Fogínygyulladás – természetes gyógymódok

A fogínygyulladás sok embert érint. Sajnos azoknál, akik nem foglalkoznak vele súlyos szövődményeket is okozhat. Ma egy érdekes felfedezést tettem, amit szeretnék önnel is megosztani. Elöljáróban csak annyit, hogy köze van hozzá a tökmagolajnak és a fogak egészségének. Nézzük!

Melyek a fogínygyulladás tünetei?

Mielőtt a természetes gyógymódokat összegyűjtenénk és megosztanám az én felfedezésemet, nézzük, hogy honnan ismerhető fel a fogínygyulladást.

A fogíny egy rugalmas, vastag szövet, amely annak ellenére, hogy nagyon ellenálló, mégis megsérülhet. A sérült fogíny könnyen begyulladhat, amelyet fájdalom, ínyvérzés és diszkomfortérzet kísérhet.

Magát a gyulladást számos dolog okozhatja, mint például fertőzés, allergia vagy vitaminhiány.

Milyen természetes gyógymódok vannak fogínygyulladásra?

Borogatás

A borogatás, pontosabban a hideg és meleg borogatás váltakozása enyhítheti a fájdalmat és a kellemetlen érzést, sőt akár még a duzzanatot is csökkentheti. Fontos, hogy az arcot kell borogatni és nem közvetlenül a fogínyt.

Az egész nagyon egyszerű, csak mártsunk egy törölközőt meleg vízbe, csavarjuk ki, majd tegyük az érintett területre. Körülbelül 5 perc után cseréljük le a meleg borogatást valamilyen hideg borogatásra. Jó eszköz ehhez a fagyasztóból kivett és törölközőbe csavart fagyasztott zöldség. Ezt is tartsuk az arcunkon pár percig, majd jöhet újra a meleg. Ezt a legalább 3-4 alkalommal ismételjük meg.

Öblögetés sós vízzel

A sós vízzel történő öblögetés nem csak a fogínygyulladás esetén lehet jótékony hatású, hanem akár más szájüregi panasz esetén is. Sőt, akár torokfájásnál is bevethetjük. A sós víznek ugyanis baktériumölő hatása is van.

Körülbelül 2 dl vízhez adjuk egy púpos teáskanál sót, majd öblögessünk vele néhány percig. Ha a víz langyos, akkor könnyebben feloldódik benne a só és a fogínyt sem bántja annyira. Naponta kétszer ismételjük meg az öblögetést.

Teafaolaj

A teafaolaj antibakteriális, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású lehet, ezért természetes szájöblítőként is szuper megoldás. Tegyünk egy pohár langyos vízbe 4-5 csepp teafaolajat, majd öblögessünk vele naponta többször. Fontos, hogy semmiképpen se nyeljük le, mert irritálhatja a gyomrot.

Alaposan nézzük meg, hogy milyen teafaolajat választunk, mert pozitív hatást csak 100%-ban tiszta illóolajtól várhatunk. Ne keverjük össze a drogériákban kapható, olcsó illatolajokkal.

Hidegen sajtolt tökmagolajos öblögetés

És itt jön az én nagy felfedezésem. Egy természetgyógyásszal beszélgettem nemrég. Szóba került természetesen a hidegen sajtolt tökmagolaj és annak rengeteg jótékony hatása. A természetgyógyász külön kiemelte, hogy a hidegen sajtolt tökmagolajjal kapcsolatban a népi gyógyászat nagyon jó eredményeket jegyez. Különösen fontos lehet a gyulladáscsökkentő hatása.

Mivel a fogíny is gyulladásban van, ezért elkezdtünk beszélgetni, hogy akár erre is jótékony lehet-e. Ekkor pedig eszembe juttatta az olajrágást, amit már én is ajánlottam korábban itt az oldalunkon. Miért is nem jutott előbb eszembe? 🙂

Úgyhogy most elevenítsük fel egy kicsit, hogy mit is jelent az olajrágás!

Az olajrágás szabályai közé tartozik, hogy reggel, rögtön felkelés után kell elvégezni. Javasolt hidegen sajtolt tökmagolajat választani hozzá, mert ez a sajtolási mód őrzi meg a legtöbb értékes vitamint és tápanyagot.

Egy evőkanálnyi olajat vegyünk a szánkba, majd kezdjük el zubogtatni úgy, hogy mindenhova eljusson a szájüregben. Különösen azokat a területeket zubogtassuk, amelyeknél gyulladást tapasztalunk.

Az olajrágás maga 15-20 perc, vagyis a legjobb, ha addig tudjuk a szánkban tartani az olajat. Fontos, hogy lenyelni nem szabad ezt az olajat, mert akkor az összes méreganyagot visszajuttatnánk a szervezetbe. Ha végeztünk, akkor köpjük ki. Nem baj, ha első alkalommal nem megy a 15-20 perc. Ilyenkor kezdjen rövidebb időszakokkal és apránként növelje az öblögetés hosszát.

Bővebben ebben a korábbi cikkben írtam az olajrágásról. Kattintson ide és olvassa el! Megéri, mert nem csak fogínygyulladás esetén jó, hanem számos más egészségügyi panasz kezelésében is lehet szerepe => https://www.zahoreczgazdasag.hu/2021/03/12/olajragas-egy-termeszetes-meregtelenito-modszer/

Úgyhogy ismét bebizonyosodott, hogy a gyógyszerek helyett érdemes először tájékozódni és körülnézni a természetes gyógymódok házatáján! 🙂

Ha pedig szeretné kipróbálni a tökmagolajat fogínygyulladásra, akkor ajánlom figyelmébe saját sajtoló üzemünkben készített Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat! Kattintson a képre és nézze meg webáruházunkban az elérhető kiszereléseket!

betyáros tökmagtermékek, hidegen sajtolt tökmagolaj

Szeretném felhívni arra is a figyelmét, hogy előfordulhat, hogy ezek a természetes gyógymódok kevésnek bizonyulnak, mert már nagyobb mértékű a gyulladás vagy a fertőzés. Ha úgy tapasztalja, hogy a tünetei néhány nap alatt nem enyhülnek, esetleg erősödnek, akkor mindenképpen keressen fel szakorvost!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük