Egészséges karácsonyi menü – hidegen sajtolt tökmagolajjal

A napokban sokan keresgélnek az interneten a karácsonyi menükkel kapcsolatban. Ha idén ön is valami egészséges fogást szeretne tálalni a szeretteinek, akkor jó helyen van. Olyan karácsonyi menüsort állítottam össze, amely nem csak ízletes, hanem még egészséges is. Nézzük!

Talán nem lepődik meg, de az általam ajánlott menüsornak sok köze lesz a tökhöz, a tökmaghoz és a hidegen sajtolt tökmagolajhoz. Ha idén egy kicsit eltérne a hagyományos ételektől, akkor ezeket mindenképpen kóstolja meg. Garantálom, hogy nem fog csalódni.

Kezdjük egyből a levessel. A recept, amit hoztam önnek egy tradicionális stájer tökleves, ami kellemesen átmelegít ebben a hideg időben.

Stájer tökleves

Hozzávalók:

  • 60 dkg sütőtök
  • 4 dkg vaj
  • 6 dkg felkockázott vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 teáskanál currypor
  • 1 dl fehérbor
  • 6 dl csirkeleves-alaplé
  • 2 dl habtejszín
  • só, bors, őrölt szerecsendió
  • 4 dl tejföl
  • 7 dkg meghámozott sárgarépa
  • 7 dkg meghámozott zellergumó
  • fél szál póréhagyma
  • 4 dl Kistermelői napraforgóolaj
  • 2 evőkanál Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj

A tökbelet vágja kockákra. A vajat olvassza meg egy fazékban, majd pirítsa világosra rajta a vöröshagymát és a szétnyomkodott vagy apróra kockázott fokhagymát. Adja hozzá a sütőtököt, hintse meg a curryporral és locsolja meg fehérborral. Öntse fel az alaplével és a 2 dl tejszínnel, majd egyet forraljon rajta. Közben ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval ízesítse. Amint a sütőtök megpuhult, az egészet pürésítse egy turmixgépben. Ezután szűrőn át passzírozza a fazékba, és még egyszer forralja fel. Végül dúsítsa tejföllel.

A sárgarépát és a zellert szeletelje vékonyra. A hosszában félbevágott póréhagymát ossza kb. 5 cm-es darabokra, majd vágja őket szálasra. Süsse ki az előkészített zöldségeket a felhevített olajban, majd konyhai papírtörlőn csepegtesse le a felesleges olajat, végül sózza meg. Használja a sütéshez a hidegen sajtolt Kistermelői napraforgóolajunkat!

A krémlevest tálalás előtt locsolja meg egy kevés Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajjal, és kínálja hozzá a sült zöldségeket.

Most pedig jöjjön a főétel, ami egy könnyed fogás lesz!

Roston sült kacsasaláta

Hozzávalók:

  • 3 kacsamell (egyenként 220-240 g)
  • 2 evőkanál méz
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 narancs leve és héja

Kezdjük a kacsamell pácolásával. Keverje össze a mézet, a fahéjat, a narancslevet és a héjat, majd ebben pácolja egy éjszakán át a kacsamelleket.

Melegítse elő a sütőt 180 °C-ra, majd 12-15 perc alatt süsse rózaszínűre a kacsamelleket. Hagyja teljesen kihűlni, majd szeletelje fel mindegyik mellett 9 egyforma szeletre.

Saláta hozzávalói:

A zöldbabot forrásban lévő sós vízben főzze puhára. Ha nem szeretné főzni, akkor párolhatja is. Ha kész, akkor csepegtesse le és locsolja meg egy kevés olívaolajjal. Hagyja kihűlni.

Helyezze el a tálra a vegyes zöldsalátát, tegyen rá egy réteg zöldbabot, majd a tetejére tegye rá a kacsamelleket. Végül locsolja meg Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajjal.

Végül pedig jöjjön a desszert!

Tökmagtorta

Ez a desszert egy olyan torta, amely hasonlít a piskótához, ám ízében messze felülmúlja azt. Válasszon hozzá egy kör alakú sütőformát és kezdhetjük is a készítését!

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 100 ml víz
  • 100 ml Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj
  • 100 g kristálycukor
  • 150 g porcukor
  • 250 g liszt
  • 8 g vaníliás cukor
  • 4 g sütőpor
  • tökmag ízlés szerint
  • vaj vagy margarin a sütőforma kikenéséhez

Keverje a tojássárgáját, a vizet, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tökmagolajat habosra. A tojásfehérjéből és a kristálycukorból pedig verjen kemény habot. A tojássárgás keverékhez apránként adja hozzá a sütőporral összekevert lisztet, közben folyamatosan kevergesse. Végül óvatosan forgassa bele a kemény habot is.

Kenje ki a sütőformát, majd tegye bele a tökmagot. A mennyiség önre van bízva, annyit hintsen bele, amennyit szeretne. Lehet egészben is, de nyugodtan meg is törheti a tökmagot. Válasszon hozzá pirított tökmagunkból!

Melegítse elő a sütőt 160 °C fokra, majd körülbelül 1 óráig süsse a tortát. Az idő természetesen a sütő erősségétől függ, végezzen tűpróbát, hogy lássa, hogy megsült-e a rendesen.

Végül szórja meg porcukorral vagy készítsen hozzá cukormázat.

A Betyáros tökmagtermékeket megtalálja webáruházunkban ide kattintva!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük