Tökmagolaj székrekedésre? Igen!

A székrekedés, amelyért elsősorban életmódbeli tényezők lehetnek a felelősek, nagyon sok embert érint. Sajnos nem csak a felnőttek között probléma, hanem sokszor egészen kicsi gyerekek is szenvednek tőle. Ma olyan módszereket hoztam, amelyeket érdemes kipróbálni. A 3. különösen érdekes!

Szakemberek szerint a székrekedésért elsősorban életmódbeli tényezők a felelősek. Ez nagyrészt így is van, azonban ha néhány napon belül nem enyhülnek a tünetek, illetve sokszor visszatér a székrekedés, akkor érdemes a háziorvossal konzultálni.

Nézzük, hogy milyen természetes gyógymódokat ismerünk, amelyekkel enyhíthető vagy megelőzhető a székrekedés!

1. Hidratáljunk székrekedés ellen!

A megfelelő folyadékfogyasztás, vagyis a hidratálás nélkülözhetetlen a jó emésztéshez. Sokan csak a napi vízfogyasztást számolják ebbe bele, pedig a gyógyteák, a levesek, a friss zöldségek és gyümölcsök egyaránt hozzájárulnak a hidratáláshoz.

Fontos azonban, hogy a szükséges folyadékmennyiséget befolyásolja az életmódunk is. Egyáltalán nem mindegy, hogy ülő munkát vagy kemény fizikai munkát végzünk, esetleg aktívan sportolunk. Ha többet izzadunk egy nap, akkor természetesen több folyadékra is szükségünk van.

2. Étkezzünk rostdúsan a székrekedés ellen!

Sok helyen halljuk, hogy a rostok hiánya egyenes út a székrekedéshez. Fontos azonban tudni, hogy nem szabad drasztikus változásokat eszközölni egyik napról a másikra, mert azzal többet árthatunk, mint elsőre gondolnánk.

Ha eddig jellemzően rostszegényen táplálkoztunk, akkor ne egy nap alatt akarjunk mindent bepótolni, mert ezzel ellenkező hatást érhetünk el. Jó példa erre, amikor valaki a fehér kenyér helyett elkezd nagyobb mennyiségű teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztani, de mellette nem emeli a folyadékfogyasztását. Ilyen esetben nagyon hamar jelentkezhet székrekedés.

Válasszunk rostdús ételeket, mint például a zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk. 

3. Fogyasszunk hidegen sajtolt tökmagolajat székrekedés ellen!

A hidegen sajtolt növényi olajok, köztük a tökmagolaj is, rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A tapasztalatok egyre inkább azt mutatják, hogy a reggel, éhgyomorra elfogyasztott hidegen sajtolt tökmagolaj sokat segíthet a székrekedés megelőzésében, illetve kezelésében.

A legjobb, hogy a hidegen sajtolt tökmagolaj teljesen természetes, így akár kisgyermekkorban is nyugodt szívvel adható. Felnőtteknek naponta 1 evőkanál, gyerekeknek pedig naponta 1 teáskanálnyi mennyiség javasolt.

Sokan kérdezik tőlem, hogy milyen tökmagolajat válasszanak. Véleményem szerint a hidegen sajtolt változat a legjobb, mert ennél a készítési módnál nem használunk magas hőmérsékletet, illetve nem adunk semmilyen adalékanyagot vagy tartósítószert sem az olajhoz. Más típusú olajoknál sajnos előfordul, hogy a magokat a sajtolás előtt vagy közben pirítják, így azok veszítenek értékes összetevőikből.

Ha tökmagolaj vásárláson gondolkodik, akkor szeretném figyelmében ajánlani saját sajtoló üzemünkben készült Betyáros hidegen sajtolt tökmagolajunkat. 100%-ban tiszta, természetes, adalékanyagoktól mentes, amelyet gyermekeknek is nyugodt szívvel ajánlunk.

4. Kerüljük a székrekedést okozó ételeket!

Ahogy korábban is említettem, a székrekedés sokszor a helytelen életmódunk következménye. Fontos, hogy ismerjük önmagunkat, tudjuk, hogy milyen ételre hogy reagál a szervezetünk. Ha azt vesszük észre, hogy hajlamosak vagyunk a székrekedésre, akkor kerüljük az olyan ételeket, mint például a bab, a káposzta, a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol, illetve a hagyma.

Ha most még nem tudjuk pontosan, hogy mi okoz nálunk problémát, akkor a legjobb megoldás, ha étkezési naplót vezetünk. Nem kell nagyon bonyolult dologra gondolni, elegendő egy egyszerű kis füzet is, amit mindig magunknál hordunk. Ha jobban szeretjük az elektronikus megoldásokat, akkor választhatunk a különböző applikációk közül is.

Az étkezési napló lényege, hogy minden ételt, illetve italt, amit a nap folyamán elfogyasztunk, feljegyzünk.  Írjuk fel a napszakot, az elfogyasztott mennyiséget, és írjuk fel azt is, hogy aznap hogy éreztük magunkat, illetve milyen volt az emésztésünk. Lehet, hogy egy-két nap alatt nem látjuk az összefüggéseseket, de ha kitartóak vagyunk, és egy-két hétig következetesen vezetjük, akkor hatalmas segítség lehet ahhoz, hogy ki tudjuk szűrni a számunkra problémát okozó ételeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük