Gyakran ismételt kérdések a tökmagolajról!

Az elmúlt években, mióta elkezdtünk hidegen sajtolt tökmagolajat készíteni, nagyon sok kérdés érkezett hozzánk. Ma összegyűjtöttem a leggyakrabban elhangzottakat, hogy önnek is segítsek a tájékozódásban. Nézzük, hogy mit is kell tudnunk a hidegen sajtolt tökmagolajról!

1. Mi az a hidegen sajtolt tökmagolaj és miért kell hangsúlyozni ennyire hogy hidegen sajtolt?

Azt kell, hogy mondjam, hogy ez a leggyakoribb kérdés. Én minden felületen, ahol kommunikálok, kiemelten hangsúlyozom, hogy az az olaj, amit mi készítünk hidegen sajtolt. Gyakran megkérdezik,  hogy miért írom/mondom ilyen hosszan, hiszen ugyanolyan tökmagolaj, mint a többi.

Nem, egyáltalán nem ugyanolyan. Pont ezért hangsúlyozom, és ezért dolgozom azon, hogy ön is megismerje a különbséget.

A hidegen sajtolás lényege ugyanis, hogy a sajtolás során a megtisztított és megszárított magok közvetlenül a csigás présbe kerülnek és kisajtoljuk belőlük az olajat. Ezt jelenti a hidegen sajtolás. Vagyis nem használunk magas hőmérsékletet, nem pirítjuk meg sajtolás előtt a magokat, nem adunk hozzájuk semmilyen adalékanyagot vagy ízesítést. Csupán kisajtoljuk az értékes olajat.

A hidegen sajtolt olaj azért a legértékesebb növényi olajok egyike, mert ennek az eljárásnak köszönhetően  tudjuk a legtöbb értékes összetevőt megőrizni. Ezért van, hogy a mi olajunk természetes, tökmagra emlékeztető ízzel rendelkezik, nem pedig diós, pirított vagy pörkölt mellékízzel. Az utóbbi ugyanis egyértelműen azt jelzi, hogy a magokat pirítják, vagyis magas hőmérsékletnek vetik alá. Mi ezt nem szeretnénk, mert hisszük, hogy a magas hőmérséklet károsítja a tökmag értékes összetevőit.

Ezért hangsúlyozom mindenhol, hogy a Betyáros tökmagolajunk hidegen sajtolt tökmagolaj, amelyet saját termőföldjeinket termelt alapanyagból, saját sajtoló üzemünkben készítünk. Így személyesen tudjuk felügyelni az egész folyamatot, azaz a mi személyünk a garancia a kiváló minőségre.

2. Melyek a tökmagolaj fogyasztásának előnyei?

A hidegen sajtolt tökmagolaj tele van értékes telítetlen zsírsavakkal, amelyek fogyasztása pozitív hatással lehet a szervezetünk működésére. A telítetlen zsírsavak ugyanis rendkívül fontosak a szív- és érrendszer megfelelő működéséhez. Pozitív élettani hatásairól ide kattintva olvashat bővebben!

A népi gyógyászat szerint a tökmagolaj vitaminokban is gazdag. Úgy tartják, hogy A-, E- és K-vitamin van benne, valamint számos ásványi anyag, mint például cink, magnézium és vas. Ezért a népi gyógyászat kedvelői úgy tartják, hogy rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az immunrendszer megfelelő működéséhez, a bőr egészségének megőrzéséhez és az általános jó közérzethez.

3. A tökmagolaj főzéshez is használható?

Mivel a hidegen sajtolt tökmagolaj készítése során nem alkalmazunk hőkezelést azért, hogy megőrizzük az értékes összetevők jó részét, ezért mi nem ajánljuk, hogy a tökmagolajat sütésre-főzésre használja otthon. De ettől függetlenül nem kell lemondani a konyhai felhasználásról, hiszen kiválóan ízesíthet vele már kész ételeket, például krémleveseket. Ugyancsak különlegessé tudja varázsolni a kész sülteket, ha közvetlenül fogyasztás előtt meglocsolja hidegen sajtolt tökmagolajjal. Ezen kívül készíthet szendvicskrémeket, szószokat, mártogatósokat vagy turmixokat a felhasználásával.

A tökmagolajat fogyaszthatja még kúraszerűen is. Erről bővebben ide kattintva olvashat!

4. Használható a tökmagolaj bőrápolásra?

Abszolút! Ahogy korábban is említettem a népi gyógyászat szerint sok E-vitamin van benne, amit bőrvédő vitaminként is ismerhetünk. Könnyű textúrája miatt minden bőrtípushoz alkalmas, beleértve a zsíros, pattanásos bőrt is. Nem kell félni az alkalmazástól. Használható hidratálóként, hozzáadható házi arcpakolásokhoz, vagy belekeverhető a bőrápoló termékekbe a bőr nyugtatásáért és hidratálásáért. Kiváló módja például a terhességi csíkok természetes kezelésének.

5. Hogyan kell tárolni a tökmagolajat?

A frissesség és a minőség megőrzése érdekében érdemes sötét, hűvös helyen tárolni. Védje a napfénytől és a hőforrásoktól, vagyis ne tárolja közvetlenül a tűzhely mellett. Ha hűtőbe teszi és a hűtőszekrény levegője az átlagosnál hidegebb, akkor előfordulhat, hogy a hidegen sajtolt tökmagolaj besűrűsödik, de ettől nem kell megijedni. Szobahőmérsékletre helyezve visszanyeri az eredeti állagát.

6. Hogyan lehet felismerni a jó minőségű hidegen sajtolt tökmagolajat?

A szín és az íz egyértelműen elárulja, hogy jó minőségű-e a tökmagolaj. Az eredeti hidegen sajtolt tökmagolaj nem pirított vagy pörkölt ízű/illatú, hanem a tökmagra emlékeztető illata és íze van. Nagy tömegben barnás színű, ám ha kiskanálba önti, akkor élénk zöld színt kell tapasztalnia. Ha az olaj higított, akkor áttetsző, a hagyományos étolajhoz hasonló színe van. Hígításkor ugyancsak elveszik a jellegzetes illata.

Érdemes megnézni a palackon a leírást is. A valódi hidegen sajtolt tökmagolajhoz nem adunk hozzá semmilyen adalékanyagot. Sem sót, sem tartósítószert, sem más hozzávalót.

Összefoglalva tehát, a hidegen sajtolt tökmagolaj egy sokoldalú és tápanyagban gazdag növényi olaj, amely számos előnyt kínál. Felhasználhatósága sokrétű, nyugodtan használja a konyhában és a testápolás során is.

Ha elfogad egy jó tanácsot még, akkor érdemes közvetlenül a termelőtől vásárolnia hidegen sajtolt tökmagolajat. A termelő ugyanis meg tudja mutatni, hogy hol és hogyan készíti, illetve adott esetben kóstolót is kínál önnek. Mi a Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajjal számos helyi rendezvényen és vásáron jelen vagyunk, ezek pontos helyszínéről Facebook oldalunkon keresztül tájékozódhat. Azokra is gondoltunk, akik távolabb laknak, nekik pedig honlapunkon keresztül szeretnénk megmutatni, hogy hogyan készül a valódi, 100%-ban tiszta és természetes Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük