5+1 tipp a vérnyomás természetes csökkentéséhez

A magas vérnyomás nagyon sok embert érint ma Magyarországon. Ha nem foglalkozunk vele, akkor súlyos következményekkel is járhat. De nem kell egyből megijedni, mert néhány életmódbeli változtatással ön is sokat tehet a megfelelő vérnyomás megőrzéséért.
Nézzük, hogy melyek ezek!

Ha a vérnyomással probléma van, akkor a leggyakrabban azt tanácsolják a szakemberek, hogy vizsgáljuk át a táplálkozásunkat. Érdemes ilyenkor végiggondolni, hogy milyen ételeket fogyasztunk rendszeres, milyen az életmódunk, hiszen egy orvosi ellenőrzés során ezeket biztosan meg fogják kérdezni tőlünk.

Ha úgy érzi, hogy nem igazán tudja felidézni, akkor néhány héten keresztül vezessen táplálkozási naplót, ami a későbbiekben is jól fog jönni, hiszen számos értékes információval szolgálhat az orvos számára.

Veresné dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék vezetője szerint a vérnyomásproblémák hátterében legtöbbször genetikai tényezők, stressz, túlsúly, mozgásszegény életmód, magas sóbevitel, dohányzás és alkoholfogyasztás állhat.

A szakember szerint súlyos vérnyomásprobléma esetén nem érdemes önállóan próbálkozni a vérnyomás helyreállításában, enyhébb esetekben azonban sokat jelenthet, ha megválogatjuk, hogy mi kerüljön a tányérunkra.

Természetes vérnyomáscsökkentők

  1. Citrusfélék

A citrusfélék, mint például a narancs, a grépfrút, a citrom és a mandarin pozitívan befolyásolhatják a vérnyomást. Tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és olyan növényi vegyületekkel, amelyek csökkenthetik a magas vérnyomást, így hozzájárulhatnak a szívbetegségek kialakulásának csökkenéséhez.

  1. Halak

A halakban lévő omega-3 zsírsavak jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre. Hatásukat úgy fejtik ki, hogy csökkenthetik a szervezetben lévő gyulladásokat, így pedig csökkenhet azoknak a vegyületeknek is a szintje, amelyek érszűkítő hatással rendelkeznek.

  1. Hüvelyesek

A hüvelyesek közül főleg a babnak és a lencsének lehet pozitív hatása a vérnyomásra. Nagy mennyiségben tartalmaznak káliumot, magnéziumot és rostban is gazdagok. Ezek mind-mind jótékonyak lehetnek vérnyomásprobléma esetén.

  1. Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök kiváló antioxidánsok. Rendszeres fogyasztásukkal sokat tehet a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséért. Ezek az antioxidáns tartalmú gyümölcsök olyan összetevőket is tartalmaznak, amelyek az erek pihentetésében is fontos szerepet játszanak, így is segítve a magas vérnyomás csökkentését.

  1. Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása is jótékony hatású lehet, hiszen ezek között is találunk olyat, ami rostokban és magnéziumban gazdag, így segíti az erek ellazítását, ami pedig hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentéséhez. Az egyik legjobb választás például az amaránt.

+1. Tökmagolaj

A szakemberek szerint a vérnyomás szabályozásához fontos, hogy olyan ételeket fogyasszunk, amelyek tartalmaznak magnéziumot, káliumot és arginint. Ezek ugyanis hozzájárulnak azoknak az aminosavaknak a termelődéséhez, amelyek részt vesznek az erek relaxációjában, így a vérnyomáscsökkentésben is fontos szerepük lehet. A zöld színű leveles zöldségek mellett a tökmagolaj is ebbe a csoportba tartozik, így rendszeres fogyasztása jótékony hatású lehet a szív- és érrendszerre.

Ahogy a fenti listából is látható, többféle olyan étel közül választhatunk, amelyek mind-mind pozitív hatással lehetnek a vérnyomásunkra. A tökmagolajok közül szerintem a legértékesebb a hidegen sajtolt tökmagolaj, ami például nagyon jól párosítható a halakkal, a hüvelyesekkel, a zöld színű zöldségekkel és a teljes kiőrlésű gabonákkal is.

Tegye a mindennapi rutinja részéve a hidegen sajtolt tökmagolajfogyasztást és vigyázzon magára természetes módon. Hogyan érdemes fogyasztani és mire kell figyelni a fogyasztás közben? Ide kattintva elolvashatja korábbi bejegyzésünket ezzel kapcsolatban.

Ha jó minőségű, valódi hidegen sajtolt tökmagolajat keres, akkor pedig jó szívvel ajánlom saját sajtoló üzemünkben készült Betyáros tökmagolajunkat, amelyet megvásárolhat webáruházunkban ide vagy az alábbi képre kattintva

betyáros tökmagtermékek, hidegen sajtolt tökmagolaj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük