A tökmagolajról – Minden, amit tudni érdemes!

A tökmagolaj akkor a legértékesebb, ha hidegen sajtolt.

Miért mondom ezt és mit kell még tudnunk erről a zöld csodáról?

A mai cikkünkben erről lesz szó.

Amellett, hogy a tökmagolaj gyönyörű zöld színű és kellemes illatú olaj, még rengeteg értékes tulajdonsággal rendelkezik. Értékes összetevői mellett emeli az értékét, hogy nagyszerű kiegészítője lehet az egészséges étrendnek.

Mi az a tökmagolaj?

Ha esetleg még nem tudná, hogy miből és hogyan készül a tökmagolaj, akkor kérem engedje meg, hogy röviden elmeséljem önnek.

A tökmagolaj egy héj nélküli tökmagból előállított növényi olaj.

Ígértem az elején, hogy elmondom, hogy miért akkor a legértékesebb, ha hidegen sajtolt.

Nézzük!

A tökmagolaj készülhet többféleképpen. A többség két készítési móddal találkozhat a leggyakrabban, ezek pedig a melegen sajtolás és a hidegen sajtolás. A melegen sajtolást más néven hagyományos eljárásnak, esetleg őrségi módszernek is nevezik. Ez a folyamat úgy zajlik, hogy a magokat megtisztítják, ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, magas hőmérsékleten lepirítják és ebből a masszából sajtolják ki az olajat. A régi időkben ezt az eljárást olajütésnek is nevezték.

Ezzel szemben a hidegen sajtolás, ahogy a Betyáros tökmagolaj is készül, sokkal egyszerűbb és egészségesebb. A lényege, hogy a megtisztított magokat egy csigás rendszerű présbe tesszük és kisajtoljuk belőlük az olajat. Ennyi. Nincs hozzáadott anyag, nincs magas hőmérséklet, csupán a tiszta, természetes hidegen sajtolt tökmagolaj.

Miért fontos, hogy a kettőt megkülönböztessük?

Ahogy ön is olvashatta, az első eljárás során magas hőmérsékletet alkalmaznak a készítés során. Ezzel szemben mi, a Betyáros tökmagolaj készítésekor nem hevítjük a magokat és az olajat, azaz kerüljük a hőhatást. Ennek azért van jelentősége, mert a magas hőmérséklet károsíthatja a tökmag értékes összetevőit. Mi itt a Zahorecz gazdaság sajtoló üzemében igyekszünk megőrizni ezeket az értékes vitaminokat és ásványi anyagokat azért, hogy ön élvezhesse a valódi tökmagolaj pozitív hatásait.

Miért érdemes minden nap tökmagolajat fogyasztani?

A tökmagolaj rendkívül gazdag egészséges, szívbarát zsírokban. A benne található zsírsavak jó része ugyanis olyan telítetlen zsírsav, amely pozitív hatással lehet a szív- és érrendszerre.

Ezen felül a hidegen sajtolt tökmagolaj nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket, köztük polifenolokat és karotinoidokat, amelyek segíthetnek megvédeni a szervezetet a gyulladásos és krónikus megbetegedésektől.

A tökmagolaj pozitív élettani hatásai

1.A tökmagolaj támogatja a húgyutak egészségét

A tökmagolajat a természetgyógyászok előszeretettel ajánlják a húgyutak megerősítésére, valamint a prosztata problémák megelőzésére és kezelésére. A tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy rendszeres fogyasztása különösen hasznos a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésére, illetve megelőzésére, valamint az általa okozott vizelési problémák megoldására.

Ebben a témában számos kutatást is készítettek a szakemberek. Egyik ilyen során 47 jóindulatú prosztatamegnagyobbodásban szenvedő férfi számára 12 hónapon keresztül napi 320 mg tökmagolajat adtak. A vizsgálat végén megállapították, hogy a tökmagolaj tartós fogyasztása csökkentette a tüneteket és javította az életminőséget.

2.A tökmagolaj támogatja a szív egészségét

Számos tanulmányt készítettek arról, hogy milyen hatással van a tökmagolaj rendszeres fogyasztása a szív egészségére. Egy posztmenopauzás nőkön végzett vizsgálatban napi 3 gramm tökmagolaj fogyasztása jelentős javulást eredményezett a vérerek merevségében és működésében, ami segíthet megelőzni a magas vérnyomást.

Ugyancsak posztmenopauzás hölgyeken végezték azt a vizsgálatot, amely során megfigyelték, hogy a tökmagolaj rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, miközben pozitív hatással lehet a vérnyomásra.

3.A tökmagolaj segítheti a haj növekedését

A tökmagolajat néha kiegészítésként vagy helyileg alkalmazzák az egészséges hajnövekedés támogatására. Egy tanulmányban 76 hajhullásban szenvedő férfi 400 mg tökmagolajat vagy placebót vett be naponta 24 héten keresztül. A vizsgálat végén azok, akik tökmagolajat szedtek, magasabb pontszámról számoltak be a hajhullás javulását illetően, és négyszer gyorsabban nőtt a hajuk, mint azoknak, akik csak placebót kaptak.

Egy másik kis tanulmány megállapította, hogy a tökmagolaj a hajhullásban szenvedő nőknél is fokozhatja a hajnövekedést, ha 3 hónapon keresztül helyileg, bedörzsölve alkalmazzák.

Hogyan fogyasszuk a hidegen sajtolt tökmagolajat?

A hidegen sajtolt tökmagolaj fogyasztásának két módját szeretném a figyelmébe ajánlani.

1.Kúraszerű tökmagolajfogyasztás

A kúraszerű tökmagolajfogyasztás lényege, hogy minden reggel éhgyomorra elfogyaszt egy evőkanálnyi mennyiséget. Az olaj elfogyasztása után vár körülbelül 10-15 percet, és a csak ezután fogyaszt reggelit. Ha rendszeresen fogyaszt fekete teát vagy fekete kávét, akkor annak fogyasztásával is várja meg az ajánlott 10-15 percet azért, hogy a hatóanyagok jobban felszívódhassanak.

Egy kúra minimum 3 hónapig tartson. Ahhoz, hogy önnek ne kelljen méregetnie és számolgatnia a szükséges mennyiséget, mi készítettünk kifejezetten egy kúracsomagot, amely egy 3 hónapos kúrához elegendő mennyiséget tartalmaz. Ide kattintva meg is tekintheti webáruházunkban.

Hidegen sajtolt kistermelői tökmagolaj

2.Tökmagolaj ételekhez való adagolása

Mivel a tökmagolaj rendkívül ízletes, ezért sokféleképpen felhasználható:

  • önmagában salátaöntetként, így a zsírban oldódó vitaminok is jobban felszívódnak, és elhagyhatjuk a boltokban készen kapható, adalékanyagokkal teli salátaönteteket
  • szendvicskrémek, pástétomok készítése során különlegessé tehetjük az ételt egy kis tökmagolajjal
  • hozzáadhatjuk pékáruk, sütemények tésztájához
  • rácsepegtethetjük egy szelet pirítósra
  • hozzáönthetjük a kedvenc turmixunkhoz

A lehetőségeknek csak a fantáziánk szab határt. Arra azonban figyeljünk, hogy ha élvezni szeretnénk a tökmagolaj pozitív élettani hatásait, akkor kizárólag hidegen sajtolt tökmagolajat válasszunk, mert csak ennél a típusnál nem sérülnek az értékes összetevők. További információt a hidegen sajtolásról ebben a korábbi cikkünkben olvashat. Kattintson ide az olvasásért!

Kutatások forrása:
https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin-seed-oil

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük