Tökmagolaj: ősi kincs a modern korban

Az egészséges életmód és az étrendünk fontossága ma, a modern világban, felértékelődik. Az egészséges táplálkozás és a természetes gyógymódok újra a középpontba kerülnek, és ebben a kontextusban számos őszi csemege és fantasztikus alapanyag kapja vissza a méltó helyét. Az egyik ilyen kincs a tökmagolaj.

Történeti háttér

A tökmagolaj története régmúltra nyúlik vissza. Különböző kultúrákban, beleértve az ősi egyiptomiakat és görögöket, az olajat mind az ételek elkészítéséhez, mind az orvosláshoz használták. Az egyiptomiak például bőrápolásra és gyógyító kenőcsök készítésére használták az olajat, míg a görögök az ételek ízesítésére és orvosi célokra is alkalmazták.

Az európai középkorban a tökmagolajat az éhínség idején gyakran alkalmazták az élelmiszerpótlásra. Az emberek ugyanis felfedezték, hogy a tökmagolaj gazdag fehérjében és zsírokban, és jelentős táplálékforrás lehetett azokban az időkben, amikor nem volt könnyű minőségi élelmiszerhez jutni.

Tökmagolaj a népi gyógyászatban

Az elmúlt évszázadokban számos kultúra alkalmazta a tökmagolajat gyógyászati célokra. Nagyon sok népi gyógymód és módszer került feljegyzésre, amelyeket a mai kor embere is jószívvel alkalmaz.

A népi gyógyászat javasolja a tökmagolaj használatát például:

  1. Emésztési zavarok kezelésére és megelőzésére: régen gyakran használták az emésztési problémák, például székrekedés vagy puffadás kezelésére. Felfigyeltek rá, hogy a magas rosttartalom miatt a bélrendszer egészségének megőrzésében is szerepe lehet.
  2. Húgyutak egészségének megőrzésére: elsősorban a vizeletürítési nehézségek enyhítésére használták, de később feljegyezték, hogy a különböző húgyúti problémák, például fertőzések vagy húgykő kialakulásának megelőzésében is lehet szerepe
  3. Prosztataproblémák megelőzésére: bár ennek magyarázatát csak később találták meg, de arra utalóan vannak már feljegyzések, hogy a férfiak esetében a jóindulatú megnagyobbodás okozta panaszok (például az előbb említett vizeletürítési nehézségek) enyhítésében is szerepe lehet.
  4. Bőrápolás: már az egyiptomiak is felismerték az olajok bőrre gyakorolt pozitív hatását. Használták bőrápolásra, illetve gyógyító krémek készítésre.

Tökmagolaj mai korunkban

A mai korban a tökmagolaj újra nagy népszerűségnek örvend. Köszönhetően annak, hogy egyre több kutatás támasztja alá a vitaminok és ásványi anyagok egészségmegőrzésben betöltött szerepét. Nem beszélve arról, hogy ma már azt is tudjuk, hogy a telítetlen zsírsavak milyen értékesek a szív- és érrendszerünk számára.

Bár a tökmagolajjal nem végeznek vizsgálatokat, azt lehet tudni, hogy rendkívül gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és telítetlen zsírsavakban, ezért mindenképpen érdemes helyet kapnia a mindennapi életünkben. Ehhez szeretnék néhány ötletet most megosztani önnel!

Tökmagolaj, mint salátaöntet

Már pontosan tudjuk, hogy a készen kapható ételek mennyi káros adalékanyagot tartalmazhatnak. Nyugodtan cserélje le a bolti önteteket hidegen sajtolt tökmagolajra. Azért a hidegen sajtolt változatot javaslom, mert ez az olaj az, amely a sajtolás során nem érintkezik magas hőmérséklettel, így a tökmag értékes vitaminjai és ásványi anyagai nem sérülnek.

Tökmagolaj, mint bőrápoló

A testápoló kozmetikumok esetében ugyanaz a probléma, mint a félkész ételek kapcsán. Szerencsére ma már egyre több kutatás készül arra vonatkozóan, hogy felhívja a figyelmünket a káros adalékanyagok veszélyeire. Ha ön is szeretné bőrét természetes összetevőkkel ápolni, akkor jó szívvel ajánlom a hidegen sajtolt tökmagolajat. Ebben nincs adalékanyag, nincs káros összetevő, csak a tiszta természetesség.

Gyermekek esetében is nagyon jól alkalmazható, akár egészen piciknél is. Így könnyedén elkerülhető, hogy már csecsemőkorban méreganyagokkal telítődjön a szervezetük. Az alkalmazás közben legyünk óvatosak, fogjuk biztos kézzel a babákat, mert az olajtól könnyebben csúszhat a bőrük.

Tökmagolaj, mint étrend-kiegészítő

Bár nem hivatalos étrend-kiegészítő, de a tökmagolaj is fogyasztható úgy, mint bármelyik vitamin. Sokan vannak, akik a kúraszerű fogyasztásban hisznek. Ők úgy alkalmazzák a tökmagolajat, hogy reggel, éhgyomorra megisznak egy evőkanálnyi mennyiséget, és ezt ismétlik 3 hónapon keresztül. Így juttatják szervezetüket értékes telítetlen zsírsavakhoz és egyéb vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz.

Ahogy látja néha érdemes visszatekinteni a múltba és megvizsgálni, hogy mit és hogyan használtak elődeink. Nagyon sok értékes tudást és tapasztalatot halmoztak fel, amelyekkel nekünk már nincs más dolgunk, csak alkalmazni őket.

Ha ön is szeretné megkóstolni vagy kipróbálni a tökmagolajat, akkor ajánlom figyelmébe saját sajtoló üzemünkben készített hidegen sajtolt tökmagolajunkat a Betyáros tökmagolajat. Az alapanyagát adó tökmagot is saját gazdaságunkban termesztjük, így a vetéstől egészen az asztalra kerülésig nyomon tudjuk követni a folyamatot. Mi így garantáljuk a kiváló minőséget!

Kattintson a képre és nézzen körül webáruházunkban!

betyáros tökmagtermékek, hidegen sajtolt tökmagolaj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük