Tökmagolaj – így használjuk az otthoni kozmetikában!

Ma egy kicsit szeretném elkalauzolni önt az otthoni kozmetika világába, illetve szeretném megmutatni, hogy a hidegen sajtolt tökmagolaj milyen szuperül illeszkedik ebbe a témakörbe. Nézzük!

Bár most még elkényeztet bennünket az időjárás, azért biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan beköszönt a hűvös, szeles és hideg idő. Ez nem csak a kedélyállapotunkkal kapcsolatban jelent majd nagy kihívást, hanem a napsütéses, meleg időjárás után a bőrünk, a körmeink és hajunk számára is igazi sokk lesz.

Ideje tehát felkészülni és begyűjteni olyan otthoni praktikákat, amelyekkel csökkenthetjük a hideg idő káros hatásait, és felkészülhetünk a változásra.

Ma olyan recepteket gyűjtöttem össze önnek, amelyeket könnyedén, otthoni környezetben is elkészíthet, és természetes módon, káros adalékanyagoktól mentesen ápolhatja a bőrét, haját és körmét. A receptek egyik fő alapanyaga a hidegen sajtolt tökmagolaj, amely héj nélküli tökmagból készül, hidegen sajtolással.

Mielőtt részletesen leírnám a recepteket, kérem engedje meg, hogy néhány dologra felhívjam a figyelmét!

Azért írom le ilyen sokszor, hogy hidegen sajtolt tökmagolaj, és azért nem a rövid tökmagolaj elnevezést használom, mert ennek a plusz két szónak, a hidegen sajtoltnak, nagyon fontos jelentése van.

A hidegen sajtolás ugyanis az olaj készítési módjára vonatkozik. Azt jelenti, hogy a magokból egy csigás prés segítségével sajtoljuk ki az olajat úgy, hogy közben nem alkalmazunk magas hőmérsékletet és adalékanyagot.

A hidegen sajtolás lényege tehát, hogy a magokat nem éri magas hőmérséklet a sajtolás során. Ez azért fontos, mert csak így tudjuk megőrizni a tökmag értékes összetevőit, köztük az E-vitamint és azt a rengeteg jótékony hatású telítetlen zsírsavat, amely támogatja egészségünket.

A boltok polcain azonban számos egyéb elnevezéssel találkozhat. Van hagyományos tökmagolaj, melegen sajtolt tökmagolaj, stájer tökmagolaj, őrségi tökmagolaj és még sorolhatnám. A legtöbb ezek közül az úgynevezett hagyományos eljárással készül, amely azt jelenti, hogy a magokat ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, majd az így kapott masszát magas hőmérsékleten lepirítják és csak ezután sajtolják ki belőle az olajat. Természetesen az így kapott tökmagolaj is rendkívül finom és ízletes, csak az értéke szerintem messze elmarad a hidegen sajtolt olajétól.

A hidegen sajtolt tökmagolaj azért lehet értékesebb, mert a hidegen sajtolás során nem használunk magas hőmérsékletet, így nem károsodnak az értékes összetevők. Míg a melegen sajtolás során a hevítés és a pirítás negatívan hat a beltartalomra.

Azért tartottam fontosnak felhívni erre a figyelmet, mert úgy gondolom, hogy ha az egészségről van szó, akkor fontos, hogy valóban jó minőségű, 100%-ban természetes dolgokat részesítsünk előnybe. A hidegen sajtolt tökmagolaj pedig pontosan ilyen!

Ha szeretné kipróbálni, akkor szeretettel ajánlom önnek a saját gazdaságunkban megtermelt olajtökből, saját sajtoló üzemünkben készült Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat, amelyet ide kattintva érhet el webáruházunkban.

Jöhetnek a receptek? Akkor nézzük!

Masszázsolaj hidegen sajtolt tökmagolajjal

100 ml Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj
50 ml hidegen sajtolt napraforgóolaj
50 ml olívaolaj

Az olajokat alaposan keverjük össze, majd tegyük egy sötét palackba és a felhasználásig hűvös helyen tároljuk. A hatás fokozása érdekében adhatunk hozzá 100%-ban természetes illóolajat is, mint például kamillát, teafát, levendulaolajat, jázminolajat vagy rozmaringolajat.

A masszázsolajat alkalmazhatjuk általános masszázshoz, de jótékony hatását a fájó, sajgó testrészeknél is kifejtheti. Naponta dörzsöljük be az érintett felületeket.

A masszázson kívül általános testápoláshoz is használhatjuk ezt az olajkeveréket. Illatát saját ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk. A legjobb, ha közvetlenül fürdés vagy zuhanyzás után, törölközőszáraz bőrön alkalmazzuk, mert így jobban beszívódik. Nagyon száraz, érzékeny bőrűek számára egy valódi kincs lehet.

Körömápoló hidegen sajtolt tökmagolajjal

10 ml Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj
10 ml ricinusolaj
5 ml olívaolaj

Az olajokat egy tálba keverjük össze, majd hetente minimum egyszer alkalmazzuk körmünk és körömágyunk ápolására. Ehhez öntsünk egy kis mennyiséget egy tálba, majd mártsuk bele mindkét kezünket. A téli, hideg és szeles időben nagyon hatékonyan tudja védeni és ápolni a körmöt és a körömágyat.

Hajápolás hidegen sajtolt tökmagolajjal

25 ml Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj
25 ml olívaolaj

A haj hosszától függően alakítsuk a mennyiségeket. Mindkét növényi olaj gazdag E-vitaminban és telítetlen zsírsavakban, így kiválóan ápolja és táplálja a hajhagymákat és a fejbőrt.

A hajpakolást alkalmazhatjuk hetente úgy, hogy egy kis adagot a fejbőrbe masszírozunk, majd a többit egyenletesen eloszlatjuk a hajon. Ezután csavarjuk a hajunkat egy törölközőbe és hagyjuk hatni a pakolás 1 órán keresztül. Ha sok időnk van, akkor akár hosszabb ideig is hagyhatjuk. Az idő letelte után alaposan öblítsük ki és mossunk hajat a szokásos módon.

Ha nagyon száraz a hajunk, akkor az olajhoz adhatunk még 1 tojássárgáját, egy teáskanál mézet és egy kevés sört.

Arctisztító hidegen sajtolt tökmagolajjal

10 ml Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj
2-3 csepp teafa olaj

A hidegen sajtolt tökmagolaj az egyik legjobb természetes arctisztító. Öntsünk egy keveset egy vattakorongra és töröljük át vele az arcunkat. Még a sminket is könnyedén eltávolítja.
Ha adunk hozzá néhány csepp teafaolajat, akkor nyugodtan használhatjuk pattanásos arcon is. A teafa fertőtlenítő hatású, így csillapíthatja a gyulladást és természetes módon tisztíthatja a bőrt.

Remélem sikerült felkeltenem az érdeklődését és hasznosnak találta ezeket a természetes bőr- és hajápoló tippeket!

Ha valódi, 100%-ban tiszta hidegen sajtolt tökmagolajat keres, akkor pedig szeretettel ajánlom figyelmébe webáruházunkat és a Betyáros tökmagtermékeket!

betyáros tökmagtermékek, hidegen sajtolt tökmagolaj

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük