Mennyi tökmagolajat fogyasszunk naponta?

 

Ma már szerencsére nem sokan vannak, akik nem ismerik a tökmagolajat. Így már az érdeklődők nem azt kérdezik, hogy mi az a tökmagolaj, hanem azt, hogy melyiket és mennyi tökmagolajat fogyasszanak.

Mai bejegyzésemben ezekre a kérdésekre szeretnék válaszolni. Olvassa végig, bízom benne, hogy az Ön számára is hasznos lesz!

 

Mennyi tökmagolajat fogyasszunk naponta?

 

A tökmagolaj fogyasztásánál a legfontosabb dolog a rendszeresség. Szeretném kihangsúlyozni, hogy ez nem egy gyógyszer, amiből egy-egy kanállal megiszunk, és elmúlik minden panaszunk. A tökmagolaj teljesen természetes, a zöld színű, héj nélküli tökmagból sajtoljuk hidegen sajtolással.

Tény, hogy nagyon sok értékes összetevő van benne, de mindez semmit sem ér, ha nem fogyasztja rendszeresen.

Ha Ön a pozitív élettani hatásai miatt szeretné fogyasztani, akkor mindenképpen kúraszerű fogyasztást javaslok. Ez azt jelenti, hogy 3 hónapon keresztül, minden reggel éhgyomorra igyon meg 1 evőkanálnyi hidegen sajtolt tökmagolajat.

Fontos továbbá, hogy az olaj elfogyasztása után várjon körülbelül 15-20 percet a reggelivel, illetve a reggeli kávéval és teával azért, hogy az értékes tápanyagok felszívódhassanak.

A kúrák tetszőleges alkalommal megismételhetők, nem szükséges szünetet tartani köztük. Ha mégis szeretne, akkor 2 hetet javasolok.

Szeretném felhívni a figyelmét, hogy arról sajnos nem tudok Önnek tájékoztatást adni, hogy a tökmagolaj rendszeres fogyasztása milyen hatással lesz az Ön gyógyszerfogyasztására. Éppen ezért minden esetben, amikor Ön gyógyszeres kezelés alatt áll, kérem egyeztessen kezelőorvosával a tökmagolaj fogyasztásáról.

 

Melyik a jó tökmagolaj?

 

Tudom, hogy ma már rengeteg féle tökmagolajat talál a boltok polcain, a helyi termék vásárokon és piacokon, illetve a webáruházakban. Látom és tapasztalom, hogy nagyon népszerű lett az utóbbi időben a tökmagolaj.

Ezzel egyidőben azonban sajnos megjelentek a silány minőségű olajok is. Sajnos azt is tapasztalom, hogy vannak, akik alacsony minőségű napraforgóolajjal hígítják a tökmagolajat azért, hogy nagyobb mennyiséget tudjanak értékesíteni.

Javaslom, hogy mindig járjon utána, hogy az adott olajat, amit szeretne megvásárolni, hol és ki készíti. Ha van lehetősége rá, akkor kérjen kóstolót, majd vizsgálja meg az olajat.

Én személy szerint a hidegen sajtolt tökmagolajat tartom a legértékesebbnek. Elsősorban azért, mert az egyelten eljárás, amely során nem éri magas hőmérséklet sem a magokat, sem pedig az olajat, így a lehető legtöbb értékes összetevő őrizhető meg. Ez az oka annak, hogy a Zahorecz gazdaságban mi is csak ezzel a technológiával készítünk tökmagolajat az általunk megtermelt magokból.

 

Miért fontos a hidegen sajtolás?

 

Szintén gyakori kérdés, hogy miért emelem ki ilyen sokszor, hogy a gazdaságunkban készült Betyáros tökmagolaj hidegen sajtolt.

Nos, ennek az az oka, hogy többféle készítési móddal találkozhat, ha elkezd körülnézni a tökmagolaj piacon.

Találkozhat többek között az alábbi megnevezésekkel:

  • hagyományos eljárással készült
  • melegen sajtolt
  • őrségi tökmagolaj

Ezek mind a melegen sajtolás technológiájával készülnek, amit a következőképpen kell elképzelnie. A melegen sajtolásnál a megtisztított és megszárított magokat ledarálják, majd sóval és vízzel elegyítik, végül magas hőmérsékleten lepirítják, végül kisajtolják ebből a masszából az olajat. Ezt hívják hagyományos eljárásnak. Az Őrségben, Szlovéniában és Ausztriában van óriási hagyománya ennek a technológiának – olajütésként is találkozhatott már vele.

Az így készült olaj is rendkívül finom, de élettani hatás szempontjából nincs olyan értékes, mint a hidegen sajtolt, hiszen itt a magas hőmérséklet miatt sérülhetnek az értékes összetevők.

Ezen felül van még egy fajta készítési mód, ami az utóbbi időben terjedt el. Ezt úgy kell elképzelni, hogy nem darálják le a magokat, és nem adnak hozzá sót, illetve vizet, viszont magas hőmérsékleten megpirítják a magokat, és ezeket a pirított, hevített magokat teszik bele a hidegen sajtolásra alkalmas gépbe. Ezekre a palackokra ráírják, hogy hidegen sajtolt, ami részben igaz is, de azért a megelőző hőkezelés során sok-sok értékes összetevő sérül.

 

Ezért szoktam mindig felhívni az érdeklődők figyelmét, hogy vásárlás előtt mindig kérdezzenek rá, hogy az adott olaj hogyan készül. Nyugodtan térjen ki arra, hogy pontosan milyen lépéseket alkalmaznak, mert csak így tud meggyőződni arról, hogy amit vásárol, az tényleg hidegen sajtolt-e.

Azért hoztam létre ezt a honlapot, hogy ebben segítsem, támogassam Önt. Az a célom, hogy pontosan tudja, hogy mit kell megnézni, megvizsgálni egy tökmagolajon ahhoz, hogy ne verjék át, és ne adjanak el Önnek silány minőségű terméket.

 

Szeretném a figyelmébe ajánlani webáruházunkat, ahol elérhető a saját gazdaságunkban megtermelt alapanyagokból készült Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunk!

Kattintson az alábbi képre, és nézzen körül:

betyáros tökmagtermékek, hidegen sajtolt tökmagolaj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük