Hidegen sajtolt napraforgóolaj – Így használd!

Ma már nagyon széles a kínálat a hidegen sajtolt növényi olajokból. Nagyon örülünk ennek, ugyanis így egyre több ember számára elérhetővé válik a hagyományos étolaj leváltása. Viszont egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan használjuk ezeket az olajokat! Ma nézzük meg, hogy mit kell tudnunk a hidegen sajtolt napraforgóolajról!

A hidegen sajtolás lényege, hogy a magokat megtisztítják, megszárítják, majd egy csigás prés segítségével kisajtolják belőlük az olajat. Mi is ezt a technológiát használjuk a saját sajtoló üzemünkben. Fontos, hogy a sajtolás során nem használunk magas hőmérsékletet, mert hisszük, hogy így tudjuk leginkább megőrizni az olajos magvak értékes vitamin- és ásványianyag tartalmát.

A hidegen sajtolt olajok, köztük a hidegen sajtolt napraforgóolaj is, nagyon jót tesznek a szívnek, mert gazdagok egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, amelyeket úgyis hívnak a szakemberek, hogy esszenciális zsírsavak. Az esszenciális zsírsav röviden azt jelenti, hogy a szervezetnek nélkülözhetetlen az egészséges működéshez, de önállóan nem tudja előállítani, ezért bevitelükről nekünk kell gondoskodni.

Miért előnyösebb a hidegen sajtolt napraforgóolaj, mint a hagyományos étolaj?

Elsősorban a készítés módja miatt. A hidegen sajtolt napraforgóolaj nem esik át olyan vegyi kezelésen, mint a hagyományos bolti étolajok legtöbbje. A hidegen sajtolás, ahogy az előbb is említettem, annyit jelent, hogy a magok egy csigás présbe kerülnek és kisajtoljuk belőlük az olajat. Ezzel szemben a boltokban kapható hagyományos étolajok egy hosszú procedúrán esnek át, ahol különböző vegyi anyagokat használnak azért, hogy az olaj hosszan eltartható, tiszta, sárga és szagtalan legyen.

Ezzel szemben a hidegen sajtolt napraforgóolaj teljesen természetes. Igaz, hogy nem áll el olyan sokáig, mint a bolti olaj, de cserében nem tartalmaz káros adalékanyagokat. Javaslom, hogy mindig friss olajat vásároljon, lehetőleg közvetlenül a termelőtől, és akkor biztos lehet benne, hogy nem fog hamar megavasodni a megvásárolt olaj.

Nálunk Kondoroson, a Zahorecz gazdaságban is megvásárolhatja a saját sajtolású hidegen sajtolt napraforgóolajunkat, de webáruházunkon keresztül is megrendelheti és mi házhoz szállítjuk önnek. Ide kattintson érte!

hidegen-sajtolt-napraforgoolaj

Milyen értékes összetevői vannak a hidegen sajtolt napraforgóolajnak?

Ahogy korábban is említettem, a hidegen sajtolt napraforgóolaj a telítetlen zsírsavak egyik legkiválóbb forrásai. Ezen felül rendkívül gazdagok E-vitaminban. Az E-vitamin az egyik legerősebb antioxidáns, amely segít megvédeni a szervezetet a szabadgyökök sejtkárosító hatásaitól. Emellett erősíti az immunrendszert, valamint segítséget nyújthat a vírusok és baktériumok ellen is.

Az E-vitamin segíti a sejteket a kulcsfontosságú anyagcsere-tevékenységek elvégzésében is. Egyes kutatások szerint a rendszeres E-vitamin-fogyasztás hozzájárulhat a vastagbélrák kockázatának csökkentéséhez, valamint tartalmaz karotinoidokat, amelyek védhetnek számos rosszindulatú daganat, beleértve a bőr, a méh és a tüdő daganatos megbetegedései ellen.

Hogyan használhatjuk a hidegen sajtolt napraforgóolajat?

A hidegen sajtolt napraforgóolaj ugyanúgy használható, mint a korábban megszokott, hagyományos bolti étolaj. Nyugodtan használhatjuk sütéshez, főzéshez, de nagyszerű öntet lehet salátákhoz, desszertekhez is.

Van azonban egy másik módja is a hidegen sajtolt napraforgóolaj fogyasztásának. Ez pedig az, hogy kúraszerűen, naponta fogyasztja. Ennek lényege, hogy minden reggel éhgyomorra elfogyaszt egy evőkanálnyi hidegen sajtolt napraforgóolajat, majd vár körülbelül 15-20 percet és csak ezután reggelizik. Ha rendszeresen fogyaszt fekete teát vagy fekete kávét, akkor ennek elfogyasztásával is várjon egy kis időt az olaj után.

A kúraszerű fogyasztással napi rendszerességgel pótolhatja a hiányzó telítetlen zsírsavakat és E-vitamint, így sokat tehet egészségének megőrzéséért.

Hidegen sajtolt napraforgóolajunkat keresse webáruházunkban, amelyet ide kattintva elérhet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük