Egyre többen illesztik be az egészséges tökmagot az étrendjükbe. Ma egy újabb felhasználási módját szeretném bemutatni, ez pedig a tökmagliszt. Nézzük, hogy miért és hogyan érdemes fogyasztani!
Mi az a tökmagliszt?
A tökmagliszt nyers, megtisztított tökmag finomra őrlésével készül. Ez a liszt könnyű, a tökmagra jellemző ízű, nagyon jól illik sós és édes ételekhez egyaránt. Mi, a Zahorecz gazdaságban csak olyan tökmaglisztet kínálunk önnek, amely saját gazdaságunkban megtermelt tökmagból készült. Így garantáljuk a kiváló minőséget és azt, hogy amit ön tőlünk vásárol az káros adalékanyagoktól mentes termék.
A szakirodalom szerint a tökmagliszt rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint például:
- cinket, amelynek fontos szerepe van a kognitív funkciók megfelelő működésében, az immunrendszer, a bőr és a látás egészségének megtartásában
- magnéziumot, amely a jobb alvásért és a jobb hangulatért is felelős,
- mangánt, amely támogatja a kollagén növekedését a bőr és a csontok optimális egészséges érdekében,
- Omega-3 zsírsavakat a szív egészségének megőrzéséért,
- B-vitaminokat a sejtek egészségének megőrzéséért,
- E-vitamint, a szervezetben fellépő gyulladások csökkentéséért,
- fehérjét és rostot, amelyek szintén fontosak a szervezet egészséges működéséhez.
A tökmagliszt kiváló alternatíva lehet azok számára, akik dió- vagy gluténérzékenyek, illetve alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalma miatt a keto és paleo étrendet követők is nyugodtan fogyaszthatják.
Hogyan használjuk a tökmaglisztet?
A tökmaglisztet olyan sokféleképpen fel lehet használni, hogy szinte gond nélkül helyettesíthető vele a búza- vagy a dióliszt. Felhasználhatjuk pizzaalapokhoz, süteményekhez, tésztákhoz, húsok panírozásához, gofrihoz vagy akár palacsintához is.
A tökmagliszt az egészséges reggeli kiváló kiegészítője is lehet, mert nagyszerűen illik a zabkásához vagy a gabonapehelyhez, de gazdagíthatunk vele egy egyszerű turmixot is.
Sütés tökmagliszttel
A tökmagliszttel való sütés ugyanolyan egyszerű, mint más típusú lisztekkel. Az eredmény kissé sűrűbb lehet, mint a búzaliszttel sütött termékeknél, de rost- és fehérjetartalmuk is magasabb.
Receptek Betyáros tökmagliszttel
A honlapunkon már találhat néhány rendkívül finom receptet Betyáros tökmagliszt felhasználásával. Készítettünk már:
Ma pedig egy finom tökmaglisztes, szénhidrátszegény és gluténmentes palacsintareceptet hoztam Önnek. Nézzük, hogy mire van szükségünk hozzá!
- ½ csésze Betyáros tökmagliszt
- ½ csésze lágy krémsajt
- 4 nagy tojás
- 1 teáskanál citromhéj
- vaj a sütéshez, tálaláshoz
Egy közepes tálban keverjük simára a tökmaglisztet, a krémsajtot, a tojásokat és a citromhéjat. A csésze mérete általában 2,5 dl. Lehet ennél nagyobb is, de figyeljünk oda arra, hogy mind a két összetevőnél ugyanazt a bögrét használjuk a méréshez.
Egy tapadásmentes serpenyőben közepes-alacsony lángon olvasszunk fel 1 evőkanál vajat, majd öntsünk hozzá körülbelül 3 evőkanál tésztát, és süssük aranybarnára 2 percig.
Fordítsuk meg és süssük még 2 percig. Folytassuk így, amíg a tészta el nem fogy. Fogyaszthatjuk lekvárral, vajjal vagy akár tökmagkrémmel is.
Nagyon egeszsegesnek tartom, csak ajanlani tudom mindenkinek.
Köszönjük szépen az ajánlást!