5 tipp a tökmagolaj konyhai felhasználásához

 

A tökmagolaj egyre népszerűbb alapanyag. Nem véletlenül, hiszen tele van értékes összetevőkkel, és nem mellesleg nagyon finom is. Én elsősorban a hidegen sajtolt változatot javaslom, mindjárt ki is fejtem bővebben, hogy miért. Sőt, a mai blogbejegyzésemben 5 tippet is hoztam önnek arra, hogy hogyan használhatja fel a konyhában.

Miért a hidegen sajtolt tökmagolajat ajánlom?

Talán már ön is került olyan helyzetbe, hogy elhatározta, hogy tökmagolajat vásárol, de amikor rákeresett az interneten, esetleg elment egy boltba, akkor elveszettnek érezte magát a sok elnevezés miatt.

Tudom, saját bőrömön is tapasztalom, hiszen nagyon sok kérdés érkezik ezzel kapcsolatban hozzám.

  • Mi ez a sok elnevezés?
  • Miben különböznek az egyes olajok?
  • Mit jelent, hogy hagyományos eljárás?
  • Mit jelent, hogy hidegen sajtolt?

Alapvetően annyit kell tudni, hogy két fő típust különböztetünk meg: hidegen és melegen sajtolás. Nem biztos, hogy ez a pontos szakmai elnevezése, de mindjárt ön is megérti, hogy miért így utalok rájuk.

A hidegen sajtolás azt jelenti, hogy a megtisztított magokat egy csigás présbe tesszük majd kisajtoljuk belőlük az olajat. A folyamat ennyi, nincs szükség semmilyen egyéb beavatkozásra vagy adalékanyagra. És amit talán a legfontosabb, hogy a sajtolás folyamán nem használunk magas hőmérsékletet azért, hogy a lehető legtöbb értékes összetevőt megőrizzük.

Ezzel szemben a melegen sajtolás során a megtisztított magokat ledarálják, sóval és ízzel elegyítik, magas hőmérsékleten lepirítják, majd kisajtolják belőlük az olajat.

Ugye ön is érzi a kettő közötti különbséget. Azért mondom, hogy a hidegen sajtolt olajat érdemes választani, mert az ilyen technológiával készült olaj sokkal több értékes összetevőt tartalmaz (hiszen nem sérül a hő hatására, mivel nem alkalmazunk pirítást).

Van még egyéb módszer is az olaj készítésére, ami sajnos nagyon megzavarja a jóhiszemű vásárlókat. Ez pedig az a módszer, amikor a magokat magas hőmérsékleten megpirítják és úgy teszik hidegen sajtoláshoz használt csigás présbe. Sajnos az ilyen olajra is azt írják, hogy hidegen sajtolt, de sok esetben elfelejtik hangoztatni azt, hogy a magokat hőkezelésnek vetették alá – emiatt valószínűleg nagyon sok értékes összetevő sérült.

Szóval azt javaslom önnek, hogy válasszon valódi hidegen sajtolt olajat. Nézze meg alaposan a címkét, esetleg kérdezzen rá a készítőtől a készítés módjára.

Mi a Zahorecz gazdaságban kizárólag hidegen sajtoljuk Betyáros tökmagolajunkat, ahogy az oldalunkon látható képek is tanúsítják. De szívesen látjuk önt személyesen is. Kondoroson lévő sajtoló üzemünkbe – előzetes egyeztetés után – lehetősége nyílik a kóstolásra és a folyamat megtekintésére is. Szeretettel várjuk!

Betyáros hidegen sajtolt olajainkat megkóstolhatja különböző kézműves vásárokon és programokon, amelyekről a Facebook oldalunkon adunk hírt. De ha szeretné, akkor meg is vásárolhatja közvetlenül tőlünk, webáruházunkon keresztül.

5 tipp a tökmagolaj konyhai felhasználására

Nézzük most azt az 5 tippet, ami a mai napra hoztam önnek. Az előzőekben a hidegen sajtolt tökmagolajat ajánlottam önnek, úgyhogy ezek a tanácsok is ezzel az olajjal kapcsolatosak. Nagyon fontos, hogy mivel a hidegen sajtolás során nem pirítjuk a magokat, tehát nem alkalmazunk hőkezelést, ezért kérem, hogy ön se hevítse az olajat. Így tudja ön is megőrizni az értékes összetevőket!

De akkor milyen lehetőségei vannak a felhasználásra?

Mutatom!

1. Tökmagolaj, mint salátaöntet

A hidegen sajtolt tökmagolaj a legtökéletesebb salátaöntetek egyike. Tele van értékes telítetlen zsírsavakkal, fantasztikusan finom ízű, így a legegyszerűbb salátákat is képes feldobni. Nagyon jól passzol mindenféle zöldséghez és sajthoz.

2. Tökmagolaj, mint levesfeltét

Igen, jól olvasta. A hidegen sajtolt tökmagolaj nagyszerűen feldobja az egyszerű krémleveseket. Készítsen egy finom fokhagymakrémlevest, majd közvetlenül a fogyasztás előtt csepegtessen rá hidegen sajtolt tökmagolajat. Imádni fogja! Különösen, ha ad hozzá még egy kis apróra vágott tökmagot is.

3. Tökmagolajos turmix

A zöld turmixok fogyasztása nagyon népszerű. Nem véletlenül, hiszen a zöld színű zöldségek és gyümölcsök tele vannak értékes antioxidánsokkal. Ha egy kanálnyi tökmagolajat is ad hozzá, akkor pedig értékes telítetlen zsírsavakkal is gazdagítja ezt a vitaminbombát.

4. Tökmagolaj, mint a sült húsok ízesítője

A hidegen sajtolt tökmagolajat úgy is használhatja, hogy közvetlenül fogyasztás előtt meglocsolja vele a kész sülteket. Mint az étel megkoronázása. Fantasztikusan kiegészíti a sültek ízét.

5. Tökmagolaj, mint tápláló reggeli

A legegyszerűbbet hagytam a végére. Sokaknál problémát okoz, hogy mivel tegyék változatossá a reggeliket. Mit tartalmazzon, hogy ne csak ízletes, de egészséges is legyen. Ehhez két további tippet is hoztam önnek.

Próbálja ki, hogy egy szelet teljes kiőrlésű pirítós tetejére hidegen sajtolt tökmagolajat csepegtet és így fogyasztja el. Nem csak hogy feldobja az egyszűrű pirítóst, de még értékes összetevői révén gazdagítja is.

Ugyancsak hozzáadhatja például zabkásához is. Persze kizárólag közvetlenül fogyasztás előtt, amikor már nem forró. Gondolom most már pontosan tudja, hogy miért!

Remélem, hogy hasznosnak találta ezt a blogbejegyzést!
Ha szeretné megkóstolni Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat, akkor kérem kattintson az alábbi képre és nézzen körül webáruházunkban!

betyáros tökmagtermékek, hidegen sajtolt tökmagolaj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük