„Meddig lehet elfogyasztani a tökmagolajat?” – kérdezte tőlem nemrég a vásárban egy érdeklődő. Elmondta, hogy sokszor felmerül benne, hogy vajon meddig jó a tökmagolaj, illetve felbontás után meddig lehet elfogyasztani, ezért mindig gondban van vele, hogy mekkora mennyiséget vásároljon.
Arra gondoltam, hogy esetleg önben is felmerült már ez a kérdés, ezért fontos lehet, hogy beszéljünk róla!
Nézzük, hogy meddig lehet elfogyasztani a tökmagolajat!
A tökmagolaj
Ahhoz, hogy meg tudjam válaszolni ezt a kérdést, néhány dolgot érdemes tisztázni. Az, hogy egy tökmagolaj meddig áll el nagyban függ attól, hogy hogyan készül, illetve milyen körülmények között van tárolva.
Nézzük meg ezt egy kicsit részletesebben!
A tökmagolaj készülhet:
- hidegen sajtolással
- melegen sajtolással
- egyéb, vegyes módszerekkel
A hidegen sajtolás lényege, hogy a sajtolás során a megtisztított magokat egy csigás présbe helyezzük, és kisajtoljuk belőlük az olajat. Nem használunk magas hőmérsékletet, így a lehető legtöbb értékes összetevőt meg tudjuk őrizni. Nem adunk továbbá az olajhoz semmilyen adalékanyagot vagy tartósítószert sem, így a végeredmény 100%-ban tiszta, természetes tökmagolaj. Véleményen szerint élettani hatás szempontjából ez a legértékesebb a tökmagolajok között.
A melegen sajtolás során a magokat ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, majd az így kapott masszát magas hőmérsékleten lepirítják. Pirítás után sajtolják ki az olajat. Ahogy ön is látja ennél a technológiánál a magas hőmérséklet jellemző, ami azonban a tökmag értékes összetevőit károsíthatja.
Az egyéb, vegyes módszer alatt azt értettem, hogy vannak, akik keverik ezeket a technológiákat azért, hogy magasabb áron el tudják adni a termékeiket. A hidegen sajtolt olaj nyilván drágább, mert ott nem használunk magas hőmérsékletet, aminek következtében egy adott mennyiségű magból kevesebb olajat tudunk kisajtolni. A hő hatására több olaj jön ki a magokból, de így meg sérülnek az értékes összetevők. Azok, akik a vegyes megoldást használják általában azt csinálják, hogy a magokat megpirítják úgy teszik bele a hidegen sajtolásra alkalmas gépekbe. Ugyan nem adnak hozzá vizet, de a magas hőmérséklet miatt így is sérülhetnek az összetevők.
Fontosnak tartottam, hogy ezzel ön is tisztában legyen, mert a készítés módja véleményem szerint befolyásolhatja az eltarthatósági időt.
Mi a Zahorecz gazdaságban kizárólag hidegen sajtoltással dolgozunk. Fontos számunkra a frissesség, ezért mi nem sajtolunk egyszerre nagy adagokat, hanem a sajtolások időpontját igyekszünk a megrendelésekhez igazítani. Így tudjuk biztosítani önnek, hogy ha tőlünk vásárol, akkor mindig friss olajat vásárol, amit akár 1 évig is eltarthat.
Tökmagolaj – tárolási tudnivalók
A készítés módja mellett szerintem még nagyon fontos a tárolás is, hiszen ez is jelentős mértékben képes befolyásolni az eltarthatóság idejét.
Tippek a tökmagolaj tárolásához:
- sötét palackban legyen az olaj
- tárolás során ne legyen kitéve napsütésnek
- ne tárolja a tűzhely mellett a magas hőmérséklet miatt
- sötét, hűvös helyen tárolja
Ha biztosra szeretne menni és a hűtőszekrényben tárolná a hidegen sajtolt tökmagolajat, akkor szeretném egy fontos dologra felhívni a figyelmét!
Ha az ön hűtője az átlagosnál hidegebbre van állítva, akkor előfordulhat, hogy a hidegen sajtolt tökmagolaj besűrűsödik. Ez azonban nem ront a minőségén, nyugodtan elfogyaszthatja ilyen esetben is. Ha önnek komfortosabb, akkor helyezze 1-2 órára szobahőmérsékletre, és az olaj visszanyeri eredeti állagát.
Mi a Zahorecz gazdaságban nem alkalmazunk semmilyen mechanikai szűrést, csupán természetes ülepítést. Ez azt jelenti, hogy sajtolás után egy ülepítő tartályba kerül az olaj és megvárjuk, amíg szépen letisztul. Csak ezután palackozzuk. De mivel ez szűretlen olaj, ezért a hideg hatásár előfordulhat, hogy a lebegő részecskék besűrűsödnek.
Szóval, ha ilyet tapasztal, akkor erre gondoljon először, és jusson eszébe, hogy nyugodtan elfogyaszthatja az olajat!
Tökmagolaj – vásárlási tudnivalók
Amikor megvásárol egy palack olajat, akkor a legtöbb esetben nem tudja, hogy az adott terméket mikor sajtolták. A címkén esetleg feltüntetik a palackozás időpontját, de ez még egyáltalán nem azt jelenti, hogy az adott olajat a palackozáshoz közeli időpontban sajtolták.
Miért fontos ez?
Azért, mert ha olyan helyről vásárol, ahol nagy adagokban sajtolnak, akkor előfordulhat, hogy az olaj akár 1-2 hónapot, vagy akár többet is áll tartályokban, mielőtt belekerül a palackba (és ön a legtöbb esetben a palackba kerülés dátumát látja a címkén).
Ez azért jelenthet gondot, mert így hiába látja a palackozás dátumát, az olaj hamar meg fog avasodni, hiszen a sajtolástól számítva már sok idő telt el.
Mit tehet, hogy ezt elkerülje?
Én azt javaslom önnek, hogy közvetlenül termelőtől vásároljon. Ha van lehetősége, akkor menjen el egy helyi termék vásárra, piacra, ahol személyesen is beszélgethet a termelővel. Ha pedig erre nincs lehetősége, akkor mindenképpen legyen alapos az online vásárlás során.
Hiába kedvezőbbek az árak, én mégsem javaslom önnek, hogy nagy gyűjtőoldalakon keresztül vásároljon tökmagolajat. Nem tudhatja ugyanis, hogy a kereskedők mennyivel korábban vásárolták meg az olajat, illetve arról sem tud meggyőződi, hogy milyen körülmények között tárolták (a nyári hőségben például tudták-e hűvös helyre tenni, stb. ).
Ha online szeretne vásárolni, akkor is azt javaslom, hogy közvetlenül a termelőt keresse meg. Olvasson utána, nézze meg, hogy van-e honlapja, esetleg jelen van-e a közösségi médiában. Mielőtt azonban vásárol, tájékozódjon!
Nézze meg, hogy az adott termelő milyen formában készíti az olajat, hogyan tárolja és hogyan szállítja! Nyugodtan hívja fel, és kérdezze meg a készítés módjáról is (ehhez segítséget nyújt a bejegyzés elején lévő kis útmutató, így tudni fogja, hogy mit kell kérdeznie)!
Szóval meddig lehet elfogyasztani a tökmagolajat?
Erre a kérdésre az a válaszom, hogy ha frissen vásárolta, akkor helyes tárolás mellett akár 1 évig is elfogyasztható!
Ahogy látja a mi oldalunkon is van webáruház, így tőlünk is tud közvetlenül hidegen sajtolt tökmagolajat vásárolni. Azt is láthatja, hogy teljesen nyomonkövethetőek vagyunk, arcunkkal, nevünkkel vállaljuk a termékünket – így bármilyen kérdése, problémája merülne fel a vásárlás során, gond nélkül elérhet bennünket, mi pedig készségesen állunk a rendelkezésére és segítünk.
A webáruházunkban, a Zahorecz webáruházban kizárólag hidegen sajtolás technológiával dolgozunk, így nálunk kizárólag hidegen sajtolt tökmagolajat tud vásárolni. Ahogy korábban is említettem mi nem sajtolunk nagy adagokat előre, mert hisszük, hogy sokkal nagyobb értéket adunk azzal, ha mindig friss olajat adunk önnek. Ezért kisebb adagokban történik a sajtolás a sajtoló üzemünkben, ezért a palackozás és sajtolás között nem telik el hosszú idő.
Ha felkeltettem az érdeklődését, akkor kattintson az alábbi képre, és nézzen körül webáruházunkban!
Kérdés esetén pedig nyugodtan hívjon bennünket a megadott elérhetőségeken!