Tökmagolaj tárolása

Sokan kérdezik tőlem, hogy hogyan kell tárolni a tökmagolajat, hogy sokáig megőrizze a minőségét és friss maradjon. Mai blogbejegyzésemben ehhez hozok önnek néhány hasznos tanácsot. Nézzük!

Ahhoz, hogy a tökmagolaj friss és ízletes maradjon fontos odafigyelni a megfelelő tárolási módszerekre. Egyáltalán nem mindegy, hol és miben tárolja. De ne aggódjon, mire a cikk végére ér, már pontosan tudni fogja, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy a tökmagolaj, amit megvásárolt, hosszú ideig zamatos és ízletes maradjon.

A hidegen sajtolt tökmagolaj tárolásának alapelvei

A következőkben megnézünk néhány olyan alapelvet, amelyet fontos betartani a hidegen sajtolt tökmagolaj esetében. Sokszor kérdezik tőlem azt is, hogy miért írom ki mindenhol, hogy hidegen sajtolt tökmagolaj, miért nem csak azt használom, hogy tökmagolaj.

Ennek az az oka, hogy ma már rengeteg féle tökmagolaj kapható, azonban ezek az olajok különböző módon és technikával készülnek. Mi a Zahorecz gazdaságban kizárólag hidegen sajtolt változatot készítünk, mert hisszük, hogy így őrizhetők meg a legjobban a tökmag értékes összetevői.

Ezen kívül vannak még melegen sajtolt vagy hagyományos eljárással készült tökmagolajok, amelyek készítése során magas hőmérsékleten lepirítják a magokat és úgy sajtolják ki belőlük az olajat. Mi nem használunk magas hőmérsékletet, mert szeretnénk, hogy a tökmagban található vitaminok és ásványi anyagok ne sérüljenek meg.

Most, hogy átbeszéltük, hogy miért fontos a hidegen sajtolt kifejezés, térjünk vissza a tárolás alapelveire!

1. Hűtés

A hidegen sajtolt tökmagolaj érzékeny az oxigénre, a hőre és a fényre. A legjobb módja annak, hogy megvédjük az olajat ezektől a tényezőktől, az a hűtés. A hűtőszekrény ideális hely a hidegen sajtolt tökmagolaj tárolásához, mivel alacsony hőmérsékleten lassabban oxidálódik és romlik meg.

Ha a hűtő hőmérséklete a szokásosnál alacsonyabb, akkor a hidegen sajtolt tökmagolajnál előfordulhat, hogy az olaj besűrűsödik. Ettől nem kell megijedni, ez természetes folyamat. Szobahőmérsékletre helyezve az olaj újra visszanyeri eredeti állagát. Ez a folyamat nem befolyásolja a minőségét és az ízét sem.

Ha nem szeretné hűtőszekrényben tárolni, akkor javaslom, hogy egy hűvösebb kamrába vagy szekrénybe helyezze. Kérem arra figyeljen, hogy ne közvetlenül a tűzhely mellett tárolja, mert a folyamatos hő hatására előbb megromolhat.

2. Sötét palack

Az olajat sötét palackban érdemes tárolni, ezért is küldjük mi is ilyen csomagolásban. A sötét színű palack ugyanis megvédi az olajat a káros UV-sugárzástól, ami hozzájárulhat az olaj romlásához. Ügyeljen rá, hogy a palackot jól zárja vissza, hogy ne érje levegő az olajat.

Bár a legjobb megoldás az üvegpalack lenne, de sajnos a szállítás során tapasztalt kellemetlenségek miatt nem merjük ilyen palackban küldeni. Ehelyett olyan palackot választottunk, amely az élelmiszerbiztonsági szempontoknak tökéletesen megfelel, így emiatt nem kell aggódnia.

3. Gondos kezelés

Az olajat mindig zárja vissza szorosan és figyeljen rá, hogy ne igyon bele a palackba. Minél kevesebb levegő kerül az üvegbe, annál tovább megőrzi az olaj frissességét.

Javaslom, hogy soha nem közvetlenül a palackból igyon olajat, mert így elkerülhető az esetleges kórokozók palackba kerülése. Ha az olaj fogyóban van, akkor nyugodtan töltse át egy kisebb palackba, hogy minél kevesebb levegővel érintkezzen, így is megőrizhető a frissessége.

Mennyi ideig tárolható a hidegen sajtolt tökmagolaj?

A hidegen sajtolt tökmagolaj hosszú eltarthatóságú termék, de a megfelelő tárolás mellett is érdemes figyelemmel kísérni a lejárati időt, amelyet a palackon talál. Általában több hónaptól akár egy évig is eltarthat a jó minőségű hidegen sajtolt tökmagolaj.

Mi a Zahorecz gazdaságban nem sajtolunk egyszerre nagyobb mennyiségeket, ezért mindig friss olajat tudunk küldeni vásárlóinknak.

Webáruházunkból könnyen, kényelmesen és biztonságosan rendelhet friss olajat. Ennek az az előnye a boltokban vásárolt tökmagolajokhoz képest, hogy nálunk nem kell azon aggódnia, hogy vajon hány hónapja áll a polcon az olaj, süti-e a nap a kirakatban, illetve megfelelő körülmények között tárolták-e. Ha biztosra szeretne menni és valóban friss olajat szeretne, akkor vásároljon közvetlenül tőlünk a termelőtől.

Hogyan ellenőrizze az olaj minőségét?

Az olaj minőségét egyszerűen ellenőrizheti az íze és szaga alapján. Az olajnak frissnek és tökmagra hasonló illatúnak kell lennie. Ha az olaj kellemetlen szagú vagy romlott ízű, akkor már nem jó. Nem kell aggódnia, mert a romlott, avas olajat azonnal meg fogja érezni, annyira jellegzetes a szaga és az íze.

Remélem hasznosnak találta ezt a bejegyzést a tökmagolaj tárolásával kapcsolatban. Ne feledje, hogy a megfelelő tárolással hosszú ideig megőrizheti az olaj frissességét és ízét.

Ha további kérdése lenne a tökmagolajjal kapcsolatban, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Webáruházunkat a képre kattintva találja, ahol további információkat is olvashat a termékeinkről!

betyáros tökmagtermékek, hidegen sajtolt tökmagolaj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük