Tökmagolaj napi adagja – Mennyit együnk belőle naponta?

A tökmagolajnak számtalan pozitív élettani hatása van. Sokan fogyasztják ételeikhez, de az sem ritka, hogy napi rendszerességgel, kúraszerűen isznak belőle. Mégis mennyi az ajánlott napi adag, és mire kell figyelni a fogyasztáskor? Ezt gyűjtöttem ma össze!

Mielőtt azonban belemennénk a pontos adagok meghatározásába, engedje meg, hogy röviden felsoroljam önnek, hogy mikor érdemes  fogyasztani a hidegen sajtolt tökmagolajat.

A hidegen sajtolt tökmagolaj a népi gyógyászat szerint jótékony lehet:

  • a prosztata jóindulatú megnagyobbodása által okozott problémákra
  • hölgyeknél a gyakori felfázások, fertőzések kiegészítő kezelésére
  • betegségek, műtétek utáni regenerálódás elősegítésére, szervezet megerősítésére
  • immunrendszer működésének támogatására
  • szív- és érrendszer egészségének megőrzésre

A tökmagolaj napi adagja

Tapasztalataim alapján az emberek kétféleképpen fogyasztják a tökmagolajat. Az egyik módszer az, amikor az ételeiket ízesítik vele. Ilyenkor általában salátaöntetként használják, de az sem ritka, hogy szendvicskrémekbe vagy krémlevesekbe teszik. Nagyszerűen feldob még egy egyszerű, hétköznapi ételt is. Arra azonban figyelni kell, hogy a hidegen sajtolt tökmagolaj legnagyobb értéke az, hogy a sajtolás során nem használunk magas hőmérsékletet. Ezért önt is arra kérem, hogy ne hevítse a hidegen sajtolt tökmagolajat, vagyis ne használja sütéshez-főzéshez. Ha az ételt, amihez hozzá szeretné adni melegíteni kell, akkor először melegítse meg, majd közvetlenül elfogyasztás előtt öntse rá a tökmagolajat.

A másik módszer az, amikor valaki kúraszerűen fogyasztja a hidegen sajtolt tökmagolajat. A kúraszerű fogyasztás lényege, hogy minden reggel éhgyomorra elfogyasztunk 1 evőkanál hidegen sajtolt tökmagolajat, majd várunk 15-20 percet a reggelivel. Ha rendszeresen kávézunk vagy teázunk, akkor is figyeljünk oda arra, hogy az olaj elfogyasztása után teljen el egy kis idő, mert a fekete tea és a fekete kávé akadályozhatja az olajban lévő tápanyagok felszívódását. Egy kúra időtartama 3 hónap legyen, a kúrák tetszés szerint ismételhetők.

Felnőttek esetében tehát a napi fogyasztási adag 1 evőkanál.

Gyermekek is fogyaszthatják, nekik a napi ajánlott mennyiség 1 teáskanál.

Mi történik, ha a megengedettnél több tökmagolajat fogyasztunk egy nap?

Mivel a tökmagolaj teljesen természetes, 100%-ban tiszta növényi olaj, ezért nem tartalmaz semmilyen káros anyagot sem. Éppen emiatt a természetgyógyászok nem határoznak meg felső értéket. Helyette inkább arra hívják fel a figyelmet, hogy figyeljük meg a saját szervezetünket. Ha több mint 1 evőkanállal fogyasztunk egy nap, és kellemetlenül érezzük magunkat, akkor csökkentsünk a mennyiségen.

Ha kúraszerűen fogyasztjuk, akkor lehet még ételhez is adagolni a tökmagolajat?

Mivel mi magunk is készítünk hidegen sajtolt tökmagolajat, ezért pontosan tudjuk, hogy a Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj teljesen tiszta és adalékanyagoktól mentes. Mivel egy teljesen természetes élelmiszerről van szó, ezért úgy gondoljuk, hogy túladagolástól nem kell tartani, így kúraszerű alkalmazása mellett is nyugodtan ízesíthetjük vele az ételeinket. Tapasztalataink és a vásárlói visszajelzések alapján azt vettük észre, hogy a túlzott tökmagolajfogyasztás az arra érzékenyeknél csak ritkán okoz panaszt (pl. hasmenést).

A szakemberek azonban felhívják a figyelmet arra, hogy aki rendszeresen gyógyszert szed vagy orvosi kezelés alatt áll, mindenképpen egyeztessen a kezelőorvosával a tökmagolaj rendszeres fogyasztásáról.

Hogyan tároljuk a tökmagolajat?

Fontos, hogy a tökmagolajat mindig sötét, hűvös helyen tároljuk. Gyakran kérdezik tőlem, hogy be kell-e tenni a hűtőszekrénybe. Nos, a válaszom általában az, hogy nem szükséges. Ha van egy sötét szekrény, ami nem közvetlenül a tűzhely mellett van, akkor oda is nyugodtan betehetjük.

Ha mégis úgy gondoljuk, hogy a hűtőszekrényben van a legjobb helye, akkor számítsunk rá, hogy a tökmagolaj állaga megváltozhat. Ha a hűtőnk hidegebb az átlagosnál, akkor előfordulhat, hogy az olaj sűrűbb lesz. Ilyenkor nem kell megijedni, szobahőmérsékletre helyezve néhány percen belül visszanyeri eredeti állapotát. Fontos tudni, hogy ez az állapotváltozás nem jelent minőségi romlást, ezért nyugodtan elfogyasztható az olaj.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük