Hidegen vagy nem hidegen sajtolt tökmagolaj – Melyiket válasszuk?

Tökmagolaj vásárlás során az első, ami szembetűnik, hogy milyen sokféle tökmagolaj közül választhat. Amint rákeres az interneten, betér egy bioboltba, máris láthatja, hogy mind az árfekvésben, mind pedig az elnevezésekben óriási különbségek vannak. A mai blogbejegyzésben segítek önnek, hogy eligazodjon a sok kifejezés között, illetve azt is elárulom, hogy szerintem melyiket érdemes választania!

Tökmagolaj – elnevezések közötti különbségek

Ha elhatározza, hogy tökmagolajat szeretne vásárolni és rákeres például az interneten, akkor az első, amivel találkozik, hogy nagyon sokféle elnevezés van. Találhat hidegen sajtolt tökmagolajat, melegen sajtolt tökmagolajat, aztán ott vannak a hagyományos eljárással készült, illetve az őrségi tökmagolajak.

Mégis mi ez a sok elnevezés?

Tudnia kell, hogy ezek a jelzők a tökmagolaj készítésének módját jelzik. Pontosabban azt az eljárást, amit az adott gyártó alkalmaz az olaj elkészítése során. Nézzük meg egy kicsit közelebbről ezeket az elnevezéseket!

Hidegen sajtolt tökmagolaj

A hidegen sajtolt tökmagolaj hidegsajtolással készül. Ez azt jelenti, hogy a megtisztított és megszárított magokat egy csigás présbe teszik, majd kisajtolják belőlük az olajat. Ennyi. Nincs több lépés, nincs semmilyen hozzáadott adalékanyag.

Nagyon fontos, hogy a hidegen sajtolás során nem éri magas hőmérséklet a magokat. Maximum 40°C lehet az a hő, ami a sajtolás során keletkezik. Ez azért fontos, mert így őrizhető meg a legtöbb vitamin és ásványi anyag a sajtolás során, és így lesz az egyik legértékesebb növényi olaj a hidegen sajtolt tökmagolaj.

Melegen sajtolt, hagyományos eljárással készült tökmagolaj

Ez egy nagyobb kategória, ide sorolhatjuk talán a hidegen sajtolt olajok kívül az összes többi olajat. Ezeknek a típusoknak a közös jellemzője, hogy szinte kivétel nélkül mindegyik esetében magas hőmérsékletnek vetik alá a magokat. Vagyis lepirítják őket a sajtolás előtt.

A hagyományos sajtolást úgy kell elképzelni, hogy a megtiszított és megszárított magokat ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, majd az így kapott masszát magas hőmérsékleten lepirítják. Miután kész, azután sajtolják ki az olajat ebből a masszából. Ezt az eljárást olajütésnek is nevezik. Ez a hagyományos készítési mód régmúltra nyúlik vissza, elsősorban az Őrségben, illetve Ausztria nyugati határvidékén terjedt el.
Innen is ered a hagyományos, vagy esetleg az őrségi tökmagolaj elnevezés.

Ahogy látja, ennél a sajtolási technológiánál a magokat erős hőhatás éri, aminek következtében sérülhetnek magokban található vitaminok és ásványi anyagok. Természetesen ez a típusú olaj sem káros az egészségre, csupán a jótékony hatás szempontjából a hidegen sajtolt változat értékesebb lehet, mert ott nincs magas hőmérséklet, ami károsíthatja az összetevőket.

Tökmagolaj – árbeli különbségek

A következő dolog, ami egyből szembetűnik, amikor elkezd tökmagolajat keresni az, hogy az árak széles skálán mozognak.

Ennek az oka szintén a készítés módjában keresendő. Ugyanis ahogy az előzőekben olvashatta, a hidegen sajtolás során nem éri magas hőmérséklet a magokat. Ennek következtében egy adott mennyiségű magból jóval kevesebb olaj sajtolható ki, mint a melegen sajtolás során. Ez az oka annak, hogy a valódi hidegen sajtolt olaj drágább lehet, hiszen ott a gyártó adott mennyiségű magból kevesebb olajhoz jut.

Ne felejtse el a korábban említett hatását a magas hőmérséklet alkalmazásának. Igaz, hogy a hidegen sajtolt változat drágább, azonban beltartalmi szempontból sokkal értékesebb is lehet. Vagyis, ha a jótékony hatásai miatt szeretné fogyasztani, akkor érdemesebb a hidegen sajtolt változatot választani, mert abban sokkal több az értékes összetevő, hiszen nem érte magas hőmérséklet. Elegendő belőle kevesebbet fogyasztani.

Melyik tökmagolajat válassza?

Nézzük még egyszer összefoglalva a különbségeket!

Hidegen sajtolt tökmagolaj:

  • értékes vitaminok és tápanyagok gazdag forrása
  • alacsony hőmérsékleten való sajtolás megőrzi az értékes összetevők jelentős részét
  • íze és illata természetes, tökmagra emlékeztető
  • adott mennyiségből kevesebb sajtolható, emiatt drágább lehet

Melegen sajtolt tökmagolaj:

  • magas hőmérsékleten lepirítják a magokat, így sérülhetnek az értékes vitaminok és ásványi anyagok
  • só és víz hozzáadásával készül, így elveszik a természetes íze és illata
  • a pirításnak köszönhetően sötét színe és pirított magra jellemző íze lesz
  • a hőkezelésnek köszönhetően több olaj sajtolható egy adott mennyiségű magból, ezért olcsóbb lehet

Most már bízom benne, hogy ön is látja a különböző olajtípusok közötti különbséget. Ha megoszthatom önnel a saját tapasztalataimat, akkor én mindenképpen a hidegen sajtolt változatot javaslom önnek. Nem csak azért, mert mi is ilyet készítünk, és ennek készítésébe saját sajtoló műhelyünkben is belelátok, hanem a vásárlóink visszajelzései alapján is.

A döntés az öné!

Ha szeretné megkóstolni saját termőföldjeinket termett tökmagból, saját sajtoló üzemünkben készült hidegen sajtolt tökmagolajunkat, akkor kattintson az alábbi képre és rendelje meg webáruházunkból!

betyáros tökmagtermékek, hidegen sajtolt tökmagolaj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük