A legjobb tökmagolaj – Így ismerheti fel a minőséget!

 

A hidegen sajtolt tökmagolaj méltán népszerű, hiszen nemcsak ízletes, hanem egészségügyi előnyei is kiemelkedőek. Azt vettem azonba észre, hogy ahogy növekszik az érdeklődés iránta, úgy jelennek meg a piacon különböző minőségű termékek is.

Jogosan merül fel önben, hogy melyik a legjobb tökmagolaj, illetve hogyan ismerheti fel a valóban kiváló minőséget?

Mai blogbejegyzésemben ezért összegyűjtöttem néhány szempontot, amit érdemes figyelembe vennie a vásárláskor!

Nézzük, hogy melyek ezek!

 

1. Figyeljen a „hidegen sajtolt” megjelölésre!

A hidegen sajtolt eljárás a legkíméletesebb módszer az olaj előállítására, mivel megőrzi a magok tápanyagtartalmát és természetes aromáját. Mi is ezzel a módszerrel dolgozunk, így készítjük a Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat.
Ezzel szemben a hevített vagy finomított olajok gyakran veszítenek értékükből.

 

Mit jelent a hidegen sajtolás?

Ez az eljárás alacsony hőmérsékleten történik, ami megakadályozza a tápanyagok károsodását. Nem használunk magas hőmérsékletet. A megtisztított magokat egy csigás présbe tesszük, és kisajtoljuk belőlük az olajat. Nem adunk hozzá semmilyen adalékanyagot, illetve nem is hőkezeljük. Az így készült olaj sűrű, ízletes és gazdag színű, ami egyértelműen utal a minőségre.

 

2. Ellenőrizze a színt és az állagot!

A kiváló minőségű tökmagolaj színe mély zöld vagy zöldes-arany árnyalatú, amely a benne található antioxidánsokra és tápanyagokra utal. Az olajnak selymes, nem túl híg, de nem is túl vastag állagúnak kell lennie.

Mit kerüljön el?

Ha az olaj túlságosan híg vagy halvány, az a gyenge minőség vagy hígítás jele lehet. Ugyancsak érdemes odafigyelnie arra, hogy ha az olaj barnás árnyalatú és enyhén pirított illatú, mert ez a hőkezelésre utal – ott ugyanis ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, majd lepirítják a magokat a préselés előtt (ez adja a pirított ízvilágot).

 

3. Nézze meg az üveget!

Az olaj csomagolása szintén fontos tényező. A minőségi tökmagolajokat általában sötét üvegbe töltik, hogy védjék a fénytől és megőrizzék a termék frissességét.

 

Miért fontos a sötét üveg?

A fény hatására az olaj oxidálódhat, ami nemcsak az ízét, hanem a tápanyagtartalmát is rontja. Ezért érdemes kerülni a műanyag palackba vagy átlátszó üvegbe csomagolt olajokat.

 

4. Ellenőrizze a gyártási és lejárati dátumot!

A frissesség kulcsfontosságú az olaj minősége szempontjából. Vásárláskor mindig ellenőrizze a gyártási és a lejárati dátumot.

 

Meddig őrzi meg a minőségét?

A hidegen sajtolt tökmagolaj általában 6-12 hónapig őrzi meg a legjobb minőségét, ha megfelelően tárolják. Érdemes olyan terméket választani, amelynek gyártási dátuma minél közelebbi az aktuális időponthoz. Mi a Zahorecz gazdaságban nem sajtolunk egyszerre nagyobb mennyiséget. Nálunk nem áll hónapokig tartályban az olaj. Inkább többször sajtolunk kisebb mennyiségeket, mert így tudjuk biztosítani, hogy ön mindig friss olajat kap. Számunkra ez fontos érték. Éppen ezért a gazdaságunkban készült Betyáros tökmagolaj akár 1 évig is megőrzi a minőségét.

 

5. Olvassa el a címkét!

Érdemes áttanulmányozni a palack címkéjét, leírását, mert nagyon sokat elárul (vagy éppen eltitkol) a készítőről és magáról az olajról.

Keresse az alábbi adatokat:

  • Származási, gyártási hely: a helyi, ellenőrzött termelőktől származó olaj általában magasabb minőségű. Nézze meg, hogy a gyártó feltünteti-e a pontos gyártási helyet, illetve lehetőséget teremt-e arra, hogy közvetlenül kapcsolatba tudjon lépni vele, ha bármi kérdése, problémája lenne. Ez fontos bizalmi tényező.
  • Összetevők: az olaj kizárólag 100%-os tökmagot tartalmazzon, mindenféle adalékanyag nélkül. A melegen sajtolt olajok esetében gyakran adnak a magokhoz sót vagy vizet a pirítás előtt. Ha ön tiszta hidegen sajtolt olajat szeretne, akkor figyeljen oda arra, hogy a címkén mit tüntet fel a gyártó.
  • Előállítási módszer: a „hidegen sajtolt” megjelölés elengedhetetlen. Ahogy korábban említettem, vannak, akik a hidegen sajtolás előtt megpirítják a magokat a nagyobb kihozatal reményében, és közben mégis hidegen sajtoltként árulják a terméket. Nyugodtan kérdezzen rá a gyártótól, hogy ő aláveti-e hőkezelésnek a magot.

 

6. Kóstoljon és illatoljon!

Ha lehetősége van rá, kóstolja meg az olajat. A minőségi tökmagolaj íze a tökmagra emlékeztető ízvilágú. Ha diós, enyhén pirított aromájú az olaj, és az illata is intenzív, akkor nagy valószínűséggel melegen sajtolt, vagy pirított tökmagolajjal van dolga. Természetesen a melegen sajtolt is jó választás, de ha az élettani hatásai miatt szeretné az olajat fogyasztani, akkor a hidegen sajtolt változatot javaslom.

Érdemes már a vásárláskor vagy vásárlás után egyből kóstolni és illatolni, mert így használat közben észreveszi majd, ha változik az íze és az illata.

 

Mire figyeljen?

Ha az olaj íze vagy illata keserű, avas vagy túlságosan erőteljes, az arra utalhat, hogy a termék már nem friss vagy rossz minőségű alapanyagból készült.

 

7. Bízzon a megbízható forrásokban!

Az olaj vásárlásakor a legbiztosabb, ha ismert termelőktől szerzi be a terméket. Az internetes rendelés során figyeljen arra, hogy a forgalmazó rendelkezzen megfelelő tanúsítványokkal, és adjon részletes információkat a termékről.

Sokan vannak, akik elbújnak egy arctalan webáruház mögött, és csak kirakják a terméküket a webáruházba. Sehol egy név, egy elérhetőség, ahova kérdés, kérés esetén fordulni lehet.

Mi rendszeresen jelen vagyunk a térségi rendezvényeken, vásárokon, de természetesen online is rendelhet tőlünk. Teljesen nyomonkövethetőek vagyunk, a termékünket az arcunkkal, elérhetőségünkkel vállaljuk – biztosítva így önt arról, hogy ha bármilyen kérdése, problémája lenne, akkor gond nélkül elér bennünket. És mi szívesen segítünk!

 

8. Ár és minőség kéz a kézben jár

A hidegen sajtolt tökmagolaj előállítása időigényes és költséges folyamat, ezért a túl alacsony ár gyanúra adhat okot.

Ahogy korábban is említettem önnek, sok gyártó azért hevíti fel a magokat, mert úgy egy adott mennyiségű magból több olajat tud kisajtolni. Így nagyobb is a nyeresége, tehát olcsóbban tudja adni az olajat.

Ezzel szemben a hidegen sajtolás során ugyanannyi magból kevesebb olaj jön ki. Ez az oka annak, hogy a valódi hidegen sajtolt olaj drágább. De higgye el, hogy nem bánja meg, ha a hidegen sajtoltat választja, mert ebben viszont nem sérülnek az értékes összetevők, így a kevesebb is több.

 

Ahogy látja a legjobb tökmagolaj kiválasztása némi odafigyelést igényel, de megéri a befektetett időt és energiát. A minőség kulcsa a hidegen sajtolás, a frissesség, a megfelelő csomagolás és a tiszta összetevők. Vásárláskor mindig tájékozódjon, olvassa el a címkét, kérdezze a gyártót és válasszon megbízható forrásból.

Egy jól megválasztott tökmagolaj nemcsak az étkezéseit gazdagítja, hanem az egészségét is támogatja. Fedezze fel a különbséget, amit a minőség nyújt!

Kóstolja meg saját gazdaságunkban megtermelt alapanyagból, saját sajtoló üzemünkben készült hidegen sajtolt olajunkat!

Kattintson az alábbi képre!

betyáros tökmagtermékek, hidegen sajtolt tökmagolaj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük