A tökmagolajos krumplisaláta megállja a helyét akkor is, ha egy nyári grillezésről van szó, illetve akkor is, ha egy családi ünnepi ebédről. A kulcs az alapanyagok kiválasztásában rejlik.
Mutatom, hogy mire lesz szüksége a legjobb tökmagolajos krumplisalátához, és mire kell figyelnie a készítés során!
Hozzávalók
- 1kg burgonya
- 1 nagy fej hagyma (vagy kettő kisebb)
- 2 teáskanál 15%-os ecet
- 1 kávéskanál só
- 1 dl víz
- 5-6 dl Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj
A tökmagolajos krumplisalátához először a krumplit kell megfőzni. Szerintem úgy a legjobb, ha még héjasan főzzük meg, majd ha megfőtt, akkor hámozzuk meg. Javaslom, hogy vékony szeletekre vágja, majd tegye egy nagyobb tálba.
A hagymát szeletelje vékony karikákra, majd adja hozzá a krumplihoz.
Ezután készítse el az öntetet. Ehhez keverje össze az ecetet, a vizet és a sót, majd öntse rá a burgonyára. Van, aki még tesz hozzá egy kevés cukrot is, ez ízlés kérdése. Önre bízom, de javaslom, hogy mielőtt cukrot ad hozzá először kóstolja meg anélkül.
A Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajat én az öntet után szoktam hozzáadni, szerintem így a legfinomabb.
Ezt a tökmagolajos salátát mindenképpen hidegen tálalja, mert úgy érvényesülnek leginkább az ízek, ezért azt javaslom, hogy néhány órával a fogyasztás előtt tárolja hűtőszekrényben.
Miért a Betyáros tökmagolajat ajánlom önnek a tökmagolajos krumplisalátához?
Ahogy a bejegyzésem elején is írtam, én hiszem, hogy minden ételnek sikerének a kulcsa a jó minőségű alapanyagokban rejlik.
Hiába jó minőségű a krumpli, illetve finom a hagyma, ha egy silány minőségű tökmagolajjal öntjük nyakon a salátánkat, akkor az egészet elrontjuk vele.
Ma már nagyon sokféle tökmagolajat találhatunk a boltok polcain, a vásárokban, illetve a webáruházakban. Tisztában vagyok vele, hogy nagyon nehéz eligazodni az óriási kínálatban. A gyártók különböző elnevezéseket használnak, ami szintén nem könnyíti meg a vásárlók dolgát.
Most szeretnék egy kicsit segíteni önnek, hogy könnyebben tudjon választani.
Az első fontos dolog amit tudnia kell, hogy a tökmagolajok között megkülönböztetünk:
- melegen sajtolt tökmagolajat
- hidegen sajtolt tökmagolajat
A melegen sajtolt tökmagolajat más néven őrségi, hagyományos eljárással készült vagy stájer tökmagolajként is megtalálja a boltok kínálatában.
Azt kell tudni erről a típusú olajról, hogy a készítés során a magokat magas hőmérsékleten lepirítják, azaz hőkezelik. Csak a hőkezelés után sajtolják ki belőlük az olajat. A végeredmény egy pörkölt ízvilágú, barnás-zöldes tökmagolaj lesz. Bár ez is nagyon finom, de ha ön a tökmagolaj élettani hatásait is szeretné élvezni, akkor mindenképpen a hidegen sajtolt változatot ajánlom.
A hidegen sajtolt tökmagolaj készítése során ugyanis nem használunk magas hőmérsékletet. Pontosan ismerjük a készítés módját, hiszen mi is ezt alkalmazzuk saját sajtoló üzemünkben, és így készül a Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunk.
A hidegen sajtolás lényege tehát, hogy a magokat nem daráljuk és nem hőkezeljük, csupán tisztítás után beletesszük a sajtológépbe, és kisajtoljuk belőlük az olajat. Így a végeredmény egy tökmagolajra emlékeztető natúr ízvilág lesz, viszont mivel a magokat nem érte magas hőmérséklet, ezért sokkal több értékes ásványi anyagot tudunk megőrizni.
Van még egy harmadik változat is, ami szerintem egy kicsit megtévesztő a vásárlók számára. Egyre gyakrabban látom, hogy gyártók hidegen sajtoltnak nevezik az olajukat, de ha jobban megnézem a készítési eljárást, akkor azt látom, hogy a hidegen sajtolás előtt megpirítják a magokat és úgy teszik bele a sajtoló gépbe.
Ennek nyilván az az oka, hogy nagyobb mennyiségű olajat tudjanak kinyerni egy adott mennyiségű magból, de véleményem szerint ezt már nem szabadna 100%-ban hidegen sajtoltnak nevezni – még akkor sem, ha alapvetően azzal a géppel készítik, mint a valódi hidegen sajtolt olajat.
Úgyhogy azt javaslom, hogy mindenképpen legyen alapos a tökmagolaj kiválasztásánál! Ha kérdése lenne, akkor nyugodtan forduljon hozzám, szívesen segítek önnek a választásban!
Ha pedig megkóstolná saját sajtoló üzemünkben készült Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat, amelynek alapanyagát szintén mi termeljük, akkor kattintson az alábbi képre, és rendelje meg webáruházunkban!