E-vitamin – Miben van? Mire jó?

 

Az E-vitamin fontos szerepet tölt be a szervezet működésében. Részt vesz például az oxidatív stressz elleni védelemben és az immunrendszer támogatásában. Mai blogbejegyzésemben szeretném összefoglalni önnek, hogy miben van E-vitamin, illetve mire is jó maga az E-vitamin. Érdemes lesz végig olvasni, mert arra is hoztam javaslatot, hogy hogyan és honnan tudja természetes módon pótolni a hiányzó mennyiséget!

Nézzük!

Az E-vitamin talán a legismertebb pozitív hatása az, hogy hozzájárul a szabadgyököknek nevezett káros molekulák semlegesítéséhez, így védi a sejteket az oxidatív károsodástól.

 

Mit jelent a szabadgyök kifejezés?

 

A szabadgyök kifejezést talán már hallotta. A szabadgyökök olyan rövid életű molekulák, amelyek különféle kulcsfontosságú fehérjéket támadhatnak meg a szervezetben. Rongálják a sejteket és genetikai állományt, gyorsítják az öregedési folyamatot, és hatással vannak a test egészségi állapotára.

Ezek a molekulák a szervezetünkben termelődnek. Ha elszaporodnak, akkor megnőhet bizonyos betegségek kialakulásának kockázata.

Védekezni ellenük elsősorban antioxidánsokkal lehet, amelyek képesek semlegesíteni a szabadgyökök káros hatásait. Ilyen antioxidáns például az E-vitamin is.

De az E-vitaminnak még számos más pozitív hatása van. Nézzük, hogy melyek ezek!

 

1.Csökkenti az oxidatív stresszt, támogatja a szabadgyökök elleni harcot

 

Ahogy az előbb is említettem, az E-vitamin egyik fő előnye, hogy részt vesz a szabadgyökök elleni  küzdelemben.

Az E-vitamin erős antioxidánsként működik a szervezetben, így tanulmányokkal is alátámasztották már, hogy nagy dózisú pótlása csökkentheti az oxidatív stressz markereit.

 

2.Csökkentheti a szívbetegség kockázati tényezőit

 

A magas vérnyomás és a magas vérzsírszintek (pl. LDL koleszterin) növelhetik a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

Egyes kutatások szerint azonban az E-vitamin kiegészítőket fogyasztók esetében csökkenhetnek a szívbetegség kockázati tényezői.

 

3.Jótékonyan hathat a nem alkoholos zsírmájbetegségben szenvedők esetében

 

A nem alkoholos zsírmáj olyan állapotot foglal magában, amely a zsír felhalmozódását okozza a májban azoknál az embereknél, akik kevés alkoholt fogyasztanak, vagy egyáltalán nem isznak alkoholos italokat. A rendszeresen fogyasztott E-vitamin segíthet ennek az állapotnak a megelőzésében.

 

4. Segíthet a menstruációs zavarok kezelésében

 

A nők körében nem ritka a dysmenorrhoea, ami rendkívül erős görcsökkel, kismedencei fájdalommal, gyengeséggel járó menstruációt jelent. Egyes kutatások szerint az E-vitamin csökkentheti a fájdalmat az érintett nők esetében.

 

5.Jótékonyan hat a bőr egészségére

 

Az E-vitamin-kiegészítők hasznosak lehetnek bizonyos bőrbetegségek esetében, mint például az ekcéma. Belsőleg és külsőleg alkalmazva is csökkentheti a kínzó tüneteket.

 

6. Jótékonyan hat a kognitív egészségre

 

Az optimális E-vitaminszint fenntartása és a hiányzó mennyiség pótlása segíthet a kognitív hanyatlás elleni küzdelemben.

 

7. Jótékonyan hat az általános egészségi állapotra

 

Mivel az E-vitamin fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében, ezért pozitív hatásaival hozzájárulhat a szervezetben lévő gyulladások csökkentéséhez. Így javíthatja az immunrendszer működését is.

 

Mennyi E-vitaminra van szükség naponta?

 

Az ajánlott fogyasztási mennyiség életkortól is függ. Éppen ezért ennek megfelelően az alábbi mennyiségek javasoltak:

  • 0-6 hónapos korig 4 mg
  • 7-12 hónapos korig 5 mg
  • 1-3 év között 6 mg
  • 4-8 év között 7 mg
  • 9-13 év között 11 mg
  • 14 éves kor fölött 15 mg

Melyek az E-vitaminhiány jelei?

Ha alacsony a szervezetünkben az E-vitamin szintje, akkor olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint például:

  • egyensúlyvesztés
  • hajhullás
  • bőrszárazság
  • izomgyengeség, görcsök
  • látásromlás

 

Hogyan és honnan pótolható a hiányzó E-vitamin?

 

Tudom, hogy önnek is fontos a természetesség. Éppen ezért olyan E-vitamin-forrásokat szeretnék ajánlani most önnek, amelyekkel könnyen és biztonságosan gondoskodhat a megfelelő mennyiségű E-vitamin beviteléről.

Az egyik legjobb E-vitamin-források a hidegen sajtolt olajok tartoznak. Például a hidegen sajtolt tökmagolaj, mint amilyen a saját sajtoló üzemünkben készült Betyáros tökmagolaj. Íze kellemes, ezért sokoldalúan felhasználható a mindennapi étkezések során.

Sőt, akár még kúraszerűen is fogyaszthatja, ami azt jelenti, hogy reggel éhgyomorra elfogyaszt egy evőkanálnyi mennyiséget. Egy kúra minimum 3 hónapig tartson.

Ha szívesen kipróbálná, akkor kattintson ide, és rendelje meg webáruházunkból!

További kiváló E-vitamin-források a következők:

  • dió és magfélék
  • zöld színű leveles zöldségek
  • halak, tenger gyümölcsei
  • avokádó
  • fekete ribizli, barack, áfonya
  • E-vitaminnal dúsított élelmiszerek

betyáros tökmagtermékek, hidegen sajtolt tökmagolaj

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük