Vegán karácsonyi menüben gondolkodik?
Tudom, hogy nem könnyű olyan menüsort összeállítani, ami tökéletesen illeszkedik a vegán étrendbe. Ha önnek még nincs benne tapasztalata, de karácsonykor szeretné vendégül látni vegán családtagját, barátját, akkor hoztam egy kis segítséget!
Ma egy olyan karácsonyi menüt mutatok önnek, amivel biztosan sikert arat az ünnepi asztalnál!
Mi lesz a titkos fegyver?
Elárulom: a Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj!
Nézzük!
Vegán karácsonyi menü tökmagolajjal
Egy teljes menü tartalmaz előételt, levest, főételt, köretet és desszertet is. Nem muszáj mindet elkészítenie, nyugodtan választhat is közülük.
Abban azonban biztos vagyok, hogy mindegyik fogás megállja majd a helyét az ünnepi asztalnál!
1. Előétel: Tökmagolaj-krémes céklasaláta
Mit szólna egy könnyed, mégis tápláló indításhoz?
A céklát finomra szeleteljük, meglocsoljuk a tökmagolajjal, szórunk rá pár szem pirított tökmagot, egy csipet frissen őrölt fekete borsot, és máris elkészült egy igazi csoda!
2. Leves: Sütőtökkrémleves tökmagolajjal
A klasszikus sütőtökkrémleves most új köntöst kap!
Miután elkészítette a krémes levest, a tányér tetejére csorgasson néhány cseppnyi hidegen sajtolt tökmagolajat. Koronázza meg az egészet frissen őrölt tökmaggal és egy csipet füstölt paprikával.
3. Főétel: Tökmag-quinoa fasírt
Ez a fasírt még a legkritikusabbakat is leveszi a lábukról!
A quinoát ízlés szerint kevert magvakkal, apróra vágott zöldségekkel és fűszerekkel kombináljuk, majd tökmagolajjal átitatjuk. Sütőben megsütjük, és máris kész a főétel, ami mellett senki sem fogja hiányolni a húst!
4. Köret: Sült zöldségek tökmagolajjal
Válasszon ízlés szerint szezonális zöldségeket.
Hámozza meg őket, majd vágja közepesen vékony csíkokra. Vékonyan locsolja meg olívaolajjal, szórja meg sóval, borssal és egyéb fűszerekkel ízlés szerint, majd süsse meg őket. Amint kész vegye ki a sütőből, majd közvetlenül fogyasztás előtt locsolja meg hidegen sajtolt tökmagolajjal.
Ez a köret a húsimádók körében is népszerű lesz, de megállja a helyét a vegán étrendben is.
5. Desszert: Vegán vaníliafagyi tökmagolajjal és tökmaggal
Ez egy nagyon egyszerű, de annál nagyszerűbb desszert. Két gombóc vegán vaníliafagylaltot tegyél egy kis tálba, locsolj rá hidegen sajtolt tökmagolajat, majd szórd meg pirított tökmaggal.
Milyen a jó tökmagolaj?
Tudom, hogy manapság sokféle tökmagolajjal találkozhat a boltok polcain. Szeretnék segíteni önnek a választásban!
Biztos az ön fejében is megfordult már, hogy miben különbözik a hidegen sajtolt, a hagyományos, az őrségi vagy a sima tökmagolaj.
Nézzük!
A legfontosabb különbség, amit érdemes megjegyeznie az, hogy alapvetően kétféle készítési módot különböztetünk meg.
Az egyik a hidegen sajtolás, amely során nem alkalmazunk magas hőmérsékletet, vagyis a tökmagot nem pirítjuk meg, nem hőkezeljük, hanem egy csigás prés segítségével kisajtoltjuk belőle a tökmagolajat. Így készül a Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj is.
Az értéke ennek az olajnak, hogy a hidegen sajtolásnak köszönhetően nem sérülnek az értékes összetevők, a végeredmény pedig 100%-ban tiszta, természetes hidegen sajtolt tökmagolaj. Élettani hatás szempontjából ez a legértékesebb.
A másik csoportba tartoznak azok az olajak, amelyek alapanyagául szolgáló tökmagot hőkezelik. Ennek oka többnyire az, hogy egy adott mennyiségű magból több olajat tudjanak kisajtolni. Viszont a magas hőmérséklet károsítja az értékes összetevőket is. A folyamatot úgy kell elképzelni, hogy a magokat ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, majd magas hőmérsékleten lepirítják. Végül kisajtolják belőlük az olajat.
Ezeket összefoglaló néven melegen sajtolt olajoknak nevezem, mert a készítés során hevítik a magokat és az olajat.
Érdemes odafigyelni arra is, hogy sokan hirdetik hidegen sajtoltnak az olajukat, mert nem darálják le a magokat, és nem adnak hozzá vizet és sót, de a csigás présbe való sajtolás előtt magas hőmérsékleten megpirítják őket (itt is a nagyobb kihozatal a cél).