A hidegen sajtolt tökmagolaj a konyhában igazi kincs, hiszen nemcsak rendkívül ízletes, hanem tele van értékes tápanyagokkal is. Különleges, tökmagra jellemző aromája sokoldalún felhasználható, legyen szó salátákról, krémekről vagy desszertekről.
Ha szeretné kipróbálni ezt a különleges olajat a mindennapi étkezése során, akkor jó helyen jár, mert 5 kreatív ötletet hoztuk a mai napra!
Nézzük, hogy melyek ezek!
1. Egyszerű, de fenséges salátaöntet
A hidegen sajtolt tökmagolaj önmagában is kiváló salátaöntet. Ám ha szeretné családját, barátait valami igazán különlegessel meglepni, akkor a tökmagolaj nagyszerű alap lehet egy fenséges salátaöntethez is. Mutatom is hogy még mit adjon hozzá!
Íme egy gyors recept hozzávalói:
- 3 evőkanál Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj (kattintson ide érte)
- 1 evőkanál balzsamecet vagy almaecet
- 1 teáskanál mustár
- 1 teáskanál méz
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés: keverje össze az összetevőket egy tálban, majd locsolja meg vele kedvenc friss salátáját!
Különösen jól illik a rukkolához, a spenóthoz vagy a sült céklához.
2. Krémlevesek felturbózása
Egy tál meleg krémleves tetejére csorgatva a tökmagolaj nemcsak szép kontrasztot ad, hanem extra ízt is kölcsönöz az ételnek. A téli időszakban különösen jól átmelegít, illetve az értékes összetevőknek köszönhetően még táplálja is a szervezetet.
Próbálja ki például az alábbiakhoz:
- Sült tökkrémleves
- Burgonya- vagy zellerkrémleves
- Gombakrémleves
Tipp: a hidegen sajtolt tökmagolajat ne hevítse a levessel együtt, mert ennek a típusú olajnak pont az az értéke, hogy a készítés során nem hőkezeljük. Így tudjuk megőrizni az értékes összetevőket. Éppen ezért ön is csak a leves tálalása után, közvetlenül fogyasztás előtt adja hozzá a tökmagolajat, hogy megmaradjanak benne az értékes tápanyagok!
3. Pikáns szószok és pácok
A tökmagolaj remek alapja lehet házi készítésű szószoknak vagy pácoknak.
Egy gyors pesztó recepttel bármikor elkápráztathatja családtagjait, esetleg más vendégeit. Mutatom, hogy hogyan készítse el!
Hozzávalók:
- 1 csokor friss bazsalikom
- 50 g pirított tökmag (kattintson ide érte)
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g reszelt parmezán
- 4 evőkanál Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj (kattintson ide érte)
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés: turmixolja össze az összetevőket, és használja tésztafélékre, grillezett zöldségekre vagy akár szendvicskrémként!
4. Egészséges reggelik feldobása
Sokan nem gondolnak rá, de a hidegen sajtolt tökmagolaj reggelikhez is kiváló. Próbálja ki zabkásához vagy joghurthoz keverve, nem fog csalódni.
Egy egyszerű recept hozzávalói:
- 1 bögre natúr joghurt
- 1 evőkanál Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj (kattintson ide érte)
- 1 teáskanál méz
- Pirított tökmag (kattintson ide érte) vagy dió a tetejére
Keverje össze, és fogyassza friss gyümölcsökkel vagy granolával!
5. Desszertek meglepő hozzátevője
Bizony, a hidegen sajtolt tökmagolaj desszertekben is fantasztikus lehet!
Szerintem különösen jól passzol vaníliafagylalthoz vagy csokoládés édességekhez.
Íme egy egyszerű ötlet: tökmagolajos csokoládékrém
A csokoládékrémhez olvasszon meg 100 g valódi csokoládét, majd keverjen hozzá 1 evőkanál Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajat. Használja tortakrémként vagy mártson bele friss gyümölcsöket!
Ahogy ön is látja a hidegen sajtolt tökmagolaj egy igazán sokoldalú és értékes alapanyag, amely bármelyik étkezést feldobhatja. Legyen szó salátákról, levesekről, reggelikről vagy desszertekről, érdemes kísérletezni vele.
Legyen kreatív, próbálja ki ezeket a recepteket, és fedezze fel a hidegen sajtolt tökmagolaj izgalmas világát!
Ha felkeltettem a figyelmét és szeretné megkóstolni a saját sajtolóüzemünkben készült hidegen sajtolt tökmagolajunkat, akkor kattintson az alábbi képre és vásárolja meg webáruházunkban!