Gyulladás a szervezetben? Íme 6 dolog, ami kiválthatja!

Ma már nem titok, hogy a legtöbb betegség kiindulási alapja valamilyen gyulladás a szervezetben. Ahogy fejlődik az orvostudomány, úgy derül fény egyre több ok-okozati összefüggésre. Nézzük, hogy mit kell tudnunk a gyulladásokat kiváltó okokról és hogyan tudjuk őket megelőzni!

Az elmúlt években megváltozott az életmódunk. A szüleink, a nagyszüleink teljesen más életmódot folytattak. Az ő idejükben még a mindennapi élet része volt az aktív fizikai munka, míg a mi életünkben már alig kap helyet a mozgás.

Egy másik fontos dolog, ami megváltozott, az az étkezési szokásaink, illetve azoknak az ételeknek az elkészítési módja, amiket elfogyasztunk. Nem ritkán hallom, hogy a régi öregek bezzeg mennyi szalonnát, sonkát és fehérkenyeret megettek, mégsem lett semmi bajuk. Ma viszont szinte egyáltalán nem ajánlják ezeket az ételeket.

Az, hogy az étkezési ajánlások ennyire megváltoztak két okra is visszavezethető.

Az egyik ok, hogy a mai ember fizikai aktivitása jelentősen lecsökkent. A sok ülőmunka miatt egyeseknél szinte a nullára. Így az elégetett kalóriák száma is jóval kevesebb.

A másik ok pedig az, hogy teljesen megváltoztak a ma fogyasztott élelmiszerek összetevői. Valóban, régebben rendszeresen fogyasztottak feldolgozott élelmiszereket, de ne felejtsük el, hogy ezeket saját maguknak dolgozták fel. Sőt, sok esetben saját maguk is nevelték azokat az állatokat, amelyeknek a húsát feldolgozták. Ugyanígy jártak el a kenyér esetében is. Otthon készült, és olyan alapanyagokat használtak fel, amelyeknek az előállításában részt vettek.

Ezzel szemben mi történik ma?

Elég megnézni a kenyér címkéjét. Olyan összetevők vannak benne, amilyeneket a nagyszüleink még talán nem is ismertek, és ennek köszönhetően nem is fogyasztottak. Ugyanez igaz a sonkára vagy a kolbászra. De említhetnénk akár a húst is, amely mire a boltok polcaira kerül már tartalmaz olyan anyagokat, amelyekre a szervezetünknek nincs szüksége.

Mit okoznak ezek a változások?

A fizikai aktivitás csökkenése és a megnövekedett mennyiségű adalékanyagok fogyasztása azt eredményezi, hogy a szervezetünkben rengeteg méreganyag halmozódik fel. Ez pedig gyulladások kialakulásához vezethet.

És itt össze is ér a két dolog – amire a bejegyzés elején utaltam, vagyis a kialakuló és folyamatosan jelen levő gyulladások számos betegség kockázatát megnövelik.

Mit tehet a gyulladások elkerüléséért?

Az első dolog, hogy illessze be a mindennapjaiba a mozgást. Ha eddig nem mozgott semmit, akkor kezdjen napi egy sétával. Majd fokozatosan emelje az intenzitást, ahogy egyre erősebbnek érzi magát.

A másik dolog pedig az, hogy vizsgálja át az étkezéseit! Nézze meg, hogy naponta milyen ételeket fogyaszt! Mennyi az egy nap alatt elfogyasztott:

 • fehér cukor
 • tejtermék
 • transzzsírsav
 • hús, alkohol
 • kész- vagy félkész étel (bolti szószok, porok, félig megsütött mirelit ételek)
 • gyorséttermi étel
 • konzerv vagy egyéb feldolgozott étel (pl. szalámi, virsli)

Ha úgy érzi, hogy ezekből az ételekből viszonylag sokat fogyaszt, akkor előfordulhat, hogy ez okozza a szervezetben a gyulladásos folyamatokat.

Mi segít csökkenteni a gyulladásokat?

Hoztam néhány természetes módszert, amellyel csökkentheti a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokat. Ilyen például:

 • a fokhagyma, az articsóka
 • hidegen sajtolt tökmagolaj (jó minőségűt itt talál)
 • fűszerek, mint például a kurkuma, római kömény, kardamon, gyömbér
 • gyógynövények, mint például az édeskömény, a kamilla, a kakukkfű, az ánizs
 • zöld színű zöldségek, mint például a brokkoli, a salátafélék

Bár nem étel, de mégis fontos kiemelni, hogy a megfelelő folyadékfogyasztás szintén gyulladáscsökkentő lehet. Szakemberek szerint napi 2-2,5 liter folyadékot, lehetőleg vizet, minden nap el kellene fogyasztanunk.

Ez csupán néhány hasznos dolog, amit megtehet azért, hogy csökkentse a szervezetében kialakuló gyulladásos folyamatokat. Fontos, hogy nem elég hetente egyszer odafigyelni arra, hogy milyen ételt fogyaszt. A következetesség legalább olyan fontos, mint a megfelelő alapanyag.

Ezért ajánlom például a hidegen sajtolt tökmagolaj kúraszerű fogyasztását is. A kúraszerű fogyasztás azt jelenti, hogy minden nap, reggel éhgyomorra egy evőkanálnyi mennyiséget kell elfogyasztani. Egy kúra hossza minimum 3 hónap legyen.

Szeretne valóban tiszta, adalékanyagoktól mentes tökmagolajat fogyasztani?

Akkor válassza a Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajat, amelyet saját gazdaságunkban megtermelt alapanyagból és saját sajtoló üzemünkben készítünk. Így tudjuk garantálni, hogy amit tőlünk vásárol az 100%-ban tiszta, adalékanyagmentes hidegen sajtolt tökmagolaj.

Nézzen körül webáruházunkban!

betyáros tökmagtermékek, hidegen sajtolt tökmagolaj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük