Az E-vitamin fontos szerepet tölt be a szervezet működésében. Részt vesz például az oxidatív stressz elleni védelemben és az immunrendszer támogatásában. Mai blogbejegyzésemben szeretném összefoglalni önnek, hogy miben van E-vitamin, illetve mire is jó maga az E-vitamin. Érdemes lesz végig olvasni, mert arra is hoztam javaslatot, hogy hogyan és honnan tudja természetes módon pótolni a hiányzó mennyiséget!
Nézzük!
Az E-vitamin talán a legismertebb pozitív hatása az, hogy hozzájárul a szabadgyököknek nevezett káros molekulák semlegesítéséhez, így védi a sejteket az oxidatív károsodástól.
Mit jelent a szabadgyök kifejezés?
A szabadgyök kifejezést talán már hallotta. A szabadgyökök olyan rövid életű molekulák, amelyek különféle kulcsfontosságú fehérjéket támadhatnak meg a szervezetben. Rongálják a sejteket és genetikai állományt, gyorsítják az öregedési folyamatot, és hatással vannak a test egészségi állapotára.
Ezek a molekulák a szervezetünkben termelődnek. Ha elszaporodnak, akkor megnőhet bizonyos betegségek kialakulásának kockázata.
Védekezni ellenük elsősorban antioxidánsokkal lehet, amelyek képesek semlegesíteni a szabadgyökök káros hatásait. Ilyen antioxidáns például az E-vitamin is.
De az E-vitaminnak még számos más pozitív hatása van. Nézzük, hogy melyek ezek!
1.Csökkenti az oxidatív stresszt, támogatja a szabadgyökök elleni harcot
Ahogy az előbb is említettem, az E-vitamin egyik fő előnye, hogy részt vesz a szabadgyökök elleni küzdelemben.
Az E-vitamin erős antioxidánsként működik a szervezetben, így tanulmányokkal is alátámasztották már, hogy nagy dózisú pótlása csökkentheti az oxidatív stressz markereit.
2.Csökkentheti a szívbetegség kockázati tényezőit
A magas vérnyomás és a magas vérzsírszintek (pl. LDL koleszterin) növelhetik a szívbetegség kialakulásának kockázatát.
Egyes kutatások szerint azonban az E-vitamin kiegészítőket fogyasztók esetében csökkenhetnek a szívbetegség kockázati tényezői.
3.Jótékonyan hathat a nem alkoholos zsírmájbetegségben szenvedők esetében
A nem alkoholos zsírmáj olyan állapotot foglal magában, amely a zsír felhalmozódását okozza a májban azoknál az embereknél, akik kevés alkoholt fogyasztanak, vagy egyáltalán nem isznak alkoholos italokat. A rendszeresen fogyasztott E-vitamin segíthet ennek az állapotnak a megelőzésében.
4. Segíthet a menstruációs zavarok kezelésében
A nők körében nem ritka a dysmenorrhoea, ami rendkívül erős görcsökkel, kismedencei fájdalommal, gyengeséggel járó menstruációt jelent. Egyes kutatások szerint az E-vitamin csökkentheti a fájdalmat az érintett nők esetében.
5.Jótékonyan hat a bőr egészségére
Az E-vitamin-kiegészítők hasznosak lehetnek bizonyos bőrbetegségek esetében, mint például az ekcéma. Belsőleg és külsőleg alkalmazva is csökkentheti a kínzó tüneteket.
6. Jótékonyan hat a kognitív egészségre
Az optimális E-vitaminszint fenntartása és a hiányzó mennyiség pótlása segíthet a kognitív hanyatlás elleni küzdelemben.
7. Jótékonyan hat az általános egészségi állapotra
Mivel az E-vitamin fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében, ezért pozitív hatásaival hozzájárulhat a szervezetben lévő gyulladások csökkentéséhez. Így javíthatja az immunrendszer működését is.
Mennyi E-vitaminra van szükség naponta?
Az ajánlott fogyasztási mennyiség életkortól is függ. Éppen ezért ennek megfelelően az alábbi mennyiségek javasoltak:
- 0-6 hónapos korig 4 mg
- 7-12 hónapos korig 5 mg
- 1-3 év között 6 mg
- 4-8 év között 7 mg
- 9-13 év között 11 mg
- 14 éves kor fölött 15 mg
Melyek az E-vitaminhiány jelei?
Ha alacsony a szervezetünkben az E-vitamin szintje, akkor olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint például:
- egyensúlyvesztés
- hajhullás
- bőrszárazság
- izomgyengeség, görcsök
- látásromlás
Hogyan és honnan pótolható a hiányzó E-vitamin?
Tudom, hogy önnek is fontos a természetesség. Éppen ezért olyan E-vitamin-forrásokat szeretnék ajánlani most önnek, amelyekkel könnyen és biztonságosan gondoskodhat a megfelelő mennyiségű E-vitamin beviteléről.
Az egyik legjobb E-vitamin-források a hidegen sajtolt olajok tartoznak. Például a hidegen sajtolt tökmagolaj, mint amilyen a saját sajtoló üzemünkben készült Betyáros tökmagolaj. Íze kellemes, ezért sokoldalúan felhasználható a mindennapi étkezések során.
Sőt, akár még kúraszerűen is fogyaszthatja, ami azt jelenti, hogy reggel éhgyomorra elfogyaszt egy evőkanálnyi mennyiséget. Egy kúra minimum 3 hónapig tartson.
Ha szívesen kipróbálná, akkor kattintson ide, és rendelje meg webáruházunkból!
További kiváló E-vitamin-források a következők:
- dió és magfélék
- zöld színű leveles zöldségek
- halak, tenger gyümölcsei
- avokádó
- fekete ribizli, barack, áfonya
- E-vitaminnal dúsított élelmiszerek