Tökmagolaj fogyasztása

Az elmúlt 1-2 évben, mióta mi magunk is készítünk hidegen sajtolt tökmagolajat, sokat tanultam erről az értékes növényi olajról. Ma arról szeretnék írni, hogy hogyan érdemes fogyasztani, illetve beilleszteni a mindennapjainkba. Nézzük!

„Hogy fogyasztod a tökmagolajat?” – kérdeztem egy kedves érdeklődőtől egy rendezvényen.

„Meglocsolom vele a salátát. Isteni!” – válaszolta.

„Nagyszerű választás! De arról tudsz, hogy nem csak ez az egy módja van a tökmagolaj fogyasztásának?” – kezdtem a beszélgetést más irányba terelni.

„Nem, még sohasem hallottam. Mi mindig így ettük”. – válaszolta némi kíváncsisággal a hangjában. „Elmondod, hogy mire gondolsz pontosan?” – folytatta.

Ilyen, és ehhez hasonló kedves beszélgetések zajlanak azokon a rendezvényeken, ahol megjelenünk a Betyáros hidegen sajtolt tökmagtermékeinkkel. A fenti párbeszédből egy nagyon hasznos tanácsadás lett, ezért úgy gondoltam, hogy megosztom itt a blogon is. Bízom benne, hogy másnak is segítek vele!

Hányféleképpen lehet fogyasztani a tökmagolajat?

Mióta elkezdtünk hidegen sajtolt tökmagolaj készítéssel foglalkozni, engem is érdekelt, hogy vajon a salátaönteten kívül másképp is fel lehet használni ezt az értékes olajat.

Utánajártam, egyeztettem szakemberekkel, természetgyógyászokkal és érdekes felfedezést tettem. A tökmagolaj egészségre gyakorolt jótékony hatását ugyanis a népi gyógyászat is elismeri. Története a régi időkre nyúlik vissza, egészen a világháborúig. Már akkor is ismerték és rendszeresen fogyasztották.

Természetgyógyászok ajánlásainak megfelelően kétféle módját szoktam javasolni a tökmagolaj fogyasztásának:

  1. Ételekhez adagolva
  2. Kúraszerűen fogyasztva

Tökmagolaj a konyhában

Ezt e felhasználási módot ismerik a legtöbben. A cikk elején említett kedves érdeklődő is ezt emelte ki. Nekem is az a tapasztalatom, hogy elsősorban olajos káposztával, illetve friss zöldségekkel párosítják. Vannak azonban vállalkozó szellemű fogyasztók, akik szeretnek kísérletezgetni.

Ettől sem kell megijedeni. Csupán arra kell figyelni, hogy ne hevítsük az olajat, mert a hidegen sajtolásnak pont az az előnye, hogy a készítés során nem alkalmazunk magas hőmérsékletet. Ennek oka, hogy csak így tudjuk megőrizni a tökmagban található értékes vitaminokat és ásványi anyagokat.

Szóval ha Ön is kísérletezgetne, akkor erre figyeljen oda. Hidegen viszont sok lehetősége van, hogy kipróbálja például a Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajat:

  • készíthet például szendvicskrémet a felhasználásával (nagyon jól passzol a tejfölhöz és a fokhagymához)
  • kész sültekhez is használhatja, ilyenkor közvetlenül fogyasztás előtt locsolja meg az ételt
  • krémleveseket is nagyszerűen kiegészít, például egy fokhagymakrémleves tökéletesen passzol
  • beleteheti turmixba, joghurtba vagy zabkásába, így növelve az adott étel vitamin- és ásványianyag-tartalmát
  • rácsepegtetheti egy szelet pirítósra – kiváló tápláló reggeli
  • egy gombóc vaníliafagylaltra öntve igazán különleges ízélményt varázsolhat

Tökmagolaj kúraszerűen fogyasztva

A tökmagolaj kúraszerű fogyasztását már kevesebben ismerik, pedig nagyon hasznos egészségmegőrzésünk szempontjából. A természetgyógyászok ugyanis úgy vélik, hogy a tökmag és a belőle hidegen sajtolással készült tökmagolaj rendkívül sok értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak szervezetünkre.

A népi gyógyászat szerint a tökmagolaj jótékony hatással lehet többek között:

  • a prosztatára
  • a húgyhólyag állapotára
  • a szív- és érrendszerre
  • az immunrendszerre

A kúraszerű fogyasztásnak pedig az a lényege,  hogy minimum 3 hónapon keresztül, rendszeresen, minden reggel elfogyasztunk egy evőkanálnyi mennyiséget. A legjobb, ha mindezt reggel, éhgyomorra tesszük, mert így sokkal jobban felszívódnak az értékes összetevők.

Fontos, hogy az olaj elfogyasztása után közvetlenül ne fogyasszon fekete teát vagy fekete kávét, mert ezek gátolhatják a felszívódást. Ugyancsak ez igaz a citrusfélékre. Ezeket is érdemes kerülni közvetlenül az olaj után. A legjobb, ha reggel, rögtön felkeléskor elfogyasztja a tökmagolajat, majd vár körülbül 15-20 percet és azután megreggelizik. Reggeli közben már fogyasztható fekete tea vagy kávé.

Ha nem sikerül éhgyomorra elfogyasztani az olajat, akkor jó megoldás lehet még, hogy korábban reggelizik és a délelőtt folyamán, a két étkezés között issza meg a nap ajánlott mennyiséget.

Egy kúra tehát 3 hónapig tart, a kúrák tetszés szerint ismételhetők. Ha valaki szeretne szünetet tartani a kúrák között, akkor 2 hetet javaslunk.

Szeretnénk felhívni a figyelmét mindenkinek arra, hogy ha bármilyen orvosi kezelés alatt áll, esetleg rendszeresen gyógyszert szed, akkor mindenképpen egyeztessen kezelőorvosával a tökmagolaj fogyasztásáról.

Miért hidegen sajtolt tökmagolajat érdemes választani a kúrához?

Ma már rengeteg típusú olaj található a boltok polcain. Nem csak minőségben, hanem árfekvésben is nagyok a különbségek. Ennek oka, hogy többféle technológiával készülhetnek az olajok. Van például a melegen sajtolás, ahol a magokat megpirítják a sajtolás előtt, és van a hidegen sajtolás, ahol egyáltalán nem éri magas hőmérséklet sem az olajat sem a magokat.

Én a hidegen sajtolt változatot javaslom akkor, ha az élettani hatása miatt szeretné fogyasztani. A Betyáros hidegen sajtolt tökmagolaj készítésénél mi odafigyelünk arra, hogy a magok, illetve az olaj hőmérséklete ne emelkedjen 40 °C fölé azért, hogy megőrizzük az értékes beltartalmat.

Mi, a Zahorecz gazdaságban a tökmag termesztésétől egészen a hidegen sajtolt tökmagolaj palackba kerüléséig felügyeljük a folyamatot. Mivel az alapanyagot is saját gazdaságunkban termesztjük, így a személyünk a garancia arra, hogy ön kiváló minőségű tökmagból készült valódi hidegen sajtolt olajat kap.

Nézzen körül webáruházunkban, kóstolja meg a Betyáros tökmagtermékeket és óvja természetes módon az egészségét!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük