Tökmagolajos krumplisaláta – Hidegen sajtolt tökmagolajjal

 

A tökmagolajos krumplisaláta megállja a helyét akkor is, ha egy nyári grillezésről van szó, illetve akkor is, ha egy családi ünnepi ebédről. A kulcs az alapanyagok kiválasztásában rejlik.

Mutatom, hogy mire lesz szüksége a legjobb tökmagolajos krumplisalátához, és mire kell figyelnie a készítés során!

Hozzávalók

A tökmagolajos krumplisalátához először a krumplit kell megfőzni. Szerintem úgy a legjobb, ha még héjasan főzzük meg, majd ha megfőtt, akkor hámozzuk meg. Javaslom, hogy vékony szeletekre vágja, majd tegye egy nagyobb tálba.

A hagymát szeletelje vékony karikákra, majd adja hozzá a krumplihoz.

Ezután készítse el az öntetet. Ehhez keverje össze az ecetet, a vizet és a sót, majd öntse rá a burgonyára. Van, aki még tesz hozzá egy kevés cukrot is, ez ízlés kérdése. Önre bízom, de javaslom, hogy mielőtt cukrot ad hozzá először kóstolja meg anélkül.

A Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajat én az öntet után szoktam hozzáadni, szerintem így a legfinomabb.

Ezt a tökmagolajos salátát mindenképpen hidegen tálalja, mert úgy érvényesülnek leginkább az ízek, ezért azt javaslom, hogy néhány órával a fogyasztás előtt tárolja hűtőszekrényben.

 

Miért a Betyáros tökmagolajat ajánlom önnek a tökmagolajos krumplisalátához?

 

Ahogy a bejegyzésem elején is írtam, én hiszem, hogy minden ételnek sikerének a kulcsa a jó minőségű alapanyagokban rejlik.

Hiába jó minőségű a krumpli, illetve finom a hagyma, ha egy silány minőségű tökmagolajjal öntjük nyakon a salátánkat, akkor az egészet elrontjuk vele.

Ma már nagyon sokféle tökmagolajat találhatunk a boltok polcain, a vásárokban, illetve a webáruházakban. Tisztában vagyok vele, hogy nagyon nehéz eligazodni az óriási kínálatban. A gyártók különböző elnevezéseket használnak, ami szintén nem könnyíti meg a vásárlók dolgát.

Most szeretnék egy kicsit segíteni önnek, hogy könnyebben tudjon választani.

Az első fontos dolog amit tudnia kell, hogy a tökmagolajok között megkülönböztetünk:

  • melegen sajtolt tökmagolajat
  • hidegen sajtolt tökmagolajat

A melegen sajtolt tökmagolajat más néven őrségi, hagyományos eljárással készült vagy stájer tökmagolajként is megtalálja a boltok kínálatában.

Azt kell tudni erről a típusú olajról, hogy a készítés során a magokat magas hőmérsékleten lepirítják, azaz hőkezelik. Csak a hőkezelés után sajtolják ki belőlük az olajat. A végeredmény egy pörkölt ízvilágú, barnás-zöldes tökmagolaj lesz. Bár ez is nagyon finom, de ha ön a tökmagolaj élettani hatásait is szeretné élvezni, akkor mindenképpen a hidegen sajtolt változatot ajánlom.

A hidegen sajtolt tökmagolaj készítése során ugyanis nem használunk magas hőmérsékletet. Pontosan ismerjük a készítés módját, hiszen mi is ezt alkalmazzuk saját sajtoló üzemünkben, és így készül a Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunk.

A hidegen sajtolás lényege tehát, hogy a magokat nem daráljuk és nem hőkezeljük, csupán tisztítás után beletesszük a sajtológépbe, és kisajtoljuk belőlük az olajat. Így a végeredmény egy tökmagolajra emlékeztető natúr ízvilág lesz, viszont mivel a magokat nem érte magas hőmérséklet, ezért sokkal több értékes ásványi anyagot tudunk megőrizni.

Van még egy harmadik változat is, ami szerintem egy kicsit megtévesztő a vásárlók számára. Egyre gyakrabban látom, hogy gyártók hidegen sajtoltnak nevezik az olajukat, de ha jobban megnézem a készítési eljárást, akkor azt látom, hogy a hidegen sajtolás előtt megpirítják a magokat és úgy teszik bele a sajtoló gépbe.

Ennek nyilván az az oka, hogy nagyobb mennyiségű olajat tudjanak kinyerni egy adott mennyiségű magból, de véleményem szerint ezt már nem szabadna 100%-ban hidegen sajtoltnak nevezni – még akkor sem, ha alapvetően azzal a géppel készítik, mint a valódi hidegen sajtolt olajat.

Úgyhogy azt javaslom, hogy mindenképpen legyen alapos a tökmagolaj kiválasztásánál! Ha kérdése lenne, akkor nyugodtan forduljon hozzám, szívesen segítek önnek a választásban!

Ha pedig megkóstolná saját sajtoló üzemünkben készült Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat, amelynek alapanyagát szintén mi termeljük, akkor kattintson az alábbi képre, és rendelje meg webáruházunkban!

betyáros tökmagtermékek, hidegen sajtolt tökmagolaj

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük