Tökmagolaj a konyhában: 5 kreatív módszer a felhasználásra

 

A hidegen sajtolt tökmagolaj a konyhában igazi kincs, hiszen nemcsak rendkívül ízletes, hanem tele van értékes tápanyagokkal is. Különleges, tökmagra jellemző aromája sokoldalún felhasználható, legyen szó salátákról, krémekről vagy desszertekről.

Ha szeretné kipróbálni ezt a különleges olajat a mindennapi étkezése során, akkor jó helyen jár, mert 5 kreatív ötletet hoztuk a mai napra!

Nézzük, hogy melyek ezek!

 

1. Egyszerű, de fenséges salátaöntet

 

A hidegen sajtolt tökmagolaj önmagában is kiváló salátaöntet. Ám ha szeretné családját, barátait valami igazán különlegessel meglepni, akkor a tökmagolaj nagyszerű alap lehet egy fenséges salátaöntethez is. Mutatom is hogy még mit adjon hozzá!

Íme egy gyors recept hozzávalói:

 

Elkészítés: keverje össze az összetevőket egy tálban, majd locsolja meg vele kedvenc friss salátáját!

Különösen jól illik a rukkolához, a spenóthoz vagy a sült céklához.

 

2. Krémlevesek felturbózása

 

Egy tál meleg krémleves tetejére csorgatva a tökmagolaj nemcsak szép kontrasztot ad, hanem extra ízt is kölcsönöz az ételnek. A téli időszakban különösen jól átmelegít, illetve az értékes összetevőknek köszönhetően még táplálja is a szervezetet.

Próbálja ki például az alábbiakhoz:

  • Sült tökkrémleves
  • Burgonya- vagy zellerkrémleves
  • Gombakrémleves

 

Tipp: a hidegen sajtolt tökmagolajat ne hevítse a levessel együtt, mert ennek a típusú olajnak pont az az értéke, hogy a készítés során nem hőkezeljük. Így tudjuk megőrizni az értékes összetevőket. Éppen ezért ön is csak a leves tálalása után, közvetlenül fogyasztás előtt adja hozzá a tökmagolajat, hogy megmaradjanak benne az értékes tápanyagok!

 

3. Pikáns szószok és pácok

 

A tökmagolaj remek alapja lehet házi készítésű szószoknak vagy pácoknak.

Egy gyors pesztó recepttel bármikor elkápráztathatja családtagjait, esetleg más vendégeit. Mutatom, hogy hogyan készítse el!

Hozzávalók:

 

Elkészítés: turmixolja össze az összetevőket, és használja tésztafélékre, grillezett zöldségekre vagy akár szendvicskrémként!

 

4. Egészséges reggelik feldobása

 

Sokan nem gondolnak rá, de a hidegen sajtolt tökmagolaj reggelikhez is kiváló. Próbálja ki zabkásához vagy joghurthoz keverve, nem fog csalódni.

Egy egyszerű recept hozzávalói:

 

Keverje össze, és fogyassza friss gyümölcsökkel vagy granolával!

 

5. Desszertek meglepő hozzátevője

 

Bizony, a hidegen sajtolt tökmagolaj desszertekben is fantasztikus lehet!

Szerintem különösen jól passzol vaníliafagylalthoz vagy csokoládés édességekhez.

Íme egy egyszerű ötlet: tökmagolajos csokoládékrém

A csokoládékrémhez olvasszon meg 100 g valódi csokoládét, majd keverjen hozzá 1 evőkanál Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajat. Használja tortakrémként vagy mártson bele friss gyümölcsöket!

 

Ahogy ön is látja a hidegen sajtolt tökmagolaj egy igazán sokoldalú és értékes alapanyag, amely bármelyik étkezést feldobhatja. Legyen szó salátákról, levesekről, reggelikről vagy desszertekről, érdemes kísérletezni vele.

Legyen kreatív, próbálja ki ezeket a recepteket, és fedezze fel a hidegen sajtolt tökmagolaj izgalmas világát!

 

Ha felkeltettem a figyelmét és szeretné megkóstolni a saját sajtolóüzemünkben készült hidegen sajtolt tökmagolajunkat, akkor kattintson az alábbi képre és vásárolja meg webáruházunkban!

betyáros tökmagtermékek, hidegen sajtolt tökmagolaj

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük