Tökmagliszt –  jótékony hatások és felhasználási tippek

Egyre többen illesztik be az egészséges tökmagot az étrendjükbe. Ma egy újabb felhasználási módját szeretném bemutatni, ez pedig a tökmagliszt. Nézzük, hogy miért és hogyan érdemes fogyasztani!

Mi az a tökmagliszt?

A tökmagliszt nyers, megtisztított tökmag finomra őrlésével készül. Ez a liszt könnyű, a tökmagra jellemző ízű, nagyon jól illik sós és édes ételekhez egyaránt. Mi, a Zahorecz gazdaságban csak olyan tökmaglisztet kínálunk önnek, amely saját gazdaságunkban megtermelt tökmagból készült. Így garantáljuk a kiváló minőséget és azt, hogy amit ön tőlünk vásárol az káros adalékanyagoktól mentes termék.

A szakirodalom szerint a tökmagliszt rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint például:

  • cinket, amelynek fontos szerepe van a kognitív funkciók megfelelő működésében, az immunrendszer, a bőr és a látás egészségének megtartásában
  • magnéziumot, amely a jobb alvásért és a jobb hangulatért is felelős,
  • mangánt, amely támogatja a kollagén növekedését a bőr és a csontok optimális egészséges érdekében,
  • Omega-3 zsírsavakat a szív egészségének megőrzéséért,
  • B-vitaminokat a sejtek egészségének megőrzéséért,
  • E-vitamint, a szervezetben fellépő gyulladások csökkentéséért,
  • fehérjét és rostot, amelyek szintén fontosak a szervezet egészséges működéséhez.

A tökmagliszt kiváló alternatíva lehet azok számára, akik dió- vagy gluténérzékenyek, illetve alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalma miatt a keto és paleo étrendet követők is nyugodtan fogyaszthatják.

Hogyan használjuk a tökmaglisztet?

A tökmaglisztet olyan sokféleképpen fel lehet használni, hogy szinte gond nélkül helyettesíthető vele a búza- vagy a dióliszt. Felhasználhatjuk pizzaalapokhoz, süteményekhez, tésztákhoz, húsok panírozásához, gofrihoz vagy akár palacsintához is.

A tökmagliszt az egészséges reggeli kiváló kiegészítője is lehet, mert nagyszerűen illik a zabkásához vagy a gabonapehelyhez, de gazdagíthatunk vele egy egyszerű turmixot is.

 

Sütés tökmagliszttel

A tökmagliszttel való sütés ugyanolyan egyszerű, mint más típusú lisztekkel. Az eredmény kissé sűrűbb lehet, mint a búzaliszttel sütött termékeknél, de rost- és fehérjetartalmuk is magasabb.

Receptek Betyáros tökmagliszttel

A honlapunkon már találhat néhány rendkívül finom receptet Betyáros tökmagliszt felhasználásával. Készítettünk már:

Ma pedig egy finom tökmaglisztes, szénhidrátszegény és gluténmentes palacsintareceptet hoztam Önnek. Nézzük, hogy mire van szükségünk hozzá!

  • ½ csésze Betyáros tökmagliszt
  • ½ csésze lágy krémsajt
  • 4 nagy tojás
  • 1 teáskanál citromhéj
  • vaj a sütéshez, tálaláshoz

Egy közepes tálban keverjük simára a tökmaglisztet, a krémsajtot, a tojásokat és a citromhéjat. A csésze mérete általában 2,5 dl. Lehet ennél nagyobb is, de figyeljünk oda arra, hogy mind a két összetevőnél ugyanazt a bögrét használjuk a méréshez.

Egy tapadásmentes serpenyőben közepes-alacsony lángon olvasszunk fel 1 evőkanál vajat, majd öntsünk hozzá körülbelül 3 evőkanál tésztát, és süssük aranybarnára 2 percig.

Fordítsuk meg és süssük még 2 percig. Folytassuk így, amíg a tészta el nem fogy. Fogyaszthatjuk lekvárral, vajjal vagy akár tökmagkrémmel is.

 

2 gondolat erről: „Tökmagliszt –  jótékony hatások és felhasználási tippek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük