A-vitamin – Természetes forrásból!

Az A-vitamin létfontosságú vitamin a számunkra. Fontos szerepe van többek között az immunrendszer és a látásunk egészségének megőrzésében. Bár nagyon fontos vitamin, mégis érdemes odafigyelni a fogyasztására, mert a túladagolásnak negatív hatásai is lehetnek.

Mai blogbejegyzésemmel abban szeretném önnel megismertetni az A-vitamin fontosságát, a hiányának a tüneteit és következményeit, illetve azt, hogy milyen természetes forrásokból biztosíthatja a szervezete számára.

Mi az az A-vitamin?

Az A-vitamint leggyakrabban a látás egészségének megőrzésével kapcsolatban szokták emlegetni. Ennek a zsírban oldódó vitaminnak ugyanis az egyik legfontosabb funkciója, hogy biztosítsa számunkra a szürkületben való látást.

Bizonyos mennyiségben a szervezetünk is képes A-vitamint előállítani, de a hiányzó mennyiséget táplálkozásunk során is biztosítani tudjuk.

A látás egészségének megőrzésén kívül még fontos szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, a bőr egészségében, illetve a megfelelő növekedés biztosításában.

Az A-vitamin egy erőteljes antioxidáns.

 

A-vitaminhiány tünetei

Az A-vitamin hiánya viszonylag ritka jelenség. Elsősorban akkor növekszik meg a szervezet A-vitamin igénye, ha lisztérzékenység, máj- és hasnyálmirigyprobléma, anorexia, szemprobléma, kanyaró vagy alkoholbetegség áll fenn.

Tünetei a következők lehetnek:

  • fáradékonyság
  • meddőség
  • fokozott fogékonyság egyes fertőzésekre

Súlyosabb esetben farkasvakságot (ami éjszakai vakságot jelent), túlzott mértékű szemszárazságot, bőr- és hajszárazságot, valamint gyermekeknél növekedésbeli problémákat okoz.

 

Az A-vitamin túladagolása

Ahogy korábban is említettem, a hiányállapot viszonylag ritka. Sajnos a túladagolás gyakrabban fordul elő, hiszen ha valaki egészséges, vegyes étrendet követ, akkor szinte az étkezései során biztosítani tudja szükséges mennyiségű A-vitamint.

Ha azonban emellé még nagy dóziusban étrend-kiegészítőket is fogyaszt, akkor előfordulhat túladagolás. A túladagolást a szervezet hányingerrel, hányással, szédüléssel, homályos látással és rossz közérzettel jelzi.

 

Mennyi A-vitaminra van szükségünk?

Felnőttek számára a napi ajánlott mennyiség A-vitaminból 700-900 mikrogramm.

Nagyon fontos, hogy a szakemberek ajánlása szerint semmiképpen nem szabad 3000 mikrogrammnál nagyobb mennyiséget egy nap alatt elfogyasztani. A korábban említett panaszokon túl az A-vitamin nagy dózisban való szedése májkárosodást, születési rendellenességet, illetve csont- és ízületi problémákat is okozhat.

 

Melyek az A-vitamin forrásai?

Szerencsére nagyon könnyű dolga van, ha szeretné az A-vitamint a táplálkozása során biztosítani a szervezete számára. Ehhez nincs másra szüksége, csupán arra, hogy a következő ételek helyet kapjanak az étrendjében:

  • belsőségek
  • tej- és tejtermékek
  • tojás
  • tengeri halak

 

A fentiek mellett kiváló A-vitaminforrás még a hidegen sajtolt tökmagolaj is. Nem csak A-vitamint, hanem még számos egyéb vitamint, illetve telítetlen zsírsavakat is tartalmaz.

A tökmagolajat kétféleképpen is beillesztheti a mindennapjaiba:

  • kúraszerű fogyasztással
  • ételeihez adagolva

 

A kúraszerű fogyasztás azt jelenti, hogy minden nap, reggel, éhgyomorra elfogyaszt egy evőkanálnyi mennyiséget. Egy kúra időtartama minimum 3 hónap legyen. Kérem figyeljen arra, hogy az olaj elfogyasztása után körülbelül 15-20 percig ne igyon és ne egyen semmit, hogy segítse az értékes tápanyagok felszívódását.

A hidegen sajtolt tökmagolajat ételeihez is hozzáadhatja, csupán arra kell figyelnie, hogy ne hevítse az ételt az olajjal együtt. A hidegen sajtolt tökmagolajnak ugyanis az a legértékesebb tulajdonsága, hogy a készítés során nem hőkezeljük a magokat, mert így meg tudjuk őrizni a benne lévő értékes összetevők jórészét.

De nyugodtan készíthet szendvicskrémet, pástétomot, turmixot a felhasználásával. Sőt, elkészült ételeit utóízesítheti is a tökmagolajjal közvetlenül fogyasztás előtt. Nagyszerűen illik a sültekhez, illetve a krémlevesekhez.

Ha szeretné kipróbálni és megkóstolni, akkor jó szívvel ajánlom önnek saját gazdaságunkban megtermelt alapanyagból, saját sajtoló üzemünkben készült hidegen sajtolt tökmagolajunkat, amit az alábbi képre kattintva, a webáruházunkban vásárolhat meg!

betyáros tökmagtermékek, hidegen sajtolt tökmagolaj

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük