Medvehagyma és tökmagolaj

A medvehagyma nagy kedvenc a tavaszi időszakban. De nem csak az íze miatt érdemes fogyasztani, hanem ezért is, mert számos pozitív hatása lehet a szervezetünkre. Ma összegyűjtöttem ebből ötöt, illetve egy receptet is hoztam, amit egyből ki is próbálhat.

 

Mi az a medvehagyma?

A medvehagyma Európában és Észak-Ázsiában nedves, árnyékos erdőkben honos. Tavaszi virágzású évelő növény, amelyet konyhai alapanyagként, de dísznövényként is ismerhetünk.

A medvehagyma kapcsán egy nagyon fontos dologra érdemes odafigyelni: levele könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág levelével, ami súlyosan mérgező. Éppen ezért csak úgy szedjünk, illetve fogadjunk el medvehagyma levelet, hogy meggyőződtünk annak eredetéről.

A medvehagyma és gyöngyvirág levelei között az a különbség, hogy a medvehagyma levele kihajtások is lapos alakú, színe fényes élénkzöld és fokhagymaszagú. Ezzel szemben a gyöngyvirág levele hártyás hüvelylevelek közül, hengeresen összetekeredve hajt ki, a színe matt zöld és megtörve, dörzsölve sincs szaga.

 

A medvehagyma pozitív élettani hatásai

A medvehagyma értékes összetevői révén számos pozitív hatást gyakorolhat a szervezetünkre. Nézzük meg röviden, hogy melyek lehetnek ezek!

1.Semlegesítheti a szabad gyököket: így segíthet megelőzni számos krónikus betegség, például a szívbetegség és az ízületi gyulladás kialakulását.

2. Támogathatja a szív egészségét: pozitív hatása lehet magas vérnyomás, koleszterinproblémák esetén.

3. Jó hatással lehet a gyomorra: a medvehagyma, amit más néven vad fokhagymának is neveznek, antibakteriális és gombaellenes vegyületeket is tartalmaz, ami segíthet helyreállítani a bélflóra egyensúlyát.

4. Segíthet a méregtelenítésben: segítheti a máj működését, támogatva így a szervezet méregtelenítő folyamatait.

 

A medvehagyma felhasználása

A medvehagyma széles körben felhasználható. Sokoldalú alapanyag, képes az egyszerű fogásokat is különlegessé tenni.

Leveleit felhasználhatja saláták, főzelékek és levesek készítéséhez, valamint pesto alapanyagaként is.

Én is hoztam önnek egy nagyszerű receptet, ami nagy kedvencünk. Fogadja tőlem nagy szeretettel!

Medvehagymás-tökmagos-tökmagolajos pogácsareceptemet!

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt (használhatunk alternatív liszteket)
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1 zacskó sütőpor vagy fele-fele arányban sütőpor és étkezési szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 marék medvehagyma
  • 2 tojás
  • 2 – 2,5 dl tejföl
  • 1 dl Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj, vagy 10 dkg olvasztott vaj
  • fél marék tökmag

 

A száraz hozzávalókat (liszt, sajt, sütőpor/szódabikarbóna, só, bors, apróra vágott medvehagyma, magvak) egy tálban keverje össze. A magokat ki lehet hagyni, de szerintem így finomabb, meg teljes értékűbb. Jó szívvel ajánlom figyelmében saját gazdaságunkban termelt héj nélküli tökmagunkat, amely a Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunk alapanyaga is egy egyben. Tökmagunkat webáruházunkban most ön is megvásárolhatja pirított vagy natúr formában. Kattintson ide, és nézze meg a kiszereléseket!

Ezután keverje hozzá a nedves hozzávalókat (tejföl, tojás, olaj/olvasztott vaj) is, közben pedig melegítse elő a sütőt 180 fokra. Ha valódi, 100%-ban tiszta hidegen sajtolt tökmagolajat szeretne használni, akkor ajánlom figyelmébe saját sajtoló üzemünkben készült hidegen sajtolt tökmagolajunkat a Betyáros tökmagolajat (kattintson ide érte).

A tésztát nem kell nagyon kikeverni.  Ha kicsit száraznak érezné, akkor, lehet hozzáadni még egy kis tejfölt.

Ha kész, akkor adagolja szilikonos formákba, vagy muffinpapírral bélelt muffinsütőbe. Ebből a mennyiségből nagyjából 12 db nagy, vagy 20-24 kisebb adag lesz.

Körülbelül 20-25 perc alatt megsül. Amikor kész, akkor tegye rácsra, és hűtse ki.

Akkor sem kell elkeseredni, ha már nincs medvehagyma, mert a medvehagyma helyettesíthető snidlinggel, újhagyma szárával, petrezselyemmel és akár bébispenóttal is. Ha azonban szezonális, akkor mindenképpen érdemes a medvehagymát választani, hiszen ahogy feljebb is olvashatta, számos pozitív élettani hatása van.

A recepthez szükséges tökmagtermékeket megtalálja webáruházunkban az alábbi képre kattintva. Minden termék saját gazdaságunkban megtermelt alapanyagokból, illetve saját sajtoló üzemünkben készül! 
Kattintson a képre és nézzen körül webáruházunkban!

betyáros tökmagtermékek, hidegen sajtolt tökmagolaj

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük