Tökmagolaj hatása az immunrendszerre

 

A mostani időjárás nem kis kihívás elé állítja az immunrendszert. Egyik nap még mínuszok, másik nap pedig már plusz 10 fok feletti a hőmérséklet. Nem könnyű alkalmazkodni, ezért az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, hogy erősítjük immunrendszerünket.

Hogyan tudjuk ezt megtenni? Hogyan segíthet ebben nekünk a tökmagolaj?

Nézzük!

Cink – az immunrendszer egyik fő támogatója

A szakirodalom szerint a héj nélküli tökmag egy nagyszerű cinkforrás.

Miért fontos ez a számunkra?

Azért, mert a cink az immunrendszer egyik legfőbb támogatója. A cinknek ugyanis fontos szerepe van:

  • az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásában
  • a sebek gyógyulásának támogatásában
  • a pajzsmirigy és az anyagcsere megfelelő működésének biztosításában
  • a szem és a bőr egészségének megőrzésében

Ma már jól tudjuk, hogy a cinkhiánynak is jelentős szerepe van a gyakoribb megfázásos, influenza szerű megbetegedések kialakulásában. Tehát a megfelelő cinkbevitellel ezek a betegségek a legtöbb esetben megelőzhetők.

Tökmag, tökmagolaj és a cink

Ha tehát szeretnénk több cinket magunkhoz venni, akkor kiváló választás lehet a héj nélküli tökmag és a belőle készült hidegen sajtolt tökmagolaj rendszeres fogyasztása.

De egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tökmagot és tökmagolajat választunk!

A cink ugyanis hőérzékeny, ami azt jelenti, hogy nem bírja a magas hőmérsékletet.

Éppen ezért ne válassz pirított vagy pörkölt tökmagot, illetve melegen sajtolt tökmagolajat, ha szeretnénk élvezni élettani hatásukat.

A tökmag esetében úgy gondolom, hogy egyértelmű a folyamat, ha melegíted, pirítod a tökmagot, úgy sérülnek az értékes összetevők.

De mi a helyzet a tökmagolajjal? Mi az a melegen sajtolt tökmagolaj?

A tökmagolaj készítési módjai közül megkülönböztetünk melegen és hidegen sajtolást.

A melegen sajtolás lényege, hogy a megszárított és megtisztított tökmagot a gyártó ledarálja, majd vízzel és sóval elegyíti. Az így kapott masszát magas hőmérsékleten lepirítja, majd pedig a lepirított, vagyis hőkezelt masszából kisajtolja az olajat. Az így kapott tökmagolaj is nagyon finom, de élettani hatás szempontjából kevésbé értékes, mint a hidegen sajtolt.

Ha már megnéztük, hogy hogyan készül a melegen sajtolt tökmagolaj, akkor nézzük meg azt is, hogy miért mondom, hogy a hidegen sajtolt változat értékesebb lehet.

A hidegen sajtolt tökmagolaj készítését első kézből ismerem, hiszem mi magunk is így készítjük a saját gazdaságunkban megtermelt tökmagból készülő Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat.

A hidegen sajtolást saját sajtoló üzemünkben végezzük, mégpedig úgy, hogy a megszárított és megtisztított magokat beletesszük a sajtoló gépbe és kisajtoljuk belőlük az olajat.

Ahogy ön is láthatja, a hidegen sajtolás egy nagyon egyszerű folyamat. Csak betesszük a gépbe a magot és kisajtoljuk az olajat. Nincs hozzáadott anyag (sem só, sem víz) és nincs magas hőmérséklet sem. Csak a 100%-ban tiszta, természetes hidegen sajtolt tökmagolaj.

Hisszük, hogy így tudjuk a legnagyobb mértékben megőrizni a tökmag értékes összetevőit!

Kattintson az alábbi képre és nézzen körül webáruházunkban és ismerkedjen meg hidegen sajtolt tökmagolajunkkal és egyéb Betyáros tökmagtermékünkkel!

betyáros tökmagtermékek, hidegen sajtolt tökmagolaj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük