Ez a bejegyzés nem véletlenül született meg. Bizonyára Ön is találkozott már különböző véleményekkel és állításokkal a tökmagolajjal kapcsolatban. És abban is biztos vagyok, hogy előfordult már az is, hogy tanácstalanul ült a monitor előtt, hogy akkor vajon mi az igazság.
Ebben a bejegyzésben tiszta vizet öntünk a pohárba, és megvizsgáljuk a leggyakoribb tévhiteket és tényeket erről a sokoldalú, értékes olajról!
Bízom benne, hogy ezek után ön is sokkal könnyebben tájékozódik majd, és pontosan tudni fogja, hogy milyen tökmagolajat válasszon!
1. tévhit: „A tökmagolaj csak salátákhoz használható”
Hányszor hallom ezt a mondatot!
Nagyon sokat dolgozom azon, hogy az emberek jobban megismerjék a tökmagolajat és annak fantasztikus tulajdonságait, mégis sokan csak egy egyszerű salátaolajként emlegetik.
Pedig az igazság, az, hogy ez az állítás messze áll a valóságtól. Bár a tökmagolaj valóban kiváló választás salátákhoz, felhasználási lehetőségei ennél jóval szélesebbek.
Kiválóan alkalmazható például:
- levesek tálalásához – közvetlenül fogyasztás előtt cseppentsen néhány cseppet például a fokhagymakrémlevesre
- grillezett és sült húsok utóízesítéséhez – itt is közvetlenül fogyasztás előtt javaslom a használatát azért, hogy ne érje magas hőmérséklet (hogy miért, erre még később visszatérek)
- pesztók készítéséhez – turmixoljon össze tökmagot, adjon hozzá ízlés szerint zöld fűszereket és végül ízesítse tökmagolajjal
- szendvicskrémekhez és pástétomokhoz – bármilyen szendvicskrémet különlegessé tud varázsolni ízben és összetételben egyaránt
Ahogy látja a lehetőségeknek csak a képzelete szab határokat. Javaslom, hogy ha ön is úgy gondolta eddig, hogy csak a salátákhoz fogyasztható a tökmagolaj, akkor kezdjen el kísérletezgetni. Nem fogja megbánni!
2. tévhit: „Nem szabad hevíteni, mert káros anyagok keletkeznek benne”
Az előző pontban említettem, hogy a hőkezelésre még visszatérünk.
Az igazság az, hogy a tökmagolaj valóban nem ideális sütéshez vagy főzéshez, de nem azért, mert káros anyagok keletkeznének benne. A hidegen sajtolt tökmagolaj füstpontja alacsony, ezért magas hőmérsékleten elveszíti értékes tápanyagait és jellegzetes ízét. Éppen ezért javasoljuk, hogy inkább utólag, tálaláskor használják.
A készítés módjának is ezért van fontos szerepe. Mi a Zahorecz gazdaságban csak kizárólag hidegen sajtolt tökmagolajat készítünk. Elsősorban azért, mert ez az a készítés mód, amely során nem használunk magas hőmérsékletet, és így a lehető legtöbb értékes összetevőt meg tudunk őrizni.
Ezzel szemben sokan úgy készítik az olajat, hogy a magokat ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, majd a kapott masszát nagy hőmérsékleten lepirítják, és végül ebből a masszából sajtolják ki az olajat. Ezt más néven olajütésnek vagy melegen sajtolásnak is hívják. Az így kapott olaj is ízletes, azonban beltartalma kevésbé értékes, hiszen a magas hőmérséklet miatt sérülhetnek az értékes vitaminok és ásványi anyagok.
3. tévhit: „Minden tökmagolaj ugyanolyan minőségű”
Ez is óriási tévhit. Egyáltalán nem ugyanolyanok a tökmagolajok. Elég, ha megnézi egy-egy gyűjtőoldal kínálatát. Ma már rengeteg elnevezésű, fajtájú és természetesen árfekvésű olajat talál.
Az igazság éppen ezért az, hogy jelentős különbségek lehetnek a tökmagolajok között – mind árban, mind pedig minőségben.
A minőséget befolyásoló főbb tényezők:
- a tökmag eredete és fajtája
- a sajtolás módja (hidegen vagy melegen sajtolt)
- a tárolás körülményei
- a feldolgozás és szűrés módja
Ide kapcsolódik az ár kérdése is. Gyakran kérdezik tőlem, hogy miért van ilyen sokféle áron a tökmagolaj. Ennek magyarázata elsősorban a készítés módjában keresendő. A valódi hidegen sajtolt olaj a legdrágábbak között van, aminek az az oka, hogy a hidegen sajtolás során egy adott mennyiségű magból kevesebb olajat tudunk kisajtolni. A melegen sajtoltak pedig általában olcsóbbak, mert ott a hevítésnek köszönhetően ugyanannyi mennyiségű magból több olajat nyernek. Éppen ezért olcsóbban is tudják adni.
De ez csak egy szempont. Sajnos sokszor találkozhat olyannal is, hogy az olcsóbb termékek gyengébb minőségűek is. Ennek az az oka, hogy egyes termelők általában valamilyen semleges ízű olajjal hígítják a tökmagolajat. Erre érdemes nagyon odafigyelni.
Ezek alapján ha ön szeretne valóban tiszta és értékes olajat fogyasztani, akkor a hidegen sajtolt változatot javaslom önnek. Ha szeretné megkóstolni és kipróbálni, akkor ide kattintva elérheti a webáruházunkat, ahonnan könnyen és kényelmesen be is tudja szerezni.
4.tévhit: „A tökmagolaj csak rövid ideig tárolható”
Ezt is szeretném megcáfolni.
Az igazság az, hogy megfelelő tárolás mellett a tökmagolaj akár 12-18 hónapig is megőrzi minőségét.
A kulcs a helyes tárolásban rejlik:
- sötét, hűvös helyen tartsuk (különösen felbontás után)
- használjunk sötét üveget vagy fényvédő csomagolást
- a bontatlan üveget nem szükséges hűtőben tárolni (elég ha sötét helyre teszi)
- felbontás után 4-6 hónapon belül célszerű felhasználni
Ha valóban jó minőségű tökmagolajat szeretne vásárolni, akkor azt javaslom, hogy közvetlenül termelőtől vásároljon, mert ott nem áll hónapokig palackokban az olaj. Mi is úgy dolgozunk, hogy egyszerre kisebb mennyiségeket sajtolunk, majd ahogy a készlet fogy, úgy készül újabb adag tökmagolaj. Így tudjuk biztosítani, hogy ön mindig friss olajat kap, ami biztosan nem romlik meg 12 hónap alatt.
5. tévhit: „A világosabb színű tökmagolaj jobb minőségű”
Ezt nemrég hallottam, és nagyon megdöbbentem. Nem igaz, hogy a világosabb színű tökmagolaj jobb minőségű!
Az igazság az, hogy a szín nem minőségi mutató, sokkal inkább a felhasznált tökmag fajtájától és érettségi fokától függ.
Ha túl világos, esetleg már-már átlátszó a tökmagolaj színe, akkor javaslom, hogy kezdjen el gyanakodni, mert előfordulhat, hogy az az olaj hígítva lett.
Remélem sikerült számos tévhitet és félreértést eloszlatnom önben is. Ha maradt még kérdése, akkor az oldalon található elérhetőségeinken forduljon hozzám bizalommal! Szívesen segítek!
Ha pedig kedvet kapott megkóstolni a valódi hidegen sajtolt tökmagolajat, akkor pedig kattintson az alábbi képre és rendeljen webáruházunkból!