oka, hogy a hidegen sajtolásnál nem használunk magas hőmérsékletet, nem pirítjuk a magokat, így adott mennyiségű magból kevesebb olajat tudunk kisajtolni. Míg azok a készítők, akik hevítik a magokat, egy adott mennyiségű magból több olajhoz jutnak, így olcsóbban is tudják adni.
Ez után a kis kitérő után térjünk vissza a fogyasztás módjára!
A tökmagolajat érdemes napi rendszerességgel fogyasztani, de fontos figyelni a megfelelő adagolásra. Felnőtteknek napi 1 evőkanál elegendő lehet ahhoz, hogy kifejtse jótékony hatásait. Gyermekek is fogyaszthatják, nekik a természetgyógyászok napi 1 teáskanálnyi mennyiséget javasolnak.
A legjobb, ha hidegen fogyasztja, mivel a magas hőhatás csökkentheti a benne lévő hasznos anyagok hatékonyságát. Éppen ezért javasoljuk, hogy a hidegen sajtolt tökmagolajat ne hevítse, hanem közvetlenül az étel elfogyasztása előtt adja hozzá – például krémlevesek tetejére, sült húsok utóízesítéseként vagy szendvicskrémekbe keverve.
Ezen kívül dönthet úgy is, hogy kúraszerűen fogyasztja. Ennek módja, hogy naponta éhgyomorra elfogyaszt egy evőkanálnyi mennyiséget, majd vár 15-20 percet és csak ezután reggelizik. Ha rendszeresen fogyaszt fekete teát vagy kávét, akkor ennek elfogyasztásával is várja ki az előbb említett időt az olaj után, mert a fekete tea/kávé gátolhatja bizonyos tápanyagok felszívódását.
A természetgyógyászok ajánlása alapján egy kúra minimum 3 hónapig tartson, a kúrák 2 hetes szünettel újra és újra megismételhetők. Szeretném azonban felhívni a figyelmét arra, hogy ha bármilyen gyógyszeres kezelés alatt áll, ismert betegsége van, minden esetben kérje ki a kezelőorvosa tanácsát a kúra megkezdése előtt.
Milyen ételekkel kombinálva lehet még hatékonyabb?
Tökmagolaj és a stresszkezelés – ha szeretné hatékonyabban alkalmazni, akkor érdemes olyan ételekkel kombinálni, amelyek szintén hozzájárulnak az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.
Hoztam is önnek néhány ötletet!
- Zabkása tökmagolajjal: a zab lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, amelyek segítik a stabil energiaszint fenntartását. Egy teáskanál tökmagolajjal kiegészítve támogathatja a stresszkezelést.
- Banán és tökmagolaj: a banán természetesen gazdag triptofánban, amely a szerotonin termelésében segít, így egy banán alapú tökmagolajos turmix nagyszerű lehetőség egy kis extra triptofán bevitelére.
- Délutáni saláta tökmagolajos öntettel: a zöld leveles zöldségek (pl. spenót, kel) bővelkednek magnéziumban, és ha hidegen sajtolt tökmagolajjal locsolja meg őket, tovább fokozhatja a hatásukat.
A hidegen sajtolt tökmagolaj a benne lévő telítetlen zsírsavaknak köszönhetően – a természetgyógyászok ajánlása alapján – pozitív hatással lehet az érrendszer és a prosztata egészségére. Ezen felül pedig segíthet a stressz csökkentésében is. A tökmagban található magnézium, telítetlen zsírsavak, B-vitaminok és triptofán mind hozzájárulhatnak az idegrendszer megfelelő működéséhez.
Ha szeretné kipróbálni a tökmagolajat, és megkóstolná, hogy milyen egy valódi hidegen sajtolt tökmagolaj, akkor kattintson az alábbi képre, keresse fel webáruházunkat és vásárolja meg: